1584791.jpg

Keskiviikon mössöpäivän jälkeen on torstaille luvassa ukkosia, jotka voivat olla voimakkaita. Lisäksi tuuli on maan etelä- ja keskiosissa ja Oulun läänissä voimakasta.

Ennustetut 850 hPa tuulet liikkuvat huomenna 16-22 m/s välillä. Auringon lämmityksen lisäämä terminen turbulenssi ja voimakas rajakerroksen tuuliväänne sekoittavat rajakerroksen ilmaa tehokkaasti, jolloin päivästä on tulossa tuulisen puuskainen. Tuuli on paikoin navakkaa ja etenkin maan eteläosissa saatetaan yltää puuskissa ylimmillään 15-20 m/s tienoille. Niinpä tuuli saattaa aiheuttaa pientä vahinkoa.

1820180.jpg

Ukkoskuurokehitys alkaa lounaassa jo aamupäivällä. Päivän aikana kuvatulla alueella MLCAPE arvot nousevat 300-400 J/kg paikkeille SBCAPE ollessa pääosin 400-700 J/kg. Instabiiliuden epävarmuuksiin vaikuttaa pilvisyys sekä rajakerroksen kosteustilanne, joka lopulta määrittää mihin runsain konvektio kehittyy. Kaakossa on kuivempaa ilmaa ja siellä kuurokehitys jäänee vähäiseksi.

Ilmakehän ehkä hieman vaatimatonta instabiiliutta kompensoi tuuliprofiilit. Syvän kerroksen tuuliväänne on kohtalainen 15-20 m/s. 0-1 km tuuliväänne on ennustealueella selvästi merkittävämpi, n. 10-13 m/s. Tämä suosii jo tornadogeneesiä. 0-3 km tuuliväänne on n. 15 m/s. 0-1 km helisiteettiarvot liikkuvat 100 m2/s2 molemmin puolin.

Edellä olevien parametrit myötä on olemassa kohonnut riski trombeille voimakkaimmista ukkossoluista. Syvän kerroksen tuuliväänne on kiikun kaakun supersolujen kannalta, mutta heikkojen pakotteiden vallitessa irrallisia konvektiosoluja kehittyy ja niissä saattaa esiintyä pyöriviä nousuvirtauksia. Ottaen huomioon 0-3 km tuuliväänne ja helisiteettiarvot, on mahdollista, että solujen laskuvirtausten yhdistyessä voi syntyä järjestäytyneitä lineaarisia kaarikaikuja, jolloin riski voimakkaista ukkospuuskista kasvaa selvästi. Noin 1 cm rakeet ovat mahdollisia voimakkaimmista ukkossoluista.

Suurin riski koko päivänä ukkosiin liittyen ovat paikoin rajut ukkospuuskat. Ukkossolujen laskuvirtausten maahan asti työntämät voimakkaat rajakerroksen tuulet voivat aiheuttaa vahinkoa puuskien yltäessä mahdollisesti yli 20 m/s. 

GFS mallin ajojen perusteella ukkosalue on melko hyvin hahmoitettu, mutta variaatiota on vielä kosteusarvoissa ja instabiiliuden määrässä ja tarkassa sijainnissa. Niinpä kohtalainen riski vaarallisesta konvektiosta näyttää sopivalta itään, jonne malli on johdonmukaisemmin näyttänyt kohonneita arvoja. Päivitys on mahdollinen aamupäivällä uusien ajojen ja luotausten tarkentaessa tilannetta.

Luvassa on siis tuulinen päivä, ilman ukkostakin. Ukkossolujen yhteydessä voi siis esiintyä melko rajuja puuskia ja yksittäiset trombit ovat mahdollisia.

Päivitys mahdollisesti aamupäivällä torstaina.