Sää jatkuu ajankohtaan nähden lauhana etelässä ainakin viikon.

Maanantaina Suomessa vallitsee korkean selänne. Sen halki kuitenkin kulkee heikko rintama Keski-Suomessa, joka lisää pilvisyyttä sekä mahdollistaa heikkoja lumikuuroja. Rintaman eteläpuolella lämpötilat ovat plussalla ja päivä on puolipilvinen ja aurinko voi näyttäytyä etenkin lounaassa. Keski-Suomen rintaman pohjoispuolella on puolestaan pakkasta ja Lapissa sää on melko selkeää. Lapissa pakkanen kiristyy paikoin n. -15 C, Oulun läänissä on alle 10 astetta pakkasta. Tuulet ovat heikkoja.

Tiistaina aamulla sadealue saapuu lännestä. Päivällä lämpötila on lännessä ja lounaassa hieman nollan yläpuolella, muualla maan etelä- ja keskiosissa on pikkupakkasta. Lapissa pakkanen on vielä pääosin kymmenen asteen kylmemmällä puolella. Sateet voivat olla maan etelä- ja keskiosissa jäätäviä lämpötilojen ollessa pakkasella. Lännessä ja lounaassa sade voi tulla melko vetisenä, muualla räntänä tai lumena. Sade on päivällä vielä melko heikkoa, mutta voimistuu illan aikana lännestä alkaen. Laskiaistiistaina opiskelijoiden on kärrättävä lunta Ullanlinnaan mäenlaskua varten, sillä luonnostaan sitä ei juurikaan ole, ainakaan laskijamäärään verrattuna. Se mikä nyt tulevan yön aikana sataa on suurinpiirtein se, mikä on käytössä tiistaiksi.

Keskiviikon vastaisena yönä sade tilapäisesti heikkenee maan lounaisosissa. Iltapäivällä kuitenkin uusi matalapaine saapuu lounaasta. Sade tulee illalla maan etelä- ja länsiosissa vetenä tai räntänä. Maan keskivaiheilla sade voi olla myös jäätävää. Rintaman etupuolella sade on Keski-Suomessa lunta, mutta voi muuttua rännäksi. Lämpötilat ovat maan etelä- ja länsiosissa suojan puolella, Keski-Suomessa nollan molemmin puolin, ja pohjoisosissa ollaan -10 asteen lämpimämmällä puolella.

Torstaiksi matalapaineen keskus täyttyy ja saapuu Suomeen. Se kehittää uuden osakeskuksen Viron ylle. Päivä on pilvinen ja sateinen. Sade tulee etelässä ja lännessä pääosin räntänä, rannikoilla ehkä hetken aikaa vetenä. Keski-Suomessa sataa räntää tai lunta, mahdollisesti jäätävää sadetta, idässä ja pohjoisessa lunta. Pohjoisessa lämpötilat n. -5, idässä pikkupakkasta, Keski-Suomessa nollan tienoilla, etelässä plussalla.

Perjantaille mentäessä sade muuttuu lumisempaan suuntaan myös etelässä, mutta sateet alkavat lounaasta alkaen heiketä. Päivällä aurinko saattaa näyttäytyä lounaassa ja muuallakin maassa sää muuttuu poutaisempaan suuntaan. Lähinnä Itä-Suomessa ja Oulun läänissä voidaan saada lumikuuroja. Suomen lounaispuolelle näyttäisi olevan kehittymässä matalapaine, joka kulkee Suomen eteläpuolitse kaakkoon. Sen reitistä riippuen Etelä-Suomeen voi kuitenkin ajautua räntä- tai lumikuuroja. Koko maassa näyttäisi olevan pakkasta, paitsi ehkä etelä- ja lounaisrannikolla.

Lauantaina Suomeen näyttäisi vahvistuvan tilapäisesti korkean selänne lännestä. Tällöin sää näyttäisi olevan pääosin poutaista ja myös melko aurinkoista etenkin lännessä. Lämpötilat ovat pakkasella koko maassa, etelässä vain hiukan, pohjoisessa -10 asteen kylmemmällä puolella. Tämä tilanne on kuitenkin siitä kiinni, kuinka nopeasti lännestä saapuvat matalapaineet tulevat, eli ehtiikö itse lauantaipäivä olla rauhallinen ja poutainen.

Sunnuntaille mentäessä lounaisvirtaus voimistuu nopeasti. Samalla koko Suomeen saapuu erittäin lämmintä ilmamassaa. Mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu, 850 hPa ilmamassa voisi olla lännessä jopa 15 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampi. Tosin tuo lämpimin ilmamassa ei välttämättä ulottuisi aivan maahan asti vaan jää okluusiorintaman vuoksi ylemmäksi rajakerroksessa. Tilanteessa on aineksia myös Föhn-tuulelle, joka kuivattaisi sateita ja kohottaisi lämpötiloja, mutta tuota täytyy katsoa viikon mittaan tarkemmin.

Näillä näkymin talven tulo etelään siirtyy ainakin n. 12 päivään asti eli alkavaa viikkoa seuraavaan tiistaihin. Silloin virtaustyyppi saattaisi muuttua enemmän meridionaaliseksi. Tosin GFS mallin pääajon pitkässä ennusteessa ei ole hurraamista tuonkaan jälkeen.

Joitakin päiviä sitten kirjoittamaani talven tuloon ja lauhaan säähän liittyen olisi yksi linkki Britannian Metofficen sivuille, jossa on pieni esimerkki mainitsemistani kaukoyhteyksistä Euroopan talven säähän. La Ninan vaikutuksesta Britannian säähän.