Saksalaisten nimeämä Resi-myrsky on muodostunut Brittein saarten pohjoispuolelle ja se hönkäilee Färsaarten länsipuolella hurrikaanin voimalla. Useat Euroopan maat ovat nostaneet varoitustasojaan mm. tuulen ja lumisateen johdosta.

92355247.jpg

92355330.jpg

Resin keskuksen paine on tällä hetkellä n. 955 hPa. Se on tuonut lähes koko Brittein saarille aamulla yli 22 m/s puuskia. Heathrow'n lentäkentälläkin on mitattu puuskissa 22 m/s ja sinne voimakkaimmat tuulet ovat vielä tulossa. Pohjois-Englannissa on mitattu n. 28 m/s puuskia ja huippulukemat ovat Skotlannin rajalta, jossa on mitattu 38 m/s puuska.

Muualla Euroopassa odotus on vielä päällä. Tanskaan odotetaan 25 m/s myrskytuulia ja puuskissa koko maassa aina 30 m/s asti. Saksassa varoitetaan pohjoisessa myrskypuuskista ja Brocken-vuoristossa myös hurrikaanipuuskista sekä mahdollisesti "extreme orkanböen" eli äärimmäisistä hurrikaanipuuskista (>39 m/s).

Suomeen tuulet ovat saapumassa perjantain vastaisena yönä. Merialueille on jo annettu 23 m/s myrskyvaroitus.Tällä hetkellä en usko, että 25 m/s päästään, sillä painegradientti on viime päivien aikana hiljalleen heikentynyt. Vielä sunnuntain ja maanantain ajoissa matala kulki paljon pohjoisempaa ja itäisempää reittiä kuin nyt ja silloin näytti vielä paljon pahemmalta.

Maa-alueilla tuulet ovat myös vaarallisen voimakkaita huomenna. Ainakin maan länsiosiin annetaan tuulivaroitus, todennäköisesti myös eteläosiin. Keski-Suomeen ja itäosiin tuo kaikkein voimakkain tuuli ei näytä jaksavan, joten vaikka siellä on odotettavissa tuulista säätä perjantai-illaksi, tuulivaroituksen antaminen on tällä hetkellä hieman epätodennäköisempää. Puuskat ovat maa-alueilla n. 20 m/s, länsirannikolla mahdollisesti kovempia.

Matalapaine tuo mukanaan myös lunta ja lumipyryä on luvassa suureen osaan maata. Sade alkaa lännessä aamulla klo. 0600-0700. Pääkaupunkiseudulle sateet yltävät n. klo. 10.00.

Sade alkaa koko maassa lumena. Okluusiorintaman jälkipuolella lämpötilat alkavat kuitenkin nousta plussalle maan etelä- ja länsiosissa ja siellä rintamasateen rippeet muuttuvat lopussa rännäksi tai vedeksi. Runsaimmat sateet saadaan maan lounais- ja eteläosissa, sekä Oulun läänissä. Lunta voidaan saada enimmillään 10-15 cm ja voimakkaan tuulen takia lumen kinostuminen kasaa lunta teiden varsille. Ajokeli tulee olemaan laajalti jopa erittäin huono. Helsinkiin saadaan n. 5-10 cm melko märkää lunta. Lumisateet leviävät itäiseen Suomeen iltapäivän ja illan aikana.

Laajasta matalapaineen alueesta on luvassa useita sadealueita Suomeen perjantainkin jälkeen. Itse "päämatala" saapuu heikentyneenä Suomeen lauantaina. Tämä voimistaa etelässä tuulia jälleen lauantaina. Tuohon päämatalaan näyttäisi kehittyvän osakeskus Suomen lounaispuolelle lauantain kuluessa ja sunnuntaille mentäessä painegradientti on voimistunut niin, että eteläisillä merialueilla voidaan päästä jälleen myrskylukemiin.

Ensi viikon alussa näyttäisi olevan koko maassa pakkasta, loppuviikko on vielä auki. Euroopan keskuksen 00z ajo toisi vihdoinkin itävirtauksen ja kunnon talven tuntua eteläänkin, GFS tosin suosii läntisiä matalapaineita ja tyssäisi kylmän ilman Suomen itäpuolelle.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

92292341.jpg