Potentiaalisesti tämän talven pahin myrsky Euroopassa on muhimassa Atlantilla Portugalista länteen. Myrskyn odotetaan iskeytyvän lauantaina Portugaliin sekä Espanjaan ja sunnuntain vastaisena yönä Ranskaan. Tietokonemallit pitävät vielä meteorologeja jännityksessä.

Useamman päivän ajan on ollut merkkejä, että Länsi-Eurooppaan on viikonlopuksi tulossa voimakas matalapaine. Laaja yläsola on valahtanut pitkälle etelään Atlantilla ja tämä on yhdessä voimakkaan suihkuvirtauksen kanssa indusoimassa matalapainetta Madeiran länsipuolella. Se on keräämässä mukaansa energiaa Afrikan edustalla olevasta lämpimästä merestä matkatessaan kohti koillista.

Tietokonemallit ovat pääsemässä yleisesti ottaen yhteisymmärrykseen matalapaineen reitistä, mutta edelleen ajoituksessa ja voimakkuudessa on hajontaa. Alla on GFS mallin ilmanpaineen ja 10m keskituulen ennusteanimaatio maanantain vastaiseen yöhön saakka.

4389837241_7730c7f1ea_o.gif 

Yllä on siis GFS mallin pääajon ennuste keskituulen osalta perjantain 12z ajosta. Maa-alueilla keltaiset värit kuvaavat jo vaaraa-aiheuttavia tuulia. Lähes 20 m/s keskituulet maa-alueilla ovat jo hyvin tuhoisia ja aiheuttavat erittäin pahoja vahinkoja. Jos oletetaan hetkeksi, että yllä oleva GFS mallin ennuste toteutuu, kokisivat laajat alueet Portugalissa, Espanjan pohjoisosissa, Ranskassa ja mahdollisesti Benelux-maissa ja Saksassa myrskytuhoja. Vaikka GFS malli ei suoraan anna puuskatuotetta, voi iltapäiväajon perusteella arvioida, että puuskat olisivat maa-alueilla yli 30 m/s.

Yksi luotettavimmista globaaleista malleista, ECMWF eli Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen malli ennakoi myös hyvin voimakasta myrskyä perjantain 00z ajossaan, mutta on tuoreessa 12z ajossa tullut hieman tuuliarvioissaan alaspäin. Tämä ei välttämättä tarkoita, että luvassa olisi ennakoitua heikompi myrsky, mallit tekevät tällaista zigzag-liikettä usein voimakkaiden matalapaineiden kohdalla.

ECMWF ennakoi Ranskan keskiosiin edelleen paikoin yli 17 m/s keskituulia ja laajalti yli 30 m/s puuskia, mutta selvästi pienemmälle alueelle kuin 00z ajossa, jossa mm. Pariisi kuului tähän alueeseen. 00z ajossa keskuspaine oli 966 hPa, n. 7 hpa alempi kuin tuoreemmassa 12z ajossa. Vertailun vuoksi GFS 12z keskuspaine-ennuste on 967 hPa.

Vuoden 2009 pahin sääkatastrofi maailmassa oli Klaus-myrsky tammikuussa. Se riehui etenkin Espanjan pohjoisosissa ja Lounais-Ranskassa. Tuhot maksoivat yhteensä yli 5 miljardia dollaria ja 26 menetti henkensä. Klaus-myrskyn keskuspaine oli 967 hPa. Tämän viikonlopun myrsky saattaa yltää samaan luokkaan mikäli pahimmat ennusteet toteutuvat.

Portugalin ilmatieteen laitos on antanut jo korkeimman säävaroituksen lauantaille. Ennusteissa varoitellaan 23+ m/s keskituulesta ja 42 m/s puuskista ainakin rannikoilla ja ylängöillä. Merellä aallonkorkeus kohoaa 7 metrin korkeuteen. Madeiran saarellekin odotetaan hetkittäin rankkoja sateita ja 36 m/s puuskia.

Espanjan ilmatieteen laitos varoittaa 33-44 m/s puuskista ja merellä keskituuli saattaa yltää 30 m/s luokkaan. Ranskan vastaava laitos varoittaa alustavasti yli 33 m/s puuskista sisämaassa ja kehoittaa ihmisiä välttämään ulkona liikkumista. Saksassakin on annettu ennakkovaroitus n. 30 m/s puuskista.

Eli selvää on, että voimakas matalapaine on tulossa. Vielä ei kuitenkaan voida täydellä varmuudella sanoa kuinka voimakas. Aivan uunituore 18z GFS ajo näyttää jälleen hiukan 12z ajoa pahemmalta. Kyseisessä ajossa matala ei vielä syvenisi täyteen voimaansa kuin vasta Biskajanlahdella lauantai-iltana. Tämä tietää hieman parempia olosuhteita Portugaliin ja Espanjaan, mutta huonompaa Ranskaan.

Seurailen tilannetta twitterissä http://twitter.com/ilmasto ja jos jotain dramaattista tapahtuu teen vielä uuden blogipäivityksen lauantaina.