1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 16.7.2009

...Vähäinen riski vaaraa aiheuttavasta konvektiosta...

...kohtalaiset rakeet, ukkospuuskat mahdollisia...

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 300-1000 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 10-16 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 7.5 m/s
  • 0-3 km SRH < 100 m2/s2 

...POHDINTA...

Lyhyt katsaus tällä kertaa ilman karttaa. Ukkosia on odotettavissa tänään etenkin Oulun lääniin. Siellä sekä CAPE, että syvän kerroksen tuuliväänne (joka tosin on vielä heikohkoa) ovat parhaiten "päällekkäin", joten järjestäytyneempää solukkoa kehittyy tuulikonvergenssinauhan lisäksi. Tällä hetkellä näyttäisi, että noin 3 cm rakeet ovat mahdollisia voimakkaimmissa soluissa. Lisäksi ukkospuuskia voi esiintyä.

Länsi-Suomessa GFS malli näyttää kesän suurimpia CAPE-arvoja, mutta voi olla, että se yliarvioi alatroposfäärin kosteussisältöä. Niinpä suhtaudun sen antamiin arvoihin hieman skeptisesti. Lännessä kosteus muutoinkin lisääntyy vasta iltapäivän ja illan aikana, joten ukkoskuurojen kehittyminen voi venähtää pitkällekin päivään. Lännestä saapuva yläsola voi kuitenkin pitää soluja hengissä sitten pidemmälle iltaan ja ehkä huomisen puolelle.

Syvän kerroksen tuuliväänteen heikkous ei tämän hetkisen näkemyksen mukaan kehitä mitenkään äärimmäisen herkullista ukkospäivää, vaikka CAPE-lukemat korkeita ovatkin. Lähinnä mahdolliset vaarat liittyvät juuri melko suuriin rakeisiin sekä paikallisiin ukkospuuskiin. Lisäksi taajamatulvia voi esiintyä paikoin, vaikka riski ei erityisen korostunut olekaan.

Mehevin ilma kulkee tänään Suomen eteläpuolitse Viron yli. On olemassa pieni, mutta ei täysin poissuljettu mahdollisuus, että joitakin ukkoskuuroja voisi Suomenlahdelle ja mahdollisesti aivan etelärannikolle tai Kaakkois-Suomeen ajautua. Todennäköisyys on kuitenkin siis hyvin pieni.

Seurailen tilanteen kehittymistä ja päivittelen twitteriä tarvittaessa.