Sää näyttää uusimpien ajojen perusteella pysyvän lämpimänä etelässä ainakin maanantaihin asti. Sen jälkeen ilmamassa alkaisi hiljalleen palata ajankohdan keskiarvon tuntumaan. Lapissa ilmamassa lähtee nyt laskuun ja on viikonlopun alun ajan keskiarvon alapuolella. Viikonvaihteessa sielläkin ilmamassa näyttää nousevan jälleen.

Kesäiset säät siis jatkuu etelässä, pohjoisessa on loppuviikko viileämpi ja epävakaisempi. Myös etelässä saadaan sade- ja ukkoskuuroja. Vielä torstaina on lähes koko maassa hellettä ja pääosin aurinkoista. Pohjois-Lapissa liikkuu matalapaine ja se tuo sade- ja ukkoskuuroja päivän mittaan. Lämpötilat kuitenkin ehtivät kohota hellelukemiin ennen kylmän rintaman ylitystä puolen yön maissa. Etelämpänä ollaan myös hellelukemissa. Aurinkoisinta on idässä, lännempänä iltaa kohden sade- ja ukkoskuurojen riski kasvaa. Ne kuitenkin ovat hyvin paikallisia.

Perjantaina tuo kylmä rintama halkaisee maan keskiosan. Sen etupuolella saadaan sade- ja ukkoskuuroja. Tämän päivän GFS mallin MLCAPEn arvot ovat n. 250-500 J/kg. Rajakerroksen kosteus on myös yli 10 g/kg. Tuuliväänteet ovat melko olemattomia ja se estää organisoituvien ukkossolujen syntymistä, mutta runsaampi cape ja rajakerroksen kosteus tuo kyllä runsassateisia ukkoskuuroja mukanaan. Tuon kylmän rintaman eteläpuolella päästään vielä hellelukemiin, sen jälkipuolella jäädään +20-25 asteen välille. Lapissa matalapaineen takaisin taipunut okluusio tuo kylmää ilmaa ja siellä lämpötilat jää runsaampien sateiden myötä selvästi alle +20. Seassa voi esiintyä ukkosia.

Lauantaina on Pohjois-Lapissa viikon kylmin päivä. Siellä jäädään paikoin lähelle +10 eli melkoinen pudotus helteistä. Jälleen etelässä päästään hellelukemiin paikoin, mutta kylmä rintama on nyt hivuttautunut Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan etelämmäksi. GFS malli ei tuo sitä niin eteläksi ja niinpä sen sijainnista riippuu etelän sateet. Jokatapauksessa suuressa osassa maata on silloin pääosin poutaista, mutta tosiaan jossain päin Etelä- ja Länsi-Suomea saadaan jälleen kuuroja mahdollisesti ukkosten kera. Ne painottuvat kuitenkin enemmän länteen.

Sunnuntaina Lappia halkoo edelleen rintamavyöhyke, joka rajoittaa pohjoisen kylmän ja etelän lämpimän ilman. Sen yhteydessä saadaan jonkin verran sadekuuroja lähinnä Oulun läänissä. Muutoin päivä näyttää olevan pääosin poutainen, mutta lounaaseen virtaa enempi sadekuuroja päivän ja illan aikana. Tosin noin pitkälle sadekuuroalueiden ennustaminen on lähes mahdotonta ja niiden ennusteet muuttuu päivittäin. Lämpötilat ovat kuitenkin etelässä edelleen hellelukemissa, pohjoisessa ollaan +20 asteen molemmin puolin, lämpötilat siellä ovat kuitenkin noususuunnassa.

Maanantain ennustettavuus on jo "saksalaisten säägurujen" luokkaa. Sää on edelleen lämmintä, mutta sadekuuroja saadaan edelleen etenkin lännessä. Kuten jo sanottua GFS mallin parviajo alkaa maanantaista lähtien pikku hiljaa tuomaan viileämpää ilmamassaa, mutta suunta voi periaatteessa olla mihin suuntaan vain. Mitään selkeitä muutoksia ei kuitenkaan ole siis luvassa.

Suursäätila on siis semmoinen, että pääasiassa aluksi Suomen itäpuolella vallitsee korkeapaineen keskus, joka pitää Suomenkin sään pääosin poutaisena, mutta sen länsipuolelle eli meille kiertyy aina välillä noita sade- ja ukkoskuuroja. Kuitenkin lämmin kaakkoisvirtaus vallitsee. Sitten ensi viikon alkupuoliskolla, ehkä tiistain keskiviikon vaiheilla korkean keskus siirtyy ns. epäjatkuvan retrogression myötä Suomen pohjoispuolelle ja läntiset matalapaineet pääsee ehkä hieman hivuttautumaan enempi itään kohti Suomea. Mutta kyllä tuo korkeapainesää näyttäisi mahdollisesti pysyttelevän ainakin jossain muodossa lähes koko ensi viikon vaikka sekaan mahtuisi joitain matalapaine ja sateisempia säitä.

Tv-meteorologeja lainaten, "tässä kaikki sääasiat tällä kertaa, heipä hei. Nyt hyvää illan jatkoa, hei hei." :)