Atlantin syysmyrskykausi on alkamassa ja ensimmäinen voimakas matalapaine saapuu Skandinaviaan viikonlopun aikana. Merialueilla tuuli voimistuu todennäköisesti myrskyksi sunnuntaina.

Lauantaina aamupäivällä Suomen yllä on välikorkeapaine ja sää on pääosin poutaista. Iltapäivän aikana lähinnä Länsi-Lappiin leviää sadealue, jonka etureunassa voi tulla hetken aikaa räntää. Samalla tuulet voimistuvat. Läntisillä merialueilla puhaltaa kovaa ja rannikoilla voi tuulla puuskissa n. 15-17 m/s. Illan aikana sadealue valtaa alaa ja sadetta on yölle mentäessä lähestulkoon koko maassa. Sade on heikointa etelässä. Lisäksi aivan lännessä sateessa esiintyy taukoja. Lauantaina päivällä lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa +10 asteen yläpuolella. Idässä lämpötilat ovat +5 asteen molemmin puolin ja Lapissa on vain muutama aste plussaa.

Tuuli heikkenee väliaikaisesti lännessä yön aikana, mutta alkaa voimistua uudestaan aamupäivän aikana. Päivällä sadekuuroja voi esiintyä lähes koko maassa, etelässä ja lounaassa on poutaisinta ja osin aurinkoista. Lämpötilat ovat etelässä +10 asteen tienoilla, maan keskiosissa hieman alle ja Lapissa +5 asteen molemmin puolin. Vaikka matalapaine on jo täyttymässä, ovat tuulet sen lounaissektorissa voimakkaita. Läntisillä merialueilla tuulet voimistuvat myrskylukemiin puolenpäivän tienoilla. Tuuli saattaa olla maan länsiosissa vaarallisen voimakasta puhaltaen navakasti, rannikoilla ehkä kovaa ja puuskien yltyessä hieman yli 20 m/s.

Vaikka tuulet heikkenevät selvästi maanantaille mentäessä, on maanantaipäivä vielä melko tuulinen. Matalapaine jää täyttymään Kuolan niemimaan lähistölle. Sadekuuroihin on syytä varautua suuressa osassa maata, vaikka päivä voi olla suurelta osin poutainen. Pilvisyys on melko runsasta, mutta lännessä aurinko pääsee välillä paistamaan. Lämpötilat ovat etelän +10 asteen tienoilta Lapin n. +5 asteeseen.

Ensi viikolla Suomi kuuluu laajan matalapaineen alueeseen. Viikonlopun matalapaine jää pörräämään Suomen koillispuolelle samalla kun Pohjanmerellä on toinen matalapaineen alue, jossa on muutama osakeskus. Keskiviikon paikkeilla tuo matalapaineen alue hivuttautuu kohti Suomea ja torstain perjantain aikana on luvassa jatkuvampia sateita. Euroopan keskuksen malli on kehittämässä tuosta matalapaineen alueesta voimakasta Tanskan ylle torstaille mentäessä ja tuo sen perjantaille mentäessä Suomeen. Samalla on pieni mahdollisuus, että eteläisillä merialueilla voi myrskytä. Myös viikonlopulle ECMWF tuo epävakaista ja melko tuulista säätä. Kanadalainen malli on niin ikään voimakkaan matalapaineen kannalla torstai/perjantai tienoilla, muut mallit eivät joko sinne asti vielä yllä tai antavat vähän välimuotoratkaisuja. Aivan juuri tullut GFS ajo kehittää torstaiksi Suomen ylle pienen, mutta hyvin pippurisen matalapaineen, jossa tuulen voimakkuudet olisivat melkoisia. Malliajojen välillä vaihtelu on kuitenkin suurta, ja yksittäisten osakeskusten ennustaminen näin pitkälle on vielä vaikeaa. Jokatapauksesta ensi viikosta on tulossa epävakainen ja keskiviikosta eteenpäin mahdollisesti hyvin tuulinen. Ilmamassa kuitenkin tuossa lounaisvirtauksessa on melko normaalia ajankohtaan nähden ja niinpä mitään kovin kylmiä päiviä ei ole tulossa.

Atlantilla on myös muodostunut trooppinen myrsky Kyle, jonka tuulet puhaltavat n. 27 m/s. Sen odotetaan voimistuvan hurrikaaniksi lähipäivinä. Tosin sen reitti ei ole uhkaamassa maa-alueita. Kyle on nimittäin matkaamassa Yhdysvaltain itärannikon ja Bermudan välistä pohjoiseen ja vaikuttaa vasta maanantaina Kanadan harvaan asuttuja alueita heikentyneenä trooppisena tai extratrooppisena myrskynä.

Seuraava päivitys lauantaina illalla koskien sunnuntain myrskyä.