Ensilumi satoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä osaan maan eteläosia. Helsingissä virallisissa aamumittauksissa ensilumen määritelmä ei täyttynyt (vähintään 1 cm lunta), mutta jo heti Helsinki-Vantaan lentoasemalla lunta mitattiin 3 cm. Tänään torstaina lunta on tuprutellut pitkin päivää reippaan tuulen kera, joten todennäköisesti ensilumen määritelmä menee perjantain mittauksissa rikki myös Helsingissä.

Uusi lumisadealue on saapumassa perjantaina. Lunta satelee aamulla lähinnä maan eteläosissa, karkeasti Porvoo-Turku välillä ja siitä sisämaahan siirtyen ensin lännemmäksi. Puolenpäivän paikkeilla etelästä saapuu uusi, runsaampi annos lunta. Sankimman lumisadealueen reitti on vielä hieman auki, mutta veikkaisin sen painottuvan pääkaupunkiseutu-Kotka linjan paikkeille. Voi tosin olla, että se matkaa itäisempää reittiä. Lisäksi rannikon läheisyydessä sade voi olla enempi räntää iltapäivällä. Näin ollen töistä lähdettäessä kannattaa varautua huonoon ajokeliin. Siitä sadealue jatkaa matkaansa illan aikana Keski-Suomen yli pohjoisluoteeseen samalla hieman heikentyen. Lunta kertynee perjantain aikana n. 5-10 cm ellei meri tee tepposia ja nostata paikallisesti runsaampia kuuroja rannikon läheisyyteen. Jokatapauksessa perjantaina illalla on varsin lumiset maisemat maan eteläosissa ja myöhemmin myös keskiosissa.

Mutta ei kannata vielä juhlia talven alkaneen, sillä sadealueen perässä on tulossa lämpimämpää ilmaa, joten lauantaina suojasäässä saa varautua loskaiseen keliin etelässä. Maan pohjoisosissa tosin talvi jatkuu pakkassäässä ja heikossa lumisateessa.

Ensi viikon osalta on jälleen hieman avoin tilanne. Euroopan keskuksen 00z ajo tältä päivältä näytti korkeapaineen parkkeeraavan Suomen ylle koko viikoksi, jolloin sää olisi poutaista ja lämpötilat pääosin pakkasella. Uusin 12z ajo tuo Suomeen korkean selänteen, mutta etenkin maan eteläosissa olisi sen perusteella riski epävakaampaan ja tuulisempaan säähän, ainakin aluksi. ECMWF kuitenkin näyttäisi olevan kuivemman ja kylmemmän sään kannalla determinististen ajojen perusteella.

GFS malli on sen sijaan selvästi sateisemman ja lauhemman sään puolella ensi viikoksi. 

 

Hurrikaanikausi päättyy virallisesti marraskuun lopussa. Vaikka kausi on ollut selvästi tavanomaista hiljaisempi, on pidemmän tauon jälkeen uutta kerrottavaa. Hurrikaani Ida syntyi tänään hyvin äkillisen syvenemisen tuloksena Karibian länsiosissa lähellä Nicaraguaa. Se kehittyi trooppisesta matalapaineesta hurrikaaniksi 24 tunnissa. Tällä hetkellä Ida on jo mantereen yllä, jossa sen tuoma suurin riski on runsaat sateet ja tulvat. Idan odotetaan viettävän pari päivää mantereen yllä, joten on mahdollista että tuo aika riittää myrskyn tuhoamiseen. Osa tietokonemalleista tosin näyttää, että Ida selviää mantereen ylityksen ja matkaa Meksikonlahdelle alkuviikosta trooppisena myrskynä. Tuolloin sillä on vastassaan runsaasti haittaavaa tuuliväännettä, joka saattaa estää Idan selkeämmän voimistumisen ennen mahdollista Yhdysvaltain rantautumistaan. Tarkkaillaan tilannetta. 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

118372937.jpg