1584786.jpg

Erittäin lämmintä ilmamassaa on levinnyt Suomeen ja ukkosia on kehittynyt etenkin läntisille merialueille sekä paikoin Keski- ja Länsi-Suomeen. Illan ja yön aikana etenkin Lounais-Suomeen on odotettavissa lisää ukkosia.

1829627.jpg

Jokioisten luotaus kolmelta paljasti, että 850 hPa lämpötila (n. 1,5 km korkeudella) oli hyvin lämmintä, n. 14,4 C. Mikäli aurinko pääsisi kunnolla keskikesällä tällöin porottamaan, päästäisiin Jokioisten alueella tänään n. +30 asteen tienoille. Runsas pilvisyys ja stabiili alatroposfääri pitävät lämpötilat kurissa.

Sama luotaus paljasti myös, että ukkosherkkyyttä kuvaava CAPE indeksi oli rajakerroksesta laskettuna nolla, mutta n. 2 km korkeudelta ponnistavalla konvektiolla olisi käytettävissään hulppeat 1600 J/kg MUCAPEa. Konvektiota estävä kerros kuitenkin pitää ukkosten kehittymisen paikoin kurissa.

Illan aikana kosteuden lisääntyminen n. 2 km korkeudella ja viilenevä keski- ja ylätroposfääri muokkaavat ilmakehästä ukkosherkempää. Mallit indikoivat, että illan aikana Viron puolelle tai lounaisille merialueille kehittyy yksi tai kaksi konvektiojärjestelmää. Ne näyttävät osuvat varmiten Varsinais-Suomeen tai Uudellemaalle, mutta mahdollisesti myös Itäiselle-Uudellemaalle.

Johtuen hyvin stabiilista rajakerroksesta ei konvektiosta ole odotettavissa trombeja tai kovin voimakkaita ukkospuuskia, vaikka tuuliprofiilit tätä tukevat. Suurin vaara lienee runsas salamointi, kuten tämän päivän solurypäs läntisillä merialueilla on jo näyttänyt. Tässä hyvin mehevässä ilmamassassa syvä konvektio kohoaa aina tropopaussiin n. 12 km korkeudelle. Kostea ilmakehä suosii ukkosryppäissä mahdollisesti rankkasadetta, joten lounaassa on syytä varautua taajamatulviin. Kohtalaiset rakeet ovat mahdollisia, mutta 3500 metrissä majaileva lämpötilan nollaraja auttaa sulattamaan alas tippuvia rakeita melkoisesti. Voimakkaammissa soluissa on kuitenkin ehkä 2 cm rakeet mahdollisia, etenkin mikäli pyöriviä nousuvirtauksia esiintyy.

Illalla ja yöllä onkin syytä lounaassa varautua salamointinäytökseen ja runsaaseen sateeseen. Ukkoset saattavat kuitenkin hiipiä tasaisen harmaan pilvikaton yllä, joten niiden tuloa ei välttämättä kovin kaukaa ilman tutkaa huomaa.