Hyvää viikon puoltaväliä kaikille. Suomen säässä ei paljoa muutoksia luvassa tälle viikolle. Yhdysvalloissa riittää ihmettelemistä.

Tänään oli yksi tentti ja perjantaina viimeinen, joten ne on pitänyt kiireisenä, mutta päivitänpä nyt kuitenkin nopeasti.

Pohjois-Eurooppa kuuluu laajan matalapaineen alueeseen ja useita osakeskuksia kulkee siellä sun täällä. Matalapainesää jatkuu ainakin ensi viikon alkuun. Sen jälkeen GFS mallin ennuste hajoaa. Eli koko loppuviikko tulee olemaan samanlaista säätä. Lämpötilat etelässä 10-15 asteen tienoilla, loppuviikosta hieman ehkä lämpenee. Sateet jäävät täällä Helsingissä aika vähiin. Iltapäiväkuuroja voi kehittyä, etenkin tänään ja perjantaina. Eilen ukkosti Pohjanmaalla ja Oulun läänissä. Tänään saattaa Pohjanmaalle kehittyä sade- ja ukkoskuuroja. Toinen ukkosherkempi alue on Viro, mutta voi ehkä muutama solu syntyä pääkaupunkiseudunkin lähelle. Illalla jatkuvempia sateita sapuu itään. Yöt ovat täällä etelässä jo melko lämpimiä ja aamuisin voi esiintyä sumua.

Eli Suomessa on samantyyppistä säätä nyt ehkä viikoksi eteenpäin. Mahdollisesti ensi viikon lopulla voi sää kesäistyä kunnolla kun kaakosta lähestyisi hyvin lämmintä ilmaa. Uunituore GFS mallin ajo toisi Etelä-Suomeen reippaasti hellettä, mutta edellinen ajo ei sitä tänne vielä tuonut. Seurataan tilannetta. 

Yhdysvalloissa sen sijaan säässä riittää ihmettelemistä. Siellä edelleenkin jatkuvat ukkosmyrskyt Keski-Lännessä, tosin huomattavasti heikompina kuin viikoloppuna. Greensburgin tornado sai sitten virallisesti luokituksen EF-5 eli korkein mahdollinen luokitus. Edellinen F-5 tornado oli siis Oklahomassa kahdeksan vuotta sitten. Greensburgin tornadon tuulen nopeudeksi arvioidaan n. 205 mph eli 92 m/s ja uusin arvio sen koosta on 2,7 km. Weather Channelin sivuilla on nähtävissä ainoata videokuvaa tuosta tornadosta kaukaa kuvattuna kun salamat paljastaa sen koon. Aika järkyttävän kokonen se on ollut.

Mutta tämän hetken kiinnostavin ilmiö on Yhdysvaltain kaakkoisrannikolla.

575240.jpg

Kyseessä ei ole meille tyypillinen matalapaine, eikä se ole trooppinen myrskykään. Kyseessä on hybridimyrsky tai ehkä alkuvaiheessa oleva subtrooppinen myrsky. Tämä kehittyi normaalina keskileveysasteiden matalapaineena viime viikonloppuna Yhdysvaltain itärannikolla. Sillä oli silloin vielä rintamarakenteet ja ns. kylmä ydin. Kuitenkin maanantaille mentässä se alkoi menettää rintamien tunnusmerkit ja ukkossolutoiminta alkoi kehittyä keskustan lähettyville. Se on siis meille tutun matalapaineen ja trooppisen, lämpimän ytimen myrskyn välimaastossa. Se ei ole tosin vielä trooppinen myrsky sillä ukkossolut ovat vielä melko hajallaan, kovimmat tuulet eivät ole myrskyn "silmän" ympärillä.

Meriveden lämpötilat alueella ovat +24C, joka on rajalla riittäisikö se laukaisemaan trooppisen kehityksen. Jotkin tahot kutsuvat tätä jo subtrooppiseksi myrskyksi, jolloin sille pitäisi antaa nimi, Andrea, mutta toiset pitävät sen vielä ns. extratrooppisena myrskynä. Voi olla, että sen aika käy vähiin kun se hitaasti ajautuu kohti rannikkoa, joten se ei varmaan ehdi kehittämään tarpeeksi järjestäytynyttä ukkossolutoimintaa, että sille voisi antaa nimen. Tuulen nopeudet kuitenkin vastaavat trooppista myrskyä.

575241.jpg

Tänään Yhdysvaltain National Hurricane Centerin lentokoneet olisi määrä lentää myrskyyn tutkimaan, onko se saanut subtrooppisia piirteitä. Satelliittikuvassa se tosin näytti eilen hienolta.

*PÄIVITYS* Myrsky on nyt tämän hurrikaanikauden ensimmäinen nimetty systeemi. National Hurricane Center antoi juuri subtrooppisen myrskyn nimeksi Andrea ja trooppisen myrskyn huomautuksen USA:n itärannikolle. Viime vuonna ensimmäinen myrsky kehittyi n. kesäkuun 10, vuonna 2005 kesäkuun 9, 2004 heinäkuun 31, vuonna 2003 subtrooppinen myrsky kehittyi jo huhtikuun 20 ja vuonna 2002 heinäkuun 14. Eli hyvin ajoissa ollaan tämän myrskyn kanssa.

hybriidi.gif 

Sellaista tänään säiden osalta. Palataan asiaan viikonloppuna.