Viikko alkaa koko maassa selvästi pakkasella ja hienossa, osin selkeässä talvisäässä, loppuviikolla lauhtuu ehkä tilapäisesti.

Helsingissä keli on suurelta osin samanlainen perjantaihin asti. Pakkasasteet vaihtelevat päivisin pääosin 5-10 asteen välillä, öisin ollaan yleisesti kymmenen pakkasasteen alapuolella.

Sateet jäävät alkuviikosta vähiin. Ainoastaan maanantaina illalla ja tiistain vastaisena yönä tulee etelässä melko heikohkoja lumikuuroja. Keskiviikoksi alunperin ennustettu lauhtuminen ja vesi/lumisateet eivät pitäneet ennakoitua reittiä ja nyt vain aivan länsirannikolla voi tulla lumisateita.

Perjantain sateet ja lämpötilat ovat vielä auki. Ilmatieteen laitoksen peräkkäisissä ennusteissa lämpöasteet vaihteli plussakelistä neljän asteen pakkaseen. GFS malli puolestaan näkee perjantaina nollakeliä ja myös ehkä lauantaina, sunnuntaiksi puolestaan laajemmaltikin suojakeliä. Sitten alkuviikosta jälleen pakastuu. Kuitenkin täytyy mainita, että toinen amerikkalainen malli NOGAPS antaa esimerkiksi lauantaille täysin erilaisen säätilanteen. Lauantai aamulle GFS lupaa eteläiseen Suomeen 1023 hPa pintapainetta kun NOGAPS 988 hPa ja matalapaineen Suomen eteläpuolelle. Joten ehdottomasti täytyy tuota loppuviikon säätä katsoa sitten lähempänä uudestaan. NOGAPS saattaa olla ehkä enemmän oikeassa, sillä yleensä luotettava Euroopan keskuksen malli lupailee sen kanssa samanlaista pintapainejakaumaa ainakin perjantaille.  

Nämä globaalit mallit ovat kyllä pitkällä tähtäimellä melko epätarkkoja ja niistä voi yleensä ottaa huomioon vain suurempia säänmuutoksia. Joten sinne perjantaihin asti on sää tällä hetkellä suht selkeällä tolalla.

Seuraavina aamuina voi rannikoilla nähdä merisavua, edellyttäen että lämpötilat ovat vielä aamun sarastaessa lähellä -15 astetta. Silloin lämpötilaero meriveden ja ilman välillä on tarpeeksi korkea, että meren pinta näyttää savuavan ylöspäin. Lisäksi rannikoilta voi nähdä, että sisämaassa on lähes selkeää säätä, mutta meren päällä voi olla paksujakin, jopa hieman kesän kumpupilvien näköisiä otuksia. Ne johtuu juuri voimakkaan konvektion aikaansaamista tiivistymisistä, jolloin meri on suht lämmin ja yllä oleva ilma on hyvin kylmää, laukaisten konvektion.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan