Suomessa paistatellaan viikonloppuna lähes kesäisissä lämpötiloissa ja auringon paisteessa. Samaan aikaan Yhdysvalloissa on raju matalapaine iskemässä itärannikolle.

Ensin Suomen säähän. Lämmin rintama pyyhältää perjantaina Suomen yli ja tuo jälkipuolella lämmintä ilmaa. Lähinnä Lapissa voi tulla sateita, etelässä rintama näkyy vain runsaampana pilvisyytenä. Perjantaina päästään ehkä 15 asteeseen, lauantaina auringon paisteessa ehkä asteen pari korkeammalle. Sunnuntaina voidaan sitten päästä jo lähelle 20 astetta, mutta tällä hetkellä maanantai näyttää paremmalta vaihtoehdolta. Tämä siksi, että silloin Suomea lähestyvä matalapaine nostaa tuon etelässä sijaitsevan lämpimimmän ilmamassan Suomeen asti. Melkein uskallan jo veikata, että 20 astetta menee rikki jossain päin Lounais-Suomea, hieman sisämaassa suojassa mahdolliselta merituulelta, jossa tuuli pääsee sekoittamaan alatroposfääriä ja aurinko pääsee porottamaan aamusta asti.

Että näin. Tiistaista lähtien sää sitten viilenee hiukan. Ensi viikko näyttää melko sillisalaatilta. Ei mitään huippulämmintä, ei huippukylmää. Kymmeneen asteeseen päästään etelässä ehkä viikonloppuun asti, jolloin malli ennustaisi ehkä taas viileämpää. Aivan uusin GFS ajo toisi ensi viikon sunnuntaiksi nollarajan takaisin Keski-Suomeen ja melko kylmää ilmaa, mutta tuo ennuste tulee vielä muuttumaan.

Kun tosiaan Suomessa seuraavat päivät ovat melko rauhallisia sään puolesta on Yhdysvalloissa tilanne vallan toisin. Nyt alkava perjantai 13. päivä voi tosiaan tuoda melko huonoa onnea osalle Yhdysvaltain keskiosia. Matalapaine kulkee parhaillaan Yhdysvaltain halki ja se on tuomassa perjantaille ja lauantaille hyvin rajuja ukkosmyrskyjä Teksasiin ja ympäröiviin osavaltioihin. Alueelle on nyt annettu ennakkovaroitus kohtalaisesta riskistä voimakkaisiin rajuilmoihin. Mahdollisia supersoluja ja tornadoja tulee esiintymään huomenna.

Mutta varsinainen syy miksi tuosta matalasta kirjoitan on se mitä tapahtuu sunnuntaina paikallista aikaa. Silloin tuo matalapaine voimistuu hyvin nopeasti saapuessaan itärannikolle. Jotkin mallit ennustavat tuulien nousevan jopa ykkösluokan hurrikaanin tasolle. Ei tässä vielä välttämättä mitään erikoista. Kyseessä on kyllä voimakas matala, mutta tuollaisia nähdään jatkuvasti Norjankin rannikolla. Se mikä tästä tekee hyvin mielenkiintoisen on se, että se kulkee hyvin läheltä suuria kaupunkeja, Washington, New York ja Boston. GFS malli ennustaa sen kulkevan lähes New Yorkin yli. Mikäli New York sattuu olemaan kovimman tuuligradientin kohdalla juuri huonoimpaan aikaan voi tuulet siellä yltyä myrskylukemiin ja kyseessä on siis keskituulesta.

Vielä huomionarvoisemman myrskystä tekee se, että juuri maanantaina illalla alueella vallitsee vuoden suurin vuorovesi-ilmiö. Mikäli tuo korkea vuorovesi yhdistetään trooppisen myrskyn tasoisiin tuuliin New Yorkin lähistöllä voi koko alueella olla vaara pahaan rannikkotulvaan. Jeff Masters, meteorologi joka pitää omaa blogiaan arvioi, että pahimmassa vaarassa ovat useat alueen osavaltiot, New Jersey, Rhode Island ja itse New York kaupunki. Lisäksi maanantaina juostaan Bostonin maraton. Bostoniin on luvassa 4 astetta, kaatosadetta 10 m/s keskituulen kera. Yritäppä siinä juosta maratonia. Eikä huonot uutiset siihen vielä lopu. Tuo myrsky jää lähes paikoilleen ja heikkenee hyvin hitaasti. Se näyttää moukaroivan tuota itärannikkoa ainakin parin päivän ajan. Eli eipä siellä oikein hyvin TÄMÄN hetkisen ennusteen mukaan tule uusi viikko alkamaan.

513248.jpg

GFS ennuste maanantaille. New York löytyy tuon 980 hPa paineviivan kohdalta matalan keskustasta hiukan lounaaseen.

513238.jpg

Toinen GFS mallikartta. Punaiset käyrät ovat ilmanpaineen viivoja ja mustat kuvaavat 1000 hPa-500 hPa välistä korkeutta.

Sellaisia sääkatsauksia tällä kertaa. Varmaan tulen perehtymään tuohon Yhdysvaltojen tilanteeseen tarkemmin viikonloppuna. Jeff Masters nimittäin ennakoi mahdollisten tulvatuhojen maksavan New Englandissa yli 100 miljoonaa dollaria. Huhheijakkaa..