1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 4.9.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA KONVEKTIOSTA...

...voimakkaat ukkospuuskat, yksittäinen heikko trombi sekä pienehköt rakeet mahdollisia...

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • SBCAPE 200-700 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 15-25 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne 7.5-11 m/s
  • 0-3 km SRH 70-150 m2/s2 

...POHDINTA...

Tällä kertaa ei karttakuvaa.

Kylmän rintaman jälkipuolella esiintyy keskitroposfäärissä kylmää advektiota, joka muuttaa ilmakehän lämpötilaprofiilia syvälle konvektiolle suotuisemmaksi. Samalla auringon päästessä paistamaan nousee pintalämpötilat tarpeeksi, jotta ukkosia voi kehittyä iltapäivällä etenkin maan länsiosissa.

Konvektio ei hirvittävän korkealle pääse kohoamaan, mutta ilmeisesti tarpeeksi, jotta salamoivia soluja syntyy. Syvän kerroksen tuuliväänne on melko korkeissa lukemissa kuten myös rajakerroksen väänne. Tuuliprofiili on pääasiassa melko yksisuuntainen, mutta pientä kääntymistä voi esiintyä.

Odotettavissa on lähinnä pohjois-etelä suuntaisia kuuronauhoja, mutta osa saattaa muodostua länsi-itä suuntaisiksi. Tällöin voimakkaampien ukkospuuskien riski kasvaa. Puuskat saattavat tällöin liikkua noin 20 m/s tienoilla.

Ottaen huomioon hyvin alhainen LCL-taso, melko voimakas rajakerroksen tuuliväänne sekä melko alas painottunut instabiilius, ei yksittäisen trombin mahdollisuutta voida sulkea pois.

Suurehko syvän kerroksen tuuliväänne, alhainen nollaisotermi sekä kuivahko keskitroposfääri huomioon ottaen ovat noin 1 cm rakeet mahdollisia.

Ukkoskuurot tulevat näillä näkymin painottumaan karkeasti ottaen noin Porvoo-Kuopio-Oulu länsipuolelle länsipainotteisesti, mutta illempana on mahdollista, että ukkosia saadaan myös Lapissa. Lisäksi yksittäinen salami muualla maassa on mahdollinen. Illaksi ja yöksi saattaa Pohjanmaalle saapua lännestä lisää ukkoskuuroja.

Eli varsin mukavaa syyskuista keliä luvassa. Pientä epävarmuutta aiheuttaa lännen pilvipeitteen oheneminen päivän aikana. Vaikka pilvipeite lännessä jo selvästi rakoilee, on alueella vielä melko paljon alapilveä. Lisäksi jo kehittynyt matala konvektio saattaa syödä kosteutta ja lisätä häiritsevästi pilvisyyttä, jotta myöhemmille soluille ei muodostu tarpeeksi suotuisat olosuhteet. Jokatapauksessa odotettu syvä konvektio alkaisi näillä näkymin seuraavien lähituntien aikana. Päivitystä twitteriin tarvittaessa.