Suomessa sään poutaantuessa on toispuoljokkee jälleen säässä tekemistä.

Toinen suuri jäämyrsky lyhyen ajan sisään runnoon Yhdysvaltain tasankoja ja Keskilänttä. Toistakymmentä ihmistä on menehtynyt pääosin liikenneonnettomuuksissa jäisillä teillä. Oklahoman osavaltiossa on meneillään historian suurin sähkökatko kun yli puoli miljoonaa kotia on ilman sähköä. Puiden oksilla ja sähkölinjoilla jään paksuus on useita senttimetrejä.

Sääjärjestelmän liikkuessa koilliseen sama tilanne jatkuu. Parhaillaan on Keskilännessä laaja alue, jossa varoitetaan jäämyrskystä.

Kaikki kuvat saa isommiksi niitä klikkaamalla.

Klikkaa suuremmaksi

Sinisellä näkyy tuo jäämyrskyvaroitus.

Atlantin hurrikaanikausi päättyi virallisesti marraskuun lopulla ja yleisesti oletettiin, että myrskyjä ei enään kehity pitkän hiljaisen kauden jatkuessa. Kaikkien yllätykseksi tänään on muodostunut Puerto Ricon lähettyville subtrooppinen myrsky Olga. Sen odotetaan pikku hiljaa heikkenevän trooppiseksi matalapaineeksi, mutta kuka tietää mitä se vielä keksii jos se yltää Karibian länsiosien heikkojen tuuliväänteiden alueelle.

NAO indeksi on menossa kuun puolivälissä negatiiviseksi ja samalla on syytä tarkkailla myrskyä Yhdysvaltain itärannikolla. Sellainen on nimittäin lähes varma veikkaus tällä hetkellä. Sunnuntain-maanantain aikana on odotettavissa, että hyvin voimakas myrsky vaikuttaa suureen osaan maan itäosia. Kaikki päämallit ennustavat sen, joskin sen reitti ja tarkka voimakkuus vielä vaihtelee. Siitä saattaa kehittyä erittäin vaarallinen lumimyrsky ehkä jopa New Yorkiin. Eräs amerikkalainen meteorologi kutsuu sitä jo hieman leikkisästi supermyrskyksi.

Klikkaa suuremmaksi

Kuvassa nähdään hyvin syvä ja voimakas matalapaine New Yorkin lähettyvillä yhdessä GFS mallin ajossa.

Matalapaineen reitti määrää osaltaan missä olomuodossa sateet tulevat ja missä. Reitti, joka menisi hiukan enemmän meren puolella toisi New Yorkiinkin lunta kun taas reitti enemmän mantereen päällä toisi vettä. Tämä on vaihdellut ajojen välillä, mutta välillä on nähty seuraavia ennusteita.

Klikkaa suuremmaksi

Mikäli tämä ennuste toteutuu, New York saa puoli metriä lunta myrskytuulien kera.

Tuulet tulevat tosiaan olemaan voimakkaita. Mantereellakin keskituuli on kovaa ja merellä mahdollisesti hurrikaanituulia.

Klikkaa suuremmaksi

GFS malli on alkanut päästä kärryille vasta viimeisissä ajoissaan. Euroopan keskuksen malli oli jyvällä jo aikaisemmin. Sen yksi on näytti seuraavalta.

Klikkaa suuremmaksi

Eli melkoinen myräkkä on luvassa viikonvaihteessa Yhdysvaltojen itärannikolla. Pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla historiallinenkin myrsky, mikäli kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.