1584781.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 8.7.2009

...EI VAARAA AIHEUTTAVAA KONVEKTIOTA...

...salamointi ja pienehköt rakeet mahdollisia...

3698275263_968d07933c_o.jpg

...SYNOPSIS...

Laaja yläsola porautuu Länsi-Euroopasta kohti Baltiaa ja alkaa voimistaa maanpintamatalaa. Sen etupuolella Suomeen on nousemassa välikorkeanselänne, jonka myötä keski- ja ylätroposfäärissä esiintyy lämmintä advektiota. 

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 250-500 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne 12-16 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne < 10 m/s
  • 0-3 km SRH <120 m2/s2 

...POHDINTA...

Vanhan okluusiorintaman eteläpuolella on kapea kaistale, jossa alatroposfäärin kosteus sekä keskitroposfäärin lämpötilavähete nostavat cape-lukemia tarpeeksi korkealle, että ukkoskuuroja voisi olla odotettavissa. Etelästä tosin keski- ja ylätroposfäärin lämmin advektio ja alatroposfäärin heikompi kosteus pitävät rannikolla kuuroriskin alhaisempana. Parhaat olosuhteet ukkoskuuroille näyttäisi painottuvan alueen itäpuoliskolle.

Vaikka syvän kerroksen tuuliväänne huitoo ehkä yli 15 m/s, on väänne painottunut aivan positiivisen nosteen yläosiin. Niinpä supersolujen syntyminen ei ole todennäköistä, mutta ei täysin poissuljettua. Alempana troposfäärissä tuulet ovat heikkoja ja ukkospuuskariski jäänee alhaiseksi. Lähinnä kuurojen yhteydessä voi tulla enimmillään 1-2 cm rakeita, sillä kuivahko keskitroposfääri edistää rakeiden muodostusta, alhainen nolla-asteen korkeus sekä kostea rajakerros pitävät rakeita hengissä lähemmäksi maanpintaa.

Malliennusteet ovat hieman erimielisiä siitä missä instabiilius on suurinta ja mihin kuurot kehittyvät. Konvektioparametrit eivät tällä hetkellä näytä konvektion muodostuvan vaaraa aiheuttavaksi. Mikäli jotain uutta ilmenee yön ajoissa, päivitän aamulla twitter-osioon tuoreimmat uutiset.

Keskiviikkona on Baltiassa kehittymässä voimakas matalapaine, joka kehittää myös hyvin voimakkaita ukkoskuuroja Pohjois-Puolaan, Liettuaan, Valko-Venäjälle ja Latviaan. Niissä saattaa esiintyä voimakkaitakin tornadoja, joten näistä saamme mahdollisesti kuulla illan tai torstain aikana.

Kyseinen matalapaine on nousemassa kohti pohjoista ja tuomassa hyvin rankkoja sateita jonnekin päin pohjolaa. Tällä hetkellä runsaimmat sateet on osumassa Itämerelle ja itäiseen Ruotsiin. Tietokonemallit ovat kuitenkin olleet hyvin erimielisiä matalan reitin suhteen. Globaalit mallit vievät sen enempi läntistä reittiä, jolloin Etelä-Suomessa saadaan heikompia, mutta silti runsaita sateita torstaina aamulla. Osa korkeamman resoluution omaavista malleista on välillä suosinut itäisempää reittiä, jolloin sademäärät voivat Suomessa nousta selvästi. Epävarmuus on vielä suuri, mutta tilanteen vuoksi blogipäivitys saattaa olla tarpeen keskiviikkona illalla. Lisäksi ukkosia saattaa esiintyä myös torstaina sekä perjantaina ja ne saattavat vaatia myös päivityksen.