1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 27.5.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA KONVEKTIOSTA...

...ukkospuuskat mahdollisia...

3567980878_3267810477_o.jpg

 ...SYNOPSIS...

Keski-Euroopan keskileveysasteiden helleilmamassa on seuraavan vuorokauden aikana matkaamassa Suomeen. Yläilmakehässä Suomen kaakkoispuolella oleva yläkorkeanselänne väistyy idemmäksi lännestä saapuvan yläsolan myötä. Näiden välissä voimistuva suihkuvirtaus kasvattaa Suomessakin tuuliväänteitä merkittävästi samalla kun uusi ylämatala kehittyy illan aikana Pohjois-Ruotsiin. Alempana ilmakehässä melko monimutkainen tilanne vallitsee. Maanpintamatala sirtyy päivän aikana Ruotsia pitkin koilliseen. Siihen liittyy sisäisempi aalto, joka vastaa kaikkein lämpimimmän ja kosteimman ilman tuonnista Suomeen. Tämän aallon kylmä rintama liikkuu päivän aikana maan etelä- ja keskiosien yli itään. Lisätietoa kyseisestä matalasta konvektioennusteen jälkeen.

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MUCAPE 100-400 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 20-30 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne 10-18 m/s
  • 0-3 km SRH 200-350 m2/s2 

...POHDINTA...

Tietokonemallit ovat huomisen suuren kuvan osalta olleet muutaman päivän jo jyvällä, mutta Keski-Euroopassa eilen ja tänään jyllänneet ukkoset tuovat vielä epävarmuuksia matalapaineen yksityiskohtiin ja niinpä muutoksia ennusteessa voi vielä esiintyä.

Etelästä on yön aikana nousemassa hyvin lämmintä ilmamassaa kapenevassa EPL-selänteessä. Instabiilius, joka tällä alueella ilmenee on "kohonnutta" eli se ponnistaa stabiilin rajakerroksen yläpuolelta. Mallit ovat ennakoineet, että yön tunteina on lounaaseen saapumassa kuurosateita, joissa voi esiintyä paikoin ukkosta. Aamun ja aamupäivän aikana kuurosateita kehittyy hieman laajemmalti maan etelä- ja keskiosiin, kaakossa näyttäisi olevan poutaa. Päivän aikana kuuroja kehittyy edelleen, etenkin kylmän rintaman yhteyteen, jossa sade voi olla myös jatkuvaa.

Keskiviikon säätilanteessa niin syvän- kuin alemman kerroksen tuuliväänteet ovat korkeita. Toisaalta konvektio näyttää ponnistavan stabiilin rajakerroksen yläpuolelta. Näin ollen muuten vaikuttavat tuuliparametrit eivät heikohkon instabiiliuden lisäksi pääse jylläämään ja vaaraa aiheuttavan konvektion riski on vähäistä. Lähinnä riski koskee puuskia, joita konvektiosolut voivat tehostaa maan etelä- ja keskiosissa. Kuuroissa voikin puuskat yltää ehkä 20 m/s ja mahdollisesti aiheuttaa paikoin vähäisiä tuulivahinkoja. Lisäksi ilmakehän vesisisällön ollessa suuri voi vettä kertyä kuuroissa hetkessä runsaastikin.

Tilanteessa on vielä melko paljon epävarmuustekijöitä. Lähinnä instabiiliuden määrä on vielä epäselvä ja voi olla, että salamointi saattaa jäädä vähäiseksikin lämpenevän neutraalin nosteen tason myötä. Päivitän tilannetta tarvittaessa aamulla twitter-osioon sivun oikeaan laitaan.

------------------------------------------------------------------- 

Keskiviikon matala on tuomassa ensimmäisen kunnon annoksen helleilmamassaa Suomeen. Kaakon suunnalla aurinko voi päästä huomenna paistamaan sen verran, että helleraja saattaa ylittyä. Muutoin ollaan lähinnä +15..+20 välillä, Lapissa +10 asteen molemmin puolin. Tuuli on huomenna kohtalaista tai navakkaa maan etelä- ja keskiosissa. Matalaksi jäävä rajakerros ja sen yläpuolella oleva inversiokerros heikentävät puuskaisuutta, mutta siitäkin huolimatta puuskat voivat yleisesti liikkua 15-20 m/s välillä. Sade- tai ukkoskuurojen yhteydessä puuskat voivat yltää n. 20 m/s. Yön aikana tuuli voimistuu entisestään matalapaineen jälkipuolella. Tällöin rajuimmat puuskat osuvat Oulun lääniin ja myöhemmin päivän aikana myös Lappiin. Rajakerros muuttuu selvästi turbulenttisemmaksi ja alatroposfäärin suihkuvirtauksen myötä puuskat voivat yltyä 20-25 m/s. Uusin GFS ajo antaa viitteitä, että puuskat voivat yltyä jopa 27 m/s luokkaan. Koska maa on jo sula ja puut ovat lehtien peitossa, on merkittävienkin tuulituhojen mahdollisuus olemassa Oulun läänissä mikäli rajuimmat ennusteet toteutuvat. Tätä tilannetta tulee tarkentaa mahdollisesti keskiviikko-iltana.

Sadekertymät tulevat olemaan myös melko runsaita keskiviikon ja torstain aikana. Laaja-alaisesta sateesta saavat eniten nauttia Oulun läänin ja Lapin ihmiset.

Ilmatieteen laitos uudistaa keskiviikkona varoitusjärjestelmäänsä. Ensimmäinen uuden tyyppinen varoituskartta julkaistaan klo. 12. Suosittelenkin tutustumaan tähän uuteen järjestelmään ja vilkaisemaan huomisen kartan, sillä se saattaa sisältää paljonkin asiaa. Lisätietoa muutoksista löytyy Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta www.fmi.fi. Suurin muutos on sadevaroitusten aloittaminen, jossa varoitetaan erikseen lyhytikäisistä intensiivisistä sateista (esim. ukkoskuurojen yhteydessä) sekä laaja-alaisten sateiden tuomista runsaista sadekertymistä. Lisäksi tuulivaroituksia uudistetaan kattamaan paremmin ukkospuuskien sekä ei-konvektiivisten tuulien vaarat. Nykyään esimerkiksi ei enään maa-alueiden tuulivaroituksissa käytetä 10 minuutin keskituulen arvoja vaan puuskien nopeuksia. Lisäksi uutta on kolmiportaisen väriskaalan käyttöönotto kuvaamaan vaaran vakavuutta.

Kuten varmaan monet ovat sääennusteista kuulleet on loppuviikosta ehkä luvassa hellettä. Suomeen on viikonlopun aikana vahvistumassa korkeapaine, joka pitää sään poutaisena koulujen loppumista juhlistaen. Ainoastaan Pohjois-Lapissa on sateiden riski. Lauantaina lämpötila saattaa kohota lännen sisämaassa on lähelle hellelukemia ja sunnuntaina helleraja rikkoutuu laajalti maan etelä- ja keskiosissa ja saatetaan sitä lähennellä jopa +30 asteen lämpötila sunnuntaina tai alkuviikolla etelässä. Rannikoilla merituuli viilentää usealla asteella, mutta kuitenkin ollaan kesäisissä lukemissa.

Päivityksiä siis tulossa joko twitter-osioon tai itse blogiin seuraavan vuorokauden aikana.