Eilisestä GFS mallin Cape arvot ovat hiukan tulleet alaspäin, mutta samalla tuulen väänteen arvot ovat hieman menneet ukkosten kannalta parempaan suuntaan.

Parhaillaan sunnuntai-iltana ukkostaa melko reippaasti Latviassa, Virossa ja osin myös Venäjän suunnalla. Ensimmäiset ukkossolut ovat jo Suomenlahdella ja yksi saapui jo etelärannikolle. Yön tunteina ukkoset saapuvat myös etelärannikolle, jossa ne pikku hiljaa heikkenevät pimeän aikaan, mutta auringon jälleen noustessa ukkoskehitys voimistuu.

Tuon lämpimän rintaman etupuolella sateet ovat maanantaina jatkuvampaa vesisadetta ja joukossa voi olla hieman ukkosta, mutta pääosa ukkoskuuroista syntyy maanpintarintaman jälkipuolelle, jossa vallitsee kostea ja lämmin ilma. MLCAPEn arvot ovat GFS mallin mukaan etelässä maanantaina parhaimmillaan lähellä 1000 J/kg, ICAPEN ollessa n. 1250-1500  kJ/m2. Mikäli noihin lukemiin päästään on se jo tarpeeksi aikaansaamaan yksittäisiä mahdollisesti voimakkaitakin ukkoskuuroja, mutta tuulen väänteen arvot ratkaisevat niiden solujen eliniän ja solujen organisoitumisen.

Tuulen väänteen (shearin, suomeksi epävirallisesti käännettynä siirin) suurimmat arvot ovat lähellä lämmintä rintamaa, joten sen puolesta voisi olettaa, että mahdollisesti parhaiten järjestäytyvät solut syntyvät sen lähelle lämpimään ilmamassaan. Capen parhaat arvot ovat tosin etelämpänä, joten yksi paikka voimakkaille ukkosille on Tampereen kaakkoispuolella. Jos nyt jotain pitäisi itse vähillä tiedoillani ja taidoillani kylmästi veikata, niin sanoisin, että Turku, Tampere, Jyväskylä akselin etelä- ja itäpuolella on parhaat mahikset. Toisaalta minne tahansa eteläiseen Suomeen voi lämpimän rintaman ohituksen jälkeen syntyä kunnon ukkosia päivän mittaan. Välissä aina saadaan kuitenkin auringon paistetta.

Illan mittaan syvä tuulen "siiri" heikkenee etelästä alkaen väliaikaisesti. Tiistai on sen sijaan "shearin" kannalta otollisempi. Etenkin tuulen suunnan muutos syvässä kerroksessa näyttäisi pitävän paikkaansa etelärannikolla. Tiistaina tosin Capen arvot rajoittuu etelämmäksi kuin maanantaina ja parhaimmat arvot ovat aivan etelärannikolla tai lähinnä Virossa, jonne GFS ennusti aamun ajossa ICAPEksi yli 3000 kJ/m2. Siellä tuulen väänteen avulla voi syntyä jopa supersoluja tiistaina.

Todennäköisimmät ukkoset tiistaina rajoittuu eteläiseen Suomeen ja etenkin etelärannikolle.  Ukkoset ovat mahdollisia myös keskiviikkona ja torstaina, mutta ne jäävät paikallisiksi ja heikommiksi. Valitettavasti en saanut tähän kirjoitukseen mukaan uusinta GFS mallin ajoa etenkään tuulen shearin osalta, joten jos siinä on jotain uutta ja dramaattista niin päivitän vielä, mutta muussakin tapauksessa päivitän varmaan maanantaina tai tiistaina. Valitettavasti on töitä huomenna keskellä päivää, joten täytyy tyytä iltajahtiin mikäli niitä kunnon soluja ilmenee. Nyt pitää lähteä kuitenkin rannikolle katselemaan jos sieltä jotain saapuisi jo täksi illaksi.

Tästä pääset kuvagalleriaan