Juhannukset on tältä erää juhlittu ja kuin ihmeen kaupalla hienot ja melko lämpimät kelit osui juuri viikonloppuun. Nyt sää viilenee melko tuntuvasti ja sateita saadaan alkavalla viikolla yleisesti.

Vasta viime viikon tiistain juhannusennusteet osuivat siis melko nappiin, siihen asti mallit eivät päässeet käsiksi miltä viikonloppu näyttää. Meillä siis saatiin nauttia ainakin poutaisesta säästä ja etenkin sunnuntaina oli lämmintä suuressa osassa maata. Muualla Euroopassa asia ei ollut niin yksinkertainen. Esimerkiksi Saksassa ovat voimakkaat ukkoset riivanneet eri osia maasta ja tuonneet jälkipuolella koleampaa säätä. Siellä ennen juhannusta paistateltiin 30 asteen helteessä, ukkoset viilensi sään 20-25 asteeseen ja tulevalla viikolla sielläkin jäädään alle 20 asteen kuten Suomessakin. Frankfurtin läheisyydessä tornado repi kattoja Oberradin kaupunginosassa lauantaina n. 20 km entisestä kotikaupungistani ja paikoin ukkoskuurot ovat tuoneet yli 60 mm vettä tunnissa. Useilla alueilla sateet sai aikaan äkkitulvia ja runsaasti vahinkoja.

En tällä kertaa kirjoita yksityiskohtaisempaa ennustetta Suomen säästä, katsotaan jos siltä tuntuu muutaman päivän päästä. Tämä viikko on siis epävakainen ja viileä. Vielä aluksi lounaassa saadaan nauttia auringon paisteesta ja lämpimistä yli +20 asteen keleistä, mutta viimeistään keskiviikoksi etelästä leviää taas tännekin sateita. Maksimilämpötilat kieppuvat 15-20 asteen tienoilla riippuen missä on poutaisinta ja aurinkoisinta. Tiistaina vielä se kolkka on lounaassa, keskiviikkona Keski-Suomessa. Sadekuuroja saadaan lähes koko maassa, mutta välillä voi olla poutaisempi, kuitenkin pilvinen päivä.

Loppuviikosta sää ehkä vähän lämpenee yli 20 asteen yleisemminkin, mutta vielä saadaan sade- ja ukkoskuuroja. Eli alkava viikko on semmoinen tyypillinen alkukesän viikko, aikamoista sillisalaattia. Sitten ensi viikolla saattaa asiat muuttua mielenkiintoisempaan suuntaan. Heinäkuun kunniaksi tällä hetkellä näyttäisi ilmamassa lämpenevän kunnolla, GFS mallin ajot ovat siitä melko yksimielisiä. Tuo varsinainen lämpeneminen alkaisi tuossa kolmas heinäkuuta ja ECMWF (Euroopan keskuksen malli) toisi ensi viikon maanantaiksi Suomeen korkeapaineen. Sen kestosta ei vielä kuitenkaan uskalla sanoa mitään ja voi olla, että tuon hyvin lämpimän ilmamassa myötä myös tulee sade- ja ukkoskuuroja.

Eli näin lyhyesti sanottuna kävi aikas huono tsäkä, jos lomat osui juuri tälle viikolle, ensi viikko näyttäisi huomattavasti lämpöisemmältä näin pitkällä tähtäimellä. Mutta kuten juhannussään ennustamisessakin kävi, voi nämä pitkät mallit olla hyvinkin väärässä. Jos nyt kuitenkin hyvin käy on tuo ilmamassa helteistä jos aurinko pääsee paistamaan. Silloin voidaan päästä etelässä lähelle +30 astetta ja hellelukemiin lähes koko maassa. Tämä on siis jossittelua ja vielä ei kannata alkaa leuhkimaan työkavereille, joiden lomat loppuu. Että näin. Minulla alkaa taas keskiviikkona ainakin viiden päivän työputki, joten lisäennusteet teen kun kerkiän ja jaksan.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan