Lumet sulaa Etelä-Suomessa. Sää näyttää pysyvän etelässä plussalla tämän hetkisen pitkän ennusteen mukaan joulukuun puolelle.

Suomi on jäämässä lännessä majailevien matalapaineiden ja idässä olevien korkeapaineiden väliin, jolloin virtaus pysyttelee keskimäärin etelän suunnalla. Heikkoja matalapaineita ja sateita kulkeutuu välillä Suomen yli, mutta yksikään ei ole tarpeeksi voimakas, jotta tuo geostrofinen virtaus ryhtyisi puhaltamaan jatkuvammin pohjoisen suunnalta.

Tämä tietää sekä hyvää, että huonoa. Hyvää on, ainakin joidenkin mielestä, että lämpötila pysyy melko mukavissa lukemissa eikä purevia pakkasia ole tulossa, eikä autojen skrappaamiseen kulu aamuisin pahemmin aikaa. Huonoa on taas se, että etelävirtaus tuo kosteaa ilmaa mukanaan ja se pitää sään suurimmaksi osaksi tasaisen harmaana. Koska ollaan jo melkein vuoden synkimmässä ajanjaksossa, lumeton ympäristö ja tylsän harmaa sää saa kaamosmasennuksen joillakin tuntumaan erityisen ankealta.

Sateita tulee lauantai aamuna ja uudestaan illalla ja vielä sunnuntaina. Ne eivät kovin rankkoja ole ja usein voi myös tihuttaa vettä stratus pilvistä. Maanantai on ehkä poutaisin päivä, jolloin aurinko voi ehkä pilkahtaa. Heikkoja paikallisia sateita saadaan tiistaina ja keskiviikkona, jolloin illalla voi sataa rankemmin. Myös torstai, perjantai ja lauantai näyttää sateisilta. Sunnuntaina voi olla hieman enemmän taukoa sateissa, mutta nämä päivät ovat jo liian kaukana tulevaisuudessa, että niiden sade-ennusteisiin kannattaa kiinnittää hirveästi huomiota.

Tuulet pysyvät melko alhaisina, perjantaina voi ehkä hieman tuuli yltyä, mutta myrskylukemiin ei ole asiaa.

Eli semmoisia tylsiä uutisia säärintamalta. Koululla pitää kiirettä kolmen tärkeän kurssin kanssa. Synoptiikassa piirrellään sääkarttoja ja opetellaan pikku hiljaa sään ennustamista, pirun vaikeaa se kyllä on kun kaikki vaikuttaa kaikkeen. Nooh, kyllä se siitä. Harjoitus tekee mestarin.

Uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan