Keskiviikkona on viimeinen päivä, jolloin voi vielä elää kesätunnelmissa. Sitten torstaiksi saapuu matalapaine ja syksy alkaa olla peruuttamattomasti valloillaan myös etelässä.

Viime viikonloppuna oli poikkeuksellisen lämpimiä päiviä etelässä. Tampereella rikottiin vuodenajan lämpöennätys lauantaina. Uusi ennätys syyskuun lopulle on nyt 24,1 astetta. Siinä missä etelässä ollaan nautittu paikoin lähes hellekelistä, on lapissa saanut olla teillä jo varuillaan lumisateiden johdosta.

Kulunut vuosi on ollut sään puolesta hyvinkin erikoinen. Kesä oli monin paikoin poikkeuksellisen kuiva. Helsingin Kaisaniemessä satoi vettä kesäkuun alusta elokuun loppuun välisenä aikana vain 35 mm, joka on 19% keskiarvosta. Vertailun vuoksi MM-kisojen kaatosateessa satoi stadionilla yhden illan aikana 26mm.

Viime vuosiin verrattuna oli hellettä normaalia pidempään. Helleraja rikottiin jossain päin Suomea lähes päivittäin pitkälle elokuun loppupuolelle asti kun taas viime vuosina hellejaksot ovat päättyneet elokuun 10. päivän tienoille.

Samalla kun sateet ovat jääneet lähes olemattomiksi on myös ukkoset olleet harvassa. Omalle kohdalle ei yksikään ukkonen osunut (no pun intended). Ainoa ukkonen, jonka Helsingissä huomasin oli heinäkuun 10. päivänä, jolloin koettiin muuallakin Suomessa voimakkaita myrskyjä. Senkin päivän solu viisti Helsingin ohi, joten harvinaisen "tylsä" kesä oli tässäkin suhteessa.

Mikä teki kuluneesta kesästä vielä erikoisen oli kesäkuun positiivinen yllättäminen. Siinä missä Suomessa ollaan totuttu, että kesä alkaa varsinaisesti vasta juhannuksen jälkeen, saatiin jo kesäkuun alusta alkaen nauttia helteistä suuressa osassa maata. Kesäkuun 13. oli hyvin helteinen päivä kun monin paikoin yllettiin yli 30 asteen. Ennen kesäkuutakin oltiin käyty jo hellelukemissa, sillä toukokuun 5. oli Salossa mitattu 25,8 astetta.

Näistä lukemista voidaan jo päätellä, että ollaan saatu nauttia/kärsiä poikkeuksellisesta kesästä, joka on jatkunut hyvinkin pitkään. Nyt on kuitenkin pakko palata todellisuuteen, sillä kesät alkaa olla nyt vietetty ja syksy tulee olemaan ihmisten mielissä tällä viikolla jo etelässäkin.

Palataan syksyiseen sääennustukseen muutaman päivän sisällä. Eli käykääpä vielä ulkona nauttimassa keskiviikkona hienosta kelistä.

Päivittäin lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan