Suomea on riepotellut tänään melko harvinainen heinäkuun myrsky. Tästä sää kuitenkin huomattavasti paranee. Lisäksi Atlantilla alkaa hurrikaanikausi päästä vauhtiin.

Tänään on siis satanut, tuullut ja osin myös paistanut. Tuuli yltyi eteläisillä merialueilla myrskyksi asti. Hangon Russarössä mitattiin keskituuleksi 23 m/s ja puuskissa 27 m/s. Lisäksi maa-alueille annettiin varoitus vaarallisen voimakkaasta tuulesta, joka onkin jättänyt joitakin tuhansia kotitalouksia ilman sähköä. Runsaasti tuulen aiheuttamia ongelmia on kertynyt hälytyskarttaan. Sadetta on kertynyt useita kymmeniä millimetrejä. Helsingin merisatamassa tuulea halkovat purjeveneet saivat aikaan useista myrskytuulista tutun ujelluksen.

Nyt tuo matalapaine on hiljalleen liikkumassa pohjoiseen ja huomenna illalla sää alkaa jo poutaantua lounaasta alkaen. Pohjoisempana saadaan vielä yleisesti sade- tai ukkoskuuroja.

Torstaina sadekuurot vähenee, lähinnä vain Pohjanmaalla ja Lapissa voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Lämpötilat nousee jo yleisesti +20 tai yli.

Perjantaina heikko rintamavyöhyke on Ruotsin puolella ja siitä voi tulla sadekuuroja minne vain Suomen länsipuoliskolle, mutta pääosin on poutaa ja lämmintä. Lämpötilat kipuaa idässä selvästi yli +20.

Lauantaina sadekuurot painottuu Lappiin ja Oulun lääniin. Lämpötilat voi nousta jo hellelukemiin etelässä. kun taas aivan pohjoisessa jäädään alle +20.

Sunnuntai on vielä auki. Eri mallit pitävät silloin sään poutaisena koko maassa ja hellelukemissa etelässä. Ongelman tähän päivään tuo kaakossa lymyilevä matalapaine, joiden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa.  Se on pääosin pysytellyt tietokonemallien maailmassa Suomen eteläpuolella, mutta voi olla että se yltäisi eteläiseen Suomeen asti, jolloin ukkosia saataisiin sunnuntaina/maanantaina. GFS malli tuo sen pohjoisemmaksi kuin Euroopan keskuksen malli, johon on siis syytä luottaa enempi. Virolainen LAM-malli tosin tuo melko epävakaata ilmaa Viroon maanantaiksi. Paljon riippuu mihin korkeapaineet lopulta sijoittuvat. Jotkut mallit siis pitää korkean keskuksen Suomen koillispuolella, jolloin tuo matala voi päästä lähelle. Tähän on päätynyt GFS malli ja NOGAPS. Englantilainen UKMO myös heikentää korkean Suomen päältä maanantaina ja päästää tuon matalan vaarallisen lähelle.

Näin ollen kaikki riippuu noiden korkeapaineiden sijainnista. Mikäli edellinen skenaario toteutuu saadaan etelään ukkosia ja epävakaata säätä viikonvaihteeksi tai alkuviikolle. Jos taas tuo Euroopan keskuksen tämän hetkinen malli toteutuu vahvistuu korkeapaine juuri Suomen päälle sunnuntain/maanantain aikana. Tämä korkea säilyisi alkuviikon. Silloin saataisiin lähes koko maassa nauttia hellesäästä ja aurinkoisesti kesästä. Mutta sekin malli muuttaa suunnan kohti matalapainetta keskiviikon vaiheilla.

Näin ollen kyllä nyt ollaan menossa lämpimämpään suuntaan ja jos hyvä onni käy on ensi viikon alku hyvinkin kesäinen. Toinen vaihtoehto on epävakaista ja mahdollisesti ukkosia. Vielä ei näin pitkälle voi luotettavaa ennustetta tehdä.

Siinä missä Suomessa on myrsky raivonnut, alkaa Atlantilla aktiivisuus kasvaa. Tänään on muodostunut kauden kolmas nimetty myrsky, trooppinen myrsky Chantal. Se sijaitsee Yhdysvaltain itärannikon lähellä ja on pysyttelemässä rannikosta erossa. Sen ennustettu reitti kulkee Islannin läheltä lauantain/sunnuntain aikana, jolloin se on varmaan muuttunut kylmän ytimen subtrooppiseksi myrskyksi. Jokatapauksessa Islantiin voidaan saada viikonloppuna voimakkaita tuulia ja sateita. Se voi myös kulkeutua lähelle pohjoista Iso-Britanniaa. Chantalin tuulet puhaltavat nyt 50 mph eli 22 m/s. Sen ennustetaan pysyvän trooppisena myrskynä, hurrikaanin muodostumisen todennäköisyys on n. 20%.

Trooppinen aalto lähestymässä Karibiaa on toinen tämän hetkinen tarkkailun kohde. Se on hieman menettänyt järjestäytynyttä ukkostoimintaa, mutta se voi vielä kehittyä lähipäivinä trooppiseksi matalapaineeksi. Atlantilla keskimäärin myrskytoiminta kasvaa dramaattisesti n. elokuun puolivälin maissa. Niinpä vaikka kesäkuu ja heinäkuu olivat hiljaisia, voi Atlantin lämpimät valtameret saada aikaan useita hurrikaaneja seuraavien kuukausien aikana.

Huomenna alkaa jälleen työt, joten en anna lupauksia milloin jälleen päivittelen, ehkä viikonloppuna ellei jotain uutta ja dramaattista ilmene.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan