Pohjoisessa sää viilenee viikon mittaan, etelässä sää pysyy poutaisimpana ja lämpimimpänä pisimpään.

Tiistaina korkeapaine pitää kutinsa maan etelä- ja keskiosissa, jossa päivä on pääosin poutainen. Aurinko pääsee paistamaan ja tuolloin lämpötilat kohoavat yli +15 asteen. Maan keskiosissa sumupilvi saattaa jäädä päiväksi haittaamaan ja tuolloin lämpötilat jäävät alle +15 asteen. Sumupilvestä voi sadella tihkua. Pohjois-Lapissa pilvisyys on myös runsaampaa ja sadekuurojen sävyttämässä säässä lämpötila jää +10 asteen tienoille ja sen alle.

Keskiviikolle mentäessä pohjoisesta alkaa virrata viileämpää ilmaa. Lapissa jäädään päivällä selvästi alle +10 asteen, paikoin alle +5. Siellä on luvassa myös sadekuuroja, ehkä tuntureilla ja Norjan rajalla räntäkuuroja. Maan eteläosissa saatetaan yltää vielä yli +15 asteen, maan keskiosissa jäädään sen alle. Aurinko pääsee paistamaan puolipilviseltä taivaalta.

Torstaina korkeapaine vahvistuu jälleen lännestä, mutta lännestä on saapumassa myös rintamavyöhyke, joka tuo säätä lähinnä pohjoiseen. Etelässä ei ole suuria muutoksia keskiviikkoon verrattuna. Maan keskiosissa rintamavyöhyke saattaa lisätä jonkin verran pilvisyyttä. Lapissa lämpötilat edelleen n. +5 asteessa. Pohjoisessa sateen etureunassa voi tulla räntää illalla.

Perjantaina sataa vettä Lapissa sekä Oulun läänissä, paikoin ehkä Keski-Suomessa. Etelässä on pääosin poutaa, mutta pilvistä ja illalla mahdollisesti muutama sadekuuro. Lämpötilat ovat lähellä edellispäivien lukemia.

Viikonloppuna saattaa luoteesta saapua syksyn ensimmäinen myrsky. Euroopan keskuksen malli vihjasi siitä viime viikolla ja sittemmin myös GFS malli on alkanut tulla kelkkaan mukaan. Ajoitus tuolle matalapaineelle on vielä auki, mutta mallit näyttävät matalan saapuvan mahdollisesti lauantai-illan aikana. Siinä yhteydessä tuulet saattavat voimistua merialueilla myrskylukemiin. Matalapaine jatkaa matkaansa kaakkoon ja vetää imussaan pohjoisesta viileätä ilmaa, jolloin ainakin Lapissa voidaan varautua räntäkuuroihin.

Atlantilta sen verran, että itäisellä Karibialla on trooppinen häiriö, joka on lähes trooppisen matalapaineen luokkaa. Sen odotetaan tuovan huomattavan määrän sateita Puerto Ricoon ja Dominikaaniseen tasavaltaan. Tuon trooppisen häiriön tulevaisuus on hyvin epävarma johtuen lukuisista tekijöistä. Pitkällä tähtäimellä se saattaa haitata Carolinan rannikkoa viikon loppupuolella.

Melko mielenkiintoinen matalapaine oli matkalla viikonvaihteessa lähellä Portugalin rannikkoa ja siinä oli vielä sunnuntaina hieman subtrooppisia aineksia, mutta maanantaina ukkoskehitys lakkasi keskustan lähistöllä.

Päivitystä viikon mittaan tuosta viikonlopun tilanteesta.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

103381307.jpg