Joulun sää alkaa pikku hiljaa seljetä, mutta vielä on muutamia mutkia matkassa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jouluaattona olisi koko maassa pakkasta, joka voi olla kireääkin pohjoisessa ja paikoin idässä. Joulupäivänä sää näyttäisi hieman lauhtuvan, ainakin Lapissa.

Joulua ennen on kuitenkin tulossa vielä sateita joka päivä. Perjantaina lännessä tulee vettä, etelässä vettä tai räntää. Maan keskiosissa näyttäisi illan ja yön aikana tulevan märkää lunta ehkä viidestä kymmeneen senttiä. Idässä sade tulee lumena. Lapissa on poutaa.

Lauantaina vanhoja lumisateita saadaan vielä idässä. Illalla uusi sadealue saapuu lännestä samalla heiketen. Sade tulee rannikoilla vetenä, sisämaassa räntänä.

Sunnuntaiksi sateet heikkenevät entisestään ja ovat pääosin hajanaisia. Idässä tulee paikoin lunta, lännessä räntää tai vettä.

Maanantain vastaisena yönä tai aamun aikana on lännestä saapumassa voimakas matalapaine, ja se määrää missä joulu on valkoinen. Tuuli saattaa yltyä eteläisillä merialueilla myrskylukemiin. Paljon riippuu siis matalapaineen reitistä. Tällä hetkellä se näyttäisi kulkevan maan etelä- tai keskiosien yli kaakkoon. Mitä eteläisempi reitti, sitä lumisempana sateet tulevat myös etelässä. GFS mallin ajot ovat tuomassa sateet vetenä maan eteläosissa maanantaina aamupäivällä. Sen mukaan lumiraja kulkee suunnilleen Vaasa-Mikkeli akselilla. Matalapaineen jatkatessa matkaansa ovat sateet muuttumassa jälkipuolella lumisempaan suuntaan, joten vaikka runsaimmat sateet tulisivat vetenä, on lumisateen mahdollisuus myös etelämpänä. On tosin epävarmaa, kuinka paljon tuolloin lunta ehtisi kertyä. Eli mutkia on vielä matkassa. Siellä missä lunta tiistain vastaisena yönä on, tulee se siellä pysymäänkin. Tällä hetkellä karkeasti arvioiden valkoisen joulun todennäköisyys on seuraavanlainen:

2156267.jpg

Maanantaisen matalapaineen jälkipuolella sää siis pakastuu. Tuulet ovat sen jälkipuolella läntisillä merialueilla maanantaina illalla ja tiistain puolella mahdollisesti myrskyisiä. Tiistain aikana tuulet alkavat kuitenkin heiketä ja lännestä alkaa vahvistua korkean selänne Suomeen. Samalla luoteesta on virtaamassa kylmää ilmamassaa koko Suomeen. Niinpä näillä näkymin jouluaattona tuulet ovat heikkoja, sää poutaista ja pakkasta koko maassa. Luvassa on ehkä myös kireääkin pakkasta, mutta se riippuu tarkalleen selänteen sijainnista suhteessa kylmimpään ilmamassaan ja pilvisyyteen. Joulupäivänä näyttäisi korkeapaine vahvistuvan Etelä-Suomessa, mutta pohjoisessa länsivirtaus voimistuu ja samalla siellä sää lauhtuu.

Hieman säätä muualta maailmalta. Las Vegasissa ja Kalifornian rantakohteissa on tullut kylmän ilmamassan myötä lunta viime päivinä. Välimerellä pitkään vaikuttanut ylämatala yritti eilen kehittää merialueille subtrooppista hybridimyrskyä, mutta ei siinä aivan onnistunut.

Olen avannut osoitteeseen ilmasto.kuvat.fi osion, jonne pääasiassa laitan erilaisia säävideoita, joita on tullut kuvattua. Eli nyt ne saa yhteen ja samaan paikkaan. Lisää materiaalia on tulossa kunhan vanhoja nauhoja saan käytyä läpi ja uusia tulee kuvattua.

Seuraava päivitys mahdollisesti lauantaina.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

107210147.jpg