Lyhyt sääpäivitys täältä lumisesta (kohta lumettomasta) Helsingistä. Kevät on siis palaamassa raiteilleen vaikka ensi viikon loppupuolella sää hieman viilenee.

Lunta kertyi runsaasti keskiviikon lumipyryssä ja nyt tuo lumimäärä on sulamassa melko nopeasti pois. Huomenna lauantaina Etelä- ja Keski-Suomessa ollaan +5 asteen tienoilla auringon paistaessa, kun taas Lapissa on pikkupakkasta ja lumisadetta. Tuuli on melko puuskaista ja se pitää sään melko vilpoisen oloisena.

Sunnuntaiksi sadealue saapuu lounaasta ja tuo vesisateita maan etelä- ja keskiosiin. Räntää saattaa sataa Oulun läänin pohjoisosissa ja Lapissa lumi- tai räntäkuuroja. Lämpötilat ovat etelässä ja maan keskiosissa lauantain lukemissa ja suuressa osassa Lappiakin ollaan suojan puolella. Aurinko päässee paistamaan paikoin etenkin lounaassa.

Maanantaina etelä-lounaisvirtaus jatkuu ja lämmintä ilmaa leviää Suomeen. Pieni riski vesikuuroille maan itäosissa ja suurempi riski räntä-lumikuuroille Länsi- ja Pohjois-Lapissa. Kymmeneen asteen raja rikotaan todennäköisesti lounaisosassa maata. Suuressa osassa Suomea päästään +5 asteen yläpuolelle, ainoastaan Pohjois-Lapissa liikutaan nollan molemmin puolin.

Huhtikuu alkaa niin ikään lämpimässä säässä, eikä kyseessä ole aprillipila. +10 astetta rikotaan todennäköisesti ainakin maan eteläosissa. Tuon ilmamassan raja on vielä GFS:n ja Euroopan keskuksen mallien välillä hiukan auki. Jos tämän hetkinen ECMWF ennuste pitää paikkaansa niin etelässä voidaan päästä jopa lähelle +15 edellyttäen, että aurinko pääsee paistamaan estottomasti päivällä. Riski on kuitenkin, että pilvisyys on runsaampaa. GFS mallin ennustaman ilmamassan puolesta 2 metrin lämpötilat liikkuisivat enempi +10 asteen alapuolella kuin yläpuolella.

Loppuviikosta ilmamassa näyttää hieman viilenevän. Säätilanteessa on kuitenkin niin monta tekijää vaikuttamassa, että tarkempaa ei tuosta viikonlopusta pysty vielä sanoa. Todennäköisesti etelässä kuitenkin pysytään tästä lähtien päivisin nollan yläpuolella eikä paluuta pakkaspäiviin enään ole.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan