Myrsky on sitten ohi, mutta lisää saattaa tulla ensi viikolla. Sää on nyt nollan tienoilla tämän viikon ja ensi viikolla asteen pari plussan puolella. Näin ollen kunnon talvi ei tule etelään vieläkään.

Matalapaineen jälkipuolella siis sää kylmeni ja osa torstain vastaisen yön sateista saatiin etelään lumena tai räntänä. Tuo lumi jää nyt ehkä loppuviikoksi valaisemaan maisemaa, mutta koska liikutaan nollan tienoilla voi tuo ohut lumipeite hävitä suht nopeasti.

Perjantaina heikko lumisadealue yrittää etelään, mutta se näyttää jäävän Suomenlahdelle. Lauantaina voidaan jälleen saada taivaalta jonkin verran räntää Tuulet voi samalla yltyä eteläisillä merialueilla kovaksi. Sunnuntaina on poutainen päivä, ei mitään erikoisempaa säätä.

Maanantaina sää lämpenee plussalle ja sitten onkin vielä epäselvää tuleeko ja jos tulee, niin milloinka mahdollisia myrskyjä. Nimittäin GFS malli ennustaa maanantai-illaksi saapuvan suht heikon matalapaineen Suomeen, mutta sen eteläpuolella on voimakas painegradientti ja se tämän hetkisen ennusteen mukaan voi voimistaa tuulia lähelle myrskylukemia eteläisillä merialueilla. Mallit ovat tästä kuitenkin melko eri mieltä.

Tiistaina on sitten todennäköisempi ajankohta myrskylle, sillä tuon heikon matalapaineen jälkeen saapuu Norjan merellä voimakkaasti syventynyt matalapaine ja se voimistaa tuulia myrskylukemiin tiistai-illan tai keskiviikkoaamun välillä. Matala tuo mukanaan myös annoksen lämpimämpää ilmaa etelään.

Torstaina on vielä tämän hetkisen ennusteen mukaan jälleen myrskytuulet mahdollisia merellä, kun osakeskus syntyy Ruotsin päälle ja liikkuu siitä Suomeen. Tämän matalan reitti ja voimakkuus on kuitenkin vielä hyvin heikolla pohjalla, koska sen syntymiseenkin on vielä viikko aikaa.

Kuitenkin voidaan sanoa, että ensi viikosta voi tulla melko tuulinen ja myrskyistä saadaan nauttia/vihata jälleen ensi viikollakin.

Pitkän ennusteen mukaan jossain 22. päivän paikkeilla voisi olla etelässäkin 10 astetta pakkasta, mutta vain väliaikaisesti, koska heti seuraavina päivinä päästäisiin lähes koko maassa plussan puolelle ehkä jopa kuun loppuun asti.

Tämän päivän Ilta-Sanomissahan Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi pitääkin mahdollisena, että ensimmäistä kertaa jäätäisiin etelässä kokonaan ilman pysyvää lumipeitettä. Euroopan keskuksen pitkän ennusteen mukaan tammikuusta tulisikin lämmin ja lumeton. Näin ollen kaikki on siis jäämässä helmikuun varaan, sillä tätä menoa ei maaliskuun alkuunkaan uskalla luottaa liikaa.

Kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan