1941489.jpg

MYRSKYKATSAUS 9.9.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA TUULESTA...

...Myrskytuulet pohjoisilla merialueilla ja voimakkaat puuskat maa-alueilla mahdollisia...

3900780339_825afdaf95_o.jpg

...SYNOPSIS...

Hyvin voimakas matalapaine on parhaillaan Islannin ja Norjan välissä. Siihen liittyy noin 70-80 m/s suihkuvirtaus ylätroposfäärissä, joka ylläpitää myrskyä sen matkatessaan koilliseen kohti Jäämerta. Matalapaineeseen liittyvä lämmin rintama matkaa aamun aikana maan ylin itään ja perässä kylmä rintama saapuu maan länsiosiin iltapäivällä. Tuuli on maa-alueilla paikoin hyvin puuskaista ja merellä mahdollisesti myrskyisää.

...MYRSKYPARAMETREJÄ...

  • Keskituuli merellä (max) n. 21 m/s 
  • Keskituuli maalla (max) n. 12 m/s
  • Puuskat maalla (max) n. 23 m/s

 

...POHDINTA...

Lämpimän rintaman ja jäljessä tulevan kylmän rintaman välissä saattaa pilvipeite repeillä tarpeeksi yllä osoitetun alueen eteläosissa, että rajakerros pääsee muuttumaan puuskaisempaan suuntaan. Rajakerroksen tuulet huomioon ottaen ovat noin 20-22 m/s puuskat mahdollisia mikäli aurinko pääsee lämmittämään pidemmän aikaa. Näillä näkymin tuulisin aika alkaa lännessä jo aamupäivällä ollen kovimmillaan noin puolen päivän maissa. Tämän jälkeen kylmän rintaman tuoma pilvisyys ja mahdolliset sadekuurot heikentävät puuskaisuutta. Toisaalta mallit ovat näyttäneet hyvin heikkoa instabiiliuden kehittymistä kylmän rintaman yhteyteen, joten mikäli syvempää konvektiota pääsee kehittymään, on puuskariski kohonnut pilvisessäkin ja sateisessa säässä. 

Alueen pohjoisosissa mallit näyttävät pilvisyyden olevan runsaampaa ja sään sateisempaa. Toisaalta täällä alatroposfäärin tuulet ovat vielä hieman voimakkaampia ja niinpä mekaaninen turbulenssi saattaa kompensoida heikkoa termodynaamista asetelmaa siinä määrin, että noin 20 m/s puuskat ovat mahdollisia. Epävarmuudet puuskien osalta ovat siis suurimpia alueen pohjoisosissa.

Yllä kuvatun alueen eteläpuolella sää on päivällä jopa täysin aurinkoista ja puuskaista. Alun lämpimästä advektiosta johtuen rajakerros ei kuitenkaan pääse kohoamaan tarpeeksi, jotta korkeammalla olevat tuulet pääsisi kunnolla putoamaan maahan asti. Silti puuskat liikkuvat 15-20 m/s ja yksittäiset tuulivahingot ovat etelässäkin mahdollisia.

Tietokonemallien välillä on ollut melko runsaasti eroavaisuuksia. Etenkin GFS malli erottuu joukosta monellakin tapaa. Se on tuonut pitkään sateet runsaampina etelämmäksi ja pitänyt sään pilvisempänä. Toisaalta GFS on suosinut voimakkaampia puuskia pohjoiseen jo keskiviikoksi. Näillä näkymin tuulet voimistuvat pohjoisessa vasta torstaina (EC:n ja Hirlamin näkemys), jolloin maa-alueilla Lapissa tuuli on navakkaa, mahdollisesti kovaa.

Keskiviikkona tuulet ovat siis maan keskiosissa ja Oulun läänissä puuskaisia. Koska puissa on vielä yleisesti lehdet on paikallisia tuulivahinkoja odotettavissa. Suurin riski tuulituhoille esiintyy maan länsiosissa (Pohjanmaan maakunnat), etenkin rannikon läheisyydessä, pohjoisempana ja idempänä runsaampi pilvisyys sekä mahdollinen sade saattaa pitää puuskat selvemmin kurissa. Päivitän tilannetta tarvittaessa twitteriin.

---------------------------------------

Matalapaineen tuoman voimakkaan lounaisvirtauksen myötä eteläiseen Suomeen leviää helleilmamassaa. Näillä näkymin etelässä sää on laajalti aurinkoista, mutta tuulista. Tämä kuitenkin sekoittaa rajakerrosta siinä määrin, että lämpötila pääsee kohoamaan 2 metrin korkeudella laajalti yli +20 asteen. Ylimmillään päästään noin 22-23 asteeseen, joka alkaa olla jo lähes poikkeuksellisen lämmintä. Tyypillisesti tähän aikaan vuodesta maan etelä- ja keskiosissa päivän ylin lämpötila on keskimäärin noin 13-15 astetta. Niinpä keskiviikkona ollaan jopa 8 astetta tavanomaista korkeammissa lukemissa. Edellisen kerran näin lämmintä oli vuonna 2006, jolloin vieläkin lämpimämpää ilmamassaa saapui aina Afrikasta asti Suomeen. Samana syyskuuna oli vielä 23. päivä Lahdessa ja Tampereella jopa +24 astetta, joten keskiviikkona tuskin tuota lämpöennätystä rikotaan. Silti lämpötilat tällä kertaa ovat harvinaisia. Mikäli poikkeuksellisen lämmön raja menee rikki, teen siitä mahdollisesti lähipäivinä päivityksen.

Eli paljon säätä mahtuu yhteen päivään. Etelässä kannattaa nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä, mutta tuulisesta säästä!