Hieman sääasiaa maailmalta ja pikkukatsaus Suomeen.

Tällä hetkellä säämaailman kuumin puheenaihe on kas kummaa, Yhdysvalloissa. Siellä on nimittäin juuri alkamassa kolme päivää kestävä ankara rajuilmojen kausi.

Voimakkaan suihkuvirtauksen myötä Keski-Yhdysvaltoihin on kehittynyt voimakas matalapaine, joka syvenee seuraavien päivien aikana. Sen myötä Yhdysvaltain sääpalvelu on antanut toiseksi vakavimman varoituksen ukkosmyrskyistä. Luvassa on suuria rakeita, voimakkaita syöksyvirtauksia sekä pitkäkestoisia tornadoja supersoluista. Tällä hetkellä tutkakuva näyttää seuraavalta.

southplains_loop.gif

Nyt Suomen aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä vaaravyöhyke on kuvassa oikeassa yläreunassa. Vastaavasti torstaina moderate risk alue on siirtynyt koilliseen. Eli alempi kuva on ajankohtaisempi Suomessa torstain ja perjantain vastaisena yönä.

centgrtlakes_loop.gif

Klikkaamalla tutkakuvia saat niistä koko maan kattavan loopin, jonka lataaminen voi kestää hitailla yhteyksillä kauan.

Paikallista aikaa torstaina tuo moderate risk on siis Suurten järven eteläpuolella. Tuolle alueelle mahtuu semmoisia suuria kaupunkeja kuin Chicago, Detroit, Indianapolis, Cincinnati, Milwaukee jne. Eli pahimmassa tapauksessa voisi supersolumyrsky osua johonkin noista suurista kaupungeista esim. ruuhka-aikaan ja katastrofin ainekset olisivat siinä. Eli tästä myrskystä voidaan kuulla seuraavien päivien aikana uutisista.

Juuri tällä hetkellä tutkakuvista näkyy yksi koukkukaiku Texasin ja Louisianan osavaltioiden rajalla. Alueelle on annettu tornadovaroitus.  Tämä myrskyalue liittyy tänään rantautuneeseen trooppiseen häiriöön, josta odoteltiin trooppista matalapainetta. Se tuokin tuolle päämatalapaineelle runsasta kosteutta Meksikonlahdelta. Eli mikäli tykkää myrskybongauksesta netin tutkakuvien välityksellä, on luvassa pitkä rupeama ja toimintaa riittää.

Päivitys: tuosta edellä mainitusta solusta on tehty tornadohavainto, ensimmäinen monista.

Toinen mielenkiintoinen sääilmiö on Välimerellä. Libyan rannikolta päätyi merelle matalapaine, jossa oli hieman trooppisia piirteitä. Tässä tämän aamun ensimmäinen satelliittikuva kyseisestä matalapaineesta, jonka saat suuremmaksi sitä klikkaamalla.

990606.jpg

Aluksi sitä jo elätteli toiveita, että kyseessä olisi trooppinen matalapaine, mutta niin ei ollut, sillä tuo möykky sijaitsi heikon ylämatalan alla, joten sillä oli ainakin osittain kylmä ydin. Muutoin se on melko trooppinen. Sillä on suljettu ydin, jonka Quikscat satelliittikuva paljasti.

990611.jpg

Tuulen nopeudet vastaavat helposti trooppisen matalapaineen, jopa trooppisen myrskyn lukemia. Maltalla on mitattu puuskissa myrskylukemia. 990300.jpg

Meriveden lämpötilat ovat tuon matalan alla lämpimiä, lähinnä +25, joten se kyllä osaltaan auttaa kehityksessä. Se mikä taas ei auta on tuuliväänne, jonka on ennustettu huomisen ja etenkin perjantain aikana voimistuvan niin paljon, että se rikkoisi tuota matalaa. Tosin samalla pohjoisesta tippuu hyvin kylmä yläsola etelään, joka voisi edesauttaa ukkostoiminnan tehostamisessa, mutta trooppiset piirteet katoaisivat silloin. Välimerellä on kuitenkin havaittu hurrikaanien ja trooppisten myrskyjen näköisiä systeemejä, jotka eivät kyllä perinteisen trooppisen systeemin tunnusmerkkejä täytä. Niinpä täytyy tuota matalaa seurata vielä seuraavien päivien aikana, jos siitä jotain hauskaa kehittyisi.

Kysäisin tästä matalapaineesta Wunderground sääsivuston Dr. Jeff Mastersin mielipidettä ja hänen mielestään kyseessä on hybridi matala, jossa on hiukan lämpimän ytimen merkkejä. Hän antoi myös linkin brittiläisen UKMET mallin tulkintaan tuosta myrskystä, joka näytti, että matala olisi ollut eilen hiukan lämpimän ytimen, tänään hybridi, ja huomenna kylmän ytimen systeemi. Se näyttäisi nyt tekevän loopin ja kaartuvan takaisin Libyan rannikolle, joka estää kehityksen.

Asiaan liittyen vielä yksi kuva, joka kuitenkin on Atlantilta.

990319.jpg

Tässä on viime viikolla Kanariansaarien lähellä kehittynyt matalapaine. Yhdysvaltain hurrikaanikeskus piti sen hetken aikaa mielenkiinnon kohteena, kun keskuksen tuntumaan syntyi voimakkaampaa ukkostoimintaa. Siitä ei loppujen lopuksi mitään erikoisempaa kehittynyt, mutta ajattelin sen koillisen sijainnin takia tässä näyttää.

Sitten lopuksi nopea katsaus Suomen säähän. Sää alkaa viiletä ja perjantaina voidaan heikkoja räntä/lumikuuroja saada etelässä/kaakossa asti. Lauantaina Lappiin leviävän sadealueen etureunassa sateet tulevat räntänä tai lumena. Sunnuntaina sää lämpenee. Ensi viikon alussa lounainen ilmavirtaus näyttää vallitsevan ja sää pysyy suht lämpimänä. Euroopan keskuksen ja GFS mallin erona on se, että GFS voimistaa Kaakkois-Euroopassa olevaa matalapainetta ja siirtää idän korkeapainetta niin, että Suomessa vallitsisi kaakkoisvirtaus. Jokatapauksessa sää näyttäisi jatkuvan lämpimänä ja kosteana, sumuja ja sumupilveä tulisi esiintymään. Euroopan keskus on siis lounaisvirtauksen kannalla. Se pitää laajaa korkeapainetta Brittein saarilta Suomen itäpuolelle, jolloin matalapaineet kulkee Suomen luoteispuolitse. Sama malli vie voimakkaan matalapaineen viikon puolivälin maissa Atlantilla ja kun korkeapaine olisi Suomen kaakkoispuolella vallitsisi Suomessa voimakas painegradientti. Silloin torstai ja perjantai näyttäisi olevan hyvin tuulisia päiviä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan