Pitkään joidenkin odottamat ukkoset saapuvat ryminällä maanantaina. Suomeen virtaa erittäin lämmintä ilmamassaa maanantaina aamulla lämpimän rintaman myötä ja mallista riippuen tuo kaikkein lämpimin massa viipuu Suomessa ainakin tiistain, ehkä jopa torstaihin. Helleraja menee rikki etelässä.

Tänään lauantaina saatiin paikoin rankkoja sateita etenkin eteläisessä ja itäisessä Suomessa, mutta kovimmat ukkoset jäivät pääosin Suomen eteläpuolelle. Sunnuntaina sää on pääosin poutaista lähes koko maassa Lappia lukuunottamatta, jossa voi tulla yhtenäisempiä sateita. Sumua voi esiintyä aamulla monin paikoin, mutta auringon lämmittäessä ne hälvenevät nopeasti. Sunnuntaina voidaan päästä lähelle hellerajaa kaakossa.

Maanantain vastaista yötä kohden vesi- ja ukkoskuuroriski kasvaa etelästä alkaen. Kuurot ovat lähinnä jäänteitä sunnuntaina Virossa syntyvistä ukkosista, jotka liikkuvat lämpimän rintaman mukana Suomeen yön tunteina kaakosta. Paikoin voi sademäärät olla melko runsaita kuurojen yhteydessä.

Sitten päästään itse asiaan, eli päivällä kehittyviin ukkosiin. Maanantaina päivällä lämmin rintama sijaitsee noin Pohjanmaan seudulta itään, johon se näyttää pysähtyvän. Sen eteläpuolella ilmamassa on hyvin lämmintä. Viime kirjoituksessa mainittu 850 hPa:n lämpötila on kaakossa n. 15 C. Sen myötä helleraja ylittyy etelässä alueilla, joissa ukkoskuurot eivät pääse viilentämään ilmaa. Ilma on myös hyvin kosteaa ja kastepiste on yli 15 astetta, joten päivä tuntuu nihkeältä.

Päivän mittaan sitten eteläiseen Suomeen syntyy ukkoskuuroja. Niitä edesauttaa kostea alatroposfääri ja hyvin epävakaa ilmakehä. Capen arvot GFS mallissa liikkuvat 1000-1500 J/kg välillä. GFS malli veisi maanantaina pienen yläsolan Suomen yli ja sen pyörteisyysadvektio voi myös edesauttaa ukkosia jonkin verran etelässä.

Ilmamassan lämpivyydestä ja epävakaudesta johtuen ukkoset syntyy melko herkästi maanantaina. Kuurojen voimakkuus riippuu tosin paljon tuulen pystyväänteestä. Se näyttäisi olevan voimakkaimmillaan Keski-Suomessa ja idässä, jossa 0-1 km väänne olisi parhaimmillaan illalla n. 10 m/s. 0-6 km väänne olisi n. 15 m/s.

Näyttäisi siltä, että voimakkaimmat ukkoset painottuisi maanantaina Keski-Suomesta itään ja kaakkoon kuuluvalle alueelle, lännessä ne jäisivät hieman heikommiksi. Tiistaina painotus lähinnä etelään ja keskiviikkona lounaaseen, torstaina keskiseen Suomeen.

Päivitän vielä huomenna illalla koskien noita tuoreimpia tuulenväänteen tilanteita, jolloin tiistaistakin saadaan parempaa tietoa.

Tästä pääset kuvagalleriaan