Hurrikaani Dean on jälleen merellä ensimmäisen luokan hurrikaanina ja on voimistumassa toiseen kategoriaan päivän aikana matkallaan Meksikoon. Siitä ei kuitenkaan tällä kertaa enempää. Etelässä ukkoset tulevan olemaan tämän päivän puheaihe.

Perustuen Estofex myrskysivuston ja A-J Punkan ennusteeseen on tänään siis luvassa mahdollisesti voimakkaita ukkosia. Lämmin rintama työntyy hieman sisämaahan ja tuo mukanaan hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Keskitroposfäärin lämpötilavähetteet ovat hyvin jyrkkiä, etenkin Virossa ja kaakossa.

Ennustetut CAPE arvot ovat tuon lämpimän rintaman eteläpuolella melko runsaita. MLCAPE tosin on paikoin "vain" maksimissaan n. 500 J/kg johtuen melko stabiilista rajakerroksesta. Kuitenkin MUCAPE eli most unstable cape, jossa lasketaan siis koko ilmakehän epävakaimman ilmapaketin cape, saadaan jo yli 1000 J arvoja. Paikoin on Viron Hirlam malli ennusteluotauksissa lupaillut Helsinkiin jopa yli 2000 J arvoja. Näin ollen on melko selvää, että etenkin aluksi konvektio kehittyy tuon rajakerroksen yläpuoliseen ilmaan.

Kaikkein suurimmat CAPE arvot on Suomen kaakkoispuolella. Siellä MLCAPE on yli 1500 J/kg ja ICAPE yli 2000 kJ/m2. Helisiteettiarvot ovat suosiollisia ja kehittyy voimakkaammiksi kaakon suunnalla päivän mittaan. Tuuliväänteet ovat myös kohtalaisia. 0-6 km tuuliväänne on etelässä päivän aikana n. 15 m/s ja illan mittaan kaakossa ehkä 20 m/s. 0-1 km tuuliväänne puolestaan 7.5-10 m/s. LCL tasot ovat tuon stabiilimman rajakerroksen takia Suomessa hyvin alhaisia, mutta vapaan konvektion taso on korkeammalla. Rajakerroksen kosteus on myös melko runsasta.

Näin ollen tässä päivässä on vaaran aineksia. A-J Punkkaa lainaten mikäli tuo konvektio "juurtuu" rajakerrokseen on vaaralliset sääilmiöt mahdollisia. Päivän mittaan rintaman painuessa takaisin etelämpään on melko todennäköistä, että eteläiseen Suomeen kehittyy järjestäytyneempi ukkosrypäs, mahdollinen mesoscale convective system, johon voi liittyä voimakkaita ukkospuuskia. Täysin ei supersolun kehittyminen aivan kaakkoon iltapäivän aikana ole poissuljettu. Lähinnä tuo alue kuitenkin painottuu Venäjän puolelle.

Sääilmiöistä voidaan odottaa monia eri mahdollisuuksia. Voimakkaat ukkospuuskat ovat melko todennäköisiä järjestäytyneemmistä soluista. Myös isot rakeet ovat mahdollisia, taajamatulvia tulee esiintymään kun sademäärät kasvavat melko runsaiksi. Mikäli kaakkoon kehittyy pyöriviä nousuvirtauksia ei trombit ole poissuljettu, vaikka tuo stabiilimpi rajakerros niitä rajoittaa. Meren yllä voi esiintyä vesipatsaita. Nyt voimakkaimmat ukkossolut ovat Viron puolella ja Itämerellä ja siirtyvät aamun ja aamupäivän aikana eteläiseen Suomeen. Parhaillaan aamukuuden jälkeen on myös aivan Helsingin eteläpuolelle kehittynyt ukkoskuuroja. Eli sateenvarjo on hyvä ottaa mukaan mikäli etelässä liikkuu. Tosin mikäli päivän mittaan aurinko pääsee paistamaan päästään melko nopeasti hellelukemiin. Kuten aamu-uutisissa kerrottiin, tänään esiintyy "räväköitä" ukkosia.