Yöllä tuli Helsingissä runsaasti vettä kun okluusiorintama pyyhkäisi yli ja vieläkin on Helsingin itäpuolella runsaasti jatkuvampaa sadetta luvassa ja kenties voi tännekin päin tulla illan mittaan sadekuuroja. Rintaman jälkipuolella voi vielä huomenna sadella, mutta yhä vähemmän ja sitten alkaakin vaihteeksi näyttämään poutaiselta ja aurinkoiselta ainakin tuonne viikonloppuun asti. Tässä oli hyvin yleinen katsaus tänne Suomen säähän sillä mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä Karibialle.

Trooppinen myrsky Ernesto heikkeni huomattavasti kun se hipaisi Haitin länsiosia. Erittäin vuoristoinen maasto aiheutti pahoja vahinkoja tällä kertaa myrskylle itselleen ja sai sen keskuksen tilttaamaan viistoon, jossa maanpinnan läheinen keskus sijaitsi aivan toisaalla kuin ylempänä ilmakehässä sijainnut myrskyn silmä. Niinpä myrsky on tällä hetkellä vai vaivoin edes trooppinen myrsky noin 45 ph tuulennopeuksilla kun hurrikaanin raja on 74 mph. Kuitenkin kaikki olosuhteet myrskyn ympärillä ovat suotuisia, paitsi Kuuban maaperä. Viimeisimpien satelliittikuvien mukaan myrsky on nyt itäisemmän Kuuban puolella, mutta suuri osa voimakkaista ukkosmyrskyistä on edelleen veden yllä, joka pitää myrskyä ainakin osaltaan voimissaan.

Ja juuri tässä kirjoittaessa tuli uusi päivitys, jossa Erneston tuulennopeudet laskivat edelleen vain 40 mph, mutta reitti näyttää tällä hetkellä kulkevan hieman lyhyemmän matkaa Kuuban päällä kuin miltä vielä eilen näytti. Nyt se näyttääkin tulevan nopeammin meren päälle ja alkaen voimistumaan lämpimässä vedessä.

Reitti näyttää kääntyvän koko ajan enemmän itään päin ja tämän hetkisen arvion mukaan Ernesto voisi ensimmäisenä törmätä Miamiin trooppisena myrskynä tai heikkona hurrikaanina. Siinä missä koko ajan on puhuttu Floridasta ja kuinka voimakkaana myrsky sinne iskee on nyt tullut tärkeämmäksi alkaa puhumaan mihin mahdollisesti Ernesto osuu ohitettuaan Floridan, sillä se voi iskeä myöhemmin Etelä- tai Pohjois Carolinaan paljon voimakkaampana kuin Floridaan. Eli kaksoisisku voi olla tulossa.

143354W_sm.gif