Talvi kiristää vielä kerran otettaan kunnes kevät alkaa väkisin vallata alaa kuun vaihtuessa. Tämän hetkisen näkemyksen mukaan talvea on siis vielä jäljellä ainakin viikko koko maassa.

Yläilmakehään tarkasteltaessa on selvästi havaittavissa, kuinka Eurooppa on jakautunut kahtia. Lännessä vallitsee yläkorkea viitaten lämpimään ilmaan kun taas itäinen Eurooppa on ylämatalan alaisuudessa. Suomi on näiden kahden rajamailla ja saatiinpa tänään pieni annos tuota lounaan lämmintä ilmamassaa, sillä Ahvenanmaalla mitattiin jopa 6,8 C. Nyt on kuitenkin pohjoisesta virrannut kylmää ilmaa ja tuo ilmamassa ei siitä ole mihinkään karkaamassa seuraavaan viikkoon.

Nyt viikonloppuna sää on koko maassa pääosin poutaista ja melko aurinkoista. Lauantaina heikkoja ja hyvin paikallisia lumikuuroja saadaan lähinnä maan keski- ja itäosissa sekä myös Luoteis-Lapissa. Sää on aurinkoista, mutta tuuli saa sään tuntumaan kolealta. Lämpötilat etelässä ja maan keskiosissa muutama aste plussan puolella, Lapissa nollassa tai pikkupakkasella.

Sunnuntaiksi ei paljoa muutu, hyvin paikallisia lumikuuroja voi tulla vielä idässä. Sää on osin aurinkoista ja lämpötilat ovat pääosin lauantain lukemissa.

Maanantaiksi Suomen eteläpuolelle liikkuu matalapaine ja lähinnä maan etelä- länsiosissa voi tulla paikallisia lumikuuroja. Pilvisyys lisääntyy viikonlopusta hieman, aurinkoisinta on Lapissa. Lämpötilat laskevat ja ovat etelässä nipin napin plussan puolella, muualla maassa on pikkupakkasta, Pohjois-Lapissa ehkä lähellä -10 C. Yöt ovat alkuviikolla koko maassa kylmiä.

Tiistain osalta mallit alkavat esittää hieman eriäviä mielipiteitä. Näillä näkymin maan eteläosissa voi tulla paikallista lumisadetta. Muualla maassa näyttäisi olevan poutaa, vaikka jotkut mallit näyttävät Pohjois-Lappiin lumisateita. Lämpötilat etelässä nollassa, muualla pikkupakkasta, Pohjois-Lapissa lähellä -10 C.

Tästä eteenpäin yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta suursäätilan kannalta näyttäisi siltä, että aivan loppuviikosta alkaisi virrata hieman lämpimämpää ilmaa ja viimeistään huhtikuun alussa ilmamassa lämpenisi tarpeeksi, että kevät alkaisi ainakin maan etelä- ja keskiosissa.

Alla on GFS mallin perjantain 00z parviajo Helsingin 850 hPa lämpötilalle (lämpötila n. 1,5 km korkeudella), jolla kuvataan ilmamassan lämpöisyyttä. Punaisella on parviajojen keskiarvo, vihreillä laatikoilla kuvataan ajojen keskihajontaa ja sinisillä maksimi ja minimi-arvot. Siitä nähdään kuinka tänään ilmamassa nopeasti kävi korkealla, mutta on nyt reippaasti laskemassa. Samalla nähdään kuinka hajonta ajojen välillä kasvaa mitä pidemmälle ajassa mennään.

 

 

Tein myös viimeisten 30 vuoden datan perusteella kuvan, josta nähdään yllä mainitun ilmamassan lämpötilan keskiarvo Helsinkiin. Jotta laskenta-aika olisi ollut inhimillisissä mitoissa, jouduin hieman yksinkertaistamaan laskentatapaa, joten kuvaaja ei vastaa täysin todellisuutta, mutta antaa jonkinlaisen käsityksen miten ilmamassa käyttäytyy vuoden mittaan Helsingissä.

Yllä olevasta kuvasta nähdään, kuinka ilmamassa alkaa lämmetä maaliskuun lopulta lähtien. Voimakkainta nousu on huhti-toukokuun aikana ja huippu saavutetaan heinäkuun loppupuolella. Ilmamassa näyttäisi vappuna olevan yhtä lämmintä kuin lokakuun puolessa välissä.

Talvea ei siis yllä olevan käyrän perusteella tulisi enää olla paljon jäljellä ja kyllä kaiken järjen mukaan kuun vaihtuessa ilman on lähes pakko alkaa lämmetä, sillä aurinko porottaa jo niin voimakkaasti.

Kevät tietää myös sitä, että Yhdysvalloissa aletaan päästä tornadokauden osalta vilkkaampaan suuntaan. Maanantaille tietokonemallit ovat jo muutaman päivän näyttäneet, että varsin voimakas matalapaine on syntymässä Kalliovuorten itäpuolelle, johon liittyy lämmintä ja kosteaa ilmamassaa. Samalla negatiivisesti kallellaan oleva yläsola on tuomassa samalle instabiilille alueelle runsaasti tuuliväännettä ja alkaa näyttää siltä, että mahdollisesti kauden toistaiseksi vilkkain ukkospäivä on koittamassa alkuviikosta. Lisää tästä kunhan tiedot tarkentuvat.