Ensi viikolla voidaan maan keskiosissa ja mahdollisesti etelässäkin saada syksyn ensimmäiset räntä- ja lumikuurot.

Keskimääräistä lämpimämpi sää on muuttumassa mahdollisesti ensi viikolla keskimääräistä kylmemmäksi. Siinä missä viime päivinä ilmamassa on ollut paikoin 2-4 astetta ajankohtaa lämpimämpää, ensi viikoksi GFS mallin parviajo ennustaa muutamiksi päiviksi etelään 4-6 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempää. Eli muutos voi pahimmillaan olla viikossa jopa 10 astetta.

Sademäärät jäävät nyt loppuviikolla melko vähiin, vasta sunnuntaina saadaan jatkuvampia sateita ja tuon matalapaineen myötä sää alkaakin sitten kylmetä. Torstaina Suomen eteläpuolella olevasta matalapaineesta yltää etelä- ja itäosiin sadekuurojen alue. Sademäärät ovat kuitenkin pieniä ja sateet hajanaisia. Lapissa on kylmä rintama, josta ensi alkuun saadaan sadekuuroja, mutta korkeapaineen vahvistumisen myötä se heikkenee ja sateetkin lakkaavat. Lähinnä länsiosissa maata on paras mahdollisuus auringon paisteelle. Lämpötilat etelän yli +10 ja pohjoisen alle +10 välillä.

Perjantaina maan etelä- ja itäosissa on edelleen heikko rintamavyöhyke ja sen tuomat sateet ovat hyvin heikkoja ja paikallisia. Pohjoisempana vallitsee korkeapaine ja sää on poutaista, mutta pääosin pilvistä. Öisin on yleisesti sumua ja selkeimmillä alueilla esiintyy hallaa tai yöpakkasta. Aurinkoisinta perjantaina on Pohjanmaalla. Lämpötilat eivät paljoa torstaista muutu, Lapissa hieman viilenee.

Lauantaina on koko maassa pääosin poutaista, aivan etelässä voi aluksi tulla yksittäisiä sadekuuroja ja iltaa ja yötä kohden saadaan sateita Luoteis-Lapista alkaen. Lämpötilat ovat Lapin n. +5 etelän n. +10 asteeseen. Sunnuntain vastaisena yönä on vielä etenkin maan keskiosissa hallan tai yöpakkasen mahdollisuus.

Sunnuntaiksi lännestä saapuu matalapaine. Sadekuurot yleistyy päivän mittaan ja illemmalla tulee jatkuvampia sateita lännestä alkaen. Päivä on siis pilvinen. Etelässä päästään n. +10 asteen tienoille, maan keskiosissa ollaan +5-10 asteen välillä ja pohjoisessa n. +5 asteessa.

Alkuviikosta sitten alkaa viileneminen näillä näkymin. Kun tuo matalapaine siirtyy Suomen itäpuolelle maanantain aikana kehittyy Brittein saarten pohjoispuolelle korkeapaine ja niinpä virtaus alkaa käymään Suomeen pohjoisesta. GFS mallin pääajo tuo ensi viikon tiistai-illasta alkaen räntä- ja lumikuuroja pohjoiseen. Edellinen ajo toi useita senttejä lunta maan keskiosiin, uusin ajo pitää sään kylmänä, mutta poutaisempana. Tuo mallin pääajo on tosin agressiivisemmasta päästä, joten siihen ei kannata vielä kiinnittää liikaa huomiota. Lisäksi uusimmassa ajossa on myös mahdollisuus huomattavasti läntisemmälle ilmavirtaukselle, joka voisi vallita etelässä. Eli paljon on vielä auki ja mallit vaihtelee paljon ajo toisensa perään. Kuitenkin esim. ensi viikon keskiviikkona GFS mallin pääajon mukaan Lapissa olisi päivälläkin pakkasta ja Keski-Suomessa ja etelässä viiden asteen molemmin puolin. Euroopan keskuksen malli tuo tuota kylmempää ilmaa etenkin torstaista lähtien.

Atlantilla on nyt kolme mielenkiinnon kohdetta. Ensimmäinen on Meksikonlahdella oleva häiriö, joka kuitenkin on vielä subtrooppista luontoa kylmän ylämatalan johdosta. Tuo systeemi ehkä ehtii korkeintaan voimistua trooppiseksi myrskyksi ennen kun se iskeytyy Texasiin tai Louisianaan perjantaina. Etelä-Amerikan ja Afrikan mantereiden puolessa välissä on trooppinen aalto, joka on alkanut viime aikoina organisoitumaan, mutta se tulee kohtaamaan seuraavien päivien aikana melko tukalia tuulia, joten se ehtii ehkä kehittyä trooppiseksi matalapaineeksi tai myrskyksi.

Suurin uhka tällä hetkellä on matalapaineen alue Bahamas-saarien tuntumassa. Se sijaitsee alueella, jossa tuuliväänteet ovat heikkoja, ympäröivä ilma on kosteaa ja sen yläpuolelle on kehittymässä sitä ventiloiva yläkorkea. Niinpä tästä systeemistä voidaan odottaa kehittyvän seuraavien päivien aikana trooppinen myrsky ja viikonvaihteessa tai ensi viikolla hurrikaani kun se matkaa länteen.

vis.jpg

 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan