Toivottavasti kaikilla sujui joulu rennosti. Kinkut on todennäköisesti syöty ja pikku hiljaa alkaa paluu arkeen. Toki juhlintaakin riittää sillä uutta vuotta vietetään piakkoin ja ainakaan sää ei pilaa juhlintaa.

Loppuviikko vietetään vielä lauhassa ja tuulisessa säässä. Parhaillaan on voimassa myrskyvaroitukset lähes kaikilla merialueilla ja paikoin länsirannikolla ja Oulun läänin länsiosissa tuuli voi maa-alueilla olla vaarallisen voimakasta. Muuallakin tuuli on melko voimakasta. Pääkaupunkiseudulla tuulisinta lienee puolen yön aikoihin.

Islannin itäpuolella on syvä matalapaine, joka pitää Suomessa lounaisvirtauksen vielä muutamia päiviä.

Perjantaina sää on pilvistä, ainoastaan lännessä voi pilvipeite hieman rakoilla. Tihkua saadaan etenkin idässä ja vesi- tai räntäkuurot ovat mahdollisia itärajalla. Pohjoisessa sää on pääosin poutaista. Lämpötilat ovat etelässä selvästi plussalla, Lapissa ollaan nollassa tai pikkupakkasella.

Lauantain aamupäivän kuluessa pieni matalan osakeskus kulkee Etelä- ja Keski-Suomen yli itään. Sateet tulevat lähes yksinomaan vetenä. Lämpötilat ovat etelässä lähellä +5, Lapissa on poutaisempaa ja pakkasta keskimäärin -5. Paikoin voi Pohjois-Lapissa tulla lumikuuroja.

Sunnuntaina edellistä laajempi matalapaine kulkee hitaasti Suomen yli itään samalla heiketen. Päivällä etelässä sade tulee vielä silkkana vetenä, maan keskivaiheilla saattaa sataa sakeamminkin räntää vaikeuttaen liikennettä. Oulun läänin korkeudella sade tulee jo enempi lumena ja sitä voi myös tulla reippaasti ja ajokeli voi muuttua myös erittäin huonoksi. Lunta voipi kertyä Oulun läänin tienoille kymmenisen senttiä. Pohjois-Lapissa on päivällä pääosin poutaa ja pakkasta, etelässä muutamia asteita plussaa. Tuuli on sunnuntaina aamulla etelässä melko voimakasta, maa-alueilla paikoin navakkaa ja merialueilla saattaa hetkellisesti olla lähes myrskyisää. Sää viilenee etelässäkin illan mittaan ja maanantain vastaisena yönä voi matalapaineen takaisin taipuvan okluusion myötä sadella hiukan räntää tai lunta myös etelässä asti.

Uuden vuoden aattona maanantaina matalapaine on pääosin siirtynyt Suomen itäpuolelle. Sen rippeet voi vielä aluksi tuoda heikkoja lumikuuroja eteläkaakkoon tai itään. Suomeen alkaa lännestä vahvistua korkepaine, jonka Atlantilla oleva laaja matalapaine nostattaa. Mallien välillä on hiukan hajontaa, GFS pitää tuota lämmintä ilmamassaa mielestäni liian pitkään etelässä, Euroopan keskus taas suosii viileämpää säätä aatoksi. Se toisi nimittäin Lappiin maanantain vastaiseksi yöksi n. -14 C 850 hPa lämpötilaksi, joka on jo kiitettävän kylmää ilmamassaa. GFS:n pääajo ei yhtä kylmää ilmamassaa saa aikaiseksi, vaan tyytyy -10 C. Päivän aikana tuota kylmää ilmamassaa leviää aina etelään asti ja Euroopan keskus näyttäisi koko maassa olevan tiistain vastaisena yönä 850 hPa lämpötilat -12 kylmemmällä puolella, paikoin lähellä -15. GFS pitää etelän edelleen lämpimämpänä, n. -8 / -10 C.

Joka tapauksessa maanantaina ollaan lähes koko maassa pakkasella. Kun korkeapaine pitää sään pääosin pilvettömänä ja melko heikkotuulisena, pääsee rajakerrokseen syntymään inversio, joka vetää lämpötilat alaspäin noista 1,5 km lämpötiloista. Niinpä Lapissa pääsee kehittymään hyvin stabiili kerros, jossa 2 metrin lämpötilat voivat laskea -20 asteen kylmemmälle puolelle, riippuen tosin pilvisyydestä. Etelässä jälleen riippuen pilvisyydestä lämpötilat voivat laskea -5 asteen tienoille, rannikoilla on vielä hieman lämpimämpää.

Vuoden vaihdetta vietetään siis pakkassäässä. Pääosin on lähes pilvetöntä, etenkin lännessä ja pohjoisessa. Idässä ja etelässä voi vielä aluksi olla hieman pilvisyyttä, mutta nekin pikku hiljaa vähenevät. Raketteja ammutaan siis melko ihanteellisissa olosuhteissa, Lapissa tosin pakkanen voi hillitä juhlintaa jonkin verran.

Tiistaina on kylmä pakkaspäivä luvassa. 850 hPa lämpötilat ovat siis koko maassa Euroopan keskuksen mallin mukaan -12 asteen tienoilla. Korkeapaine vahvistuu Suomen ylle ja sää on aurinkoista ja poutaista. Lämpötilat laskevat pohjoisessa -20 asteen kylmemmälle puolelle ja etelässäkin liikutaan -10 asteen tienoilla päivällä. Rannikoilla on hiukan lauhempaa.

Korkeapaine näyttäisi vaikuttavan Suomen säähän lauantaihin asti, pitäen aluksi virtauksen kaakosta, jolloin sieltä virtaa viileää ja kuivaa mantereista ilmaa. Tosin aivan Pohjois-Lapissa virtaus voi käydä ajoittain lounaan puolelta, jolloin siellä ilma saattaa lämmetä keskiviikosta alkaen reippaastikin.

Ensi viikon lauantaista lähtien Atlantilla vallitseva erittäin laaja matalapaine kääntää koko Suomessa virtauksen jälleen lounaan puolelle tuoden lauhempaa ilmaa. Tuo tosin on vielä hieman epävarmaa, joten sitä tilannetta täytyy tarkkailla myöhemmin.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan