Sunnuntaina 28.6. maan itäosissa riehui voimakkaita ukkosia. Alustavien tietojen mukaan Savossa rakeet ovat olleet useita senttejä halkaisijaltaan. Lisäksi ukkosissa on paikoin esiintynyt hyvin voimakkaita puuskia. Eniten tuhoa aiheutti mahdollinen supersolu, joka matkasi Iisalmen, Lapinlahden ja Kuopion lähimailta etelä-kaakkoon.

3671720911_0cb4d2f205_o.jpg

Eniten tuhoa aiheuttanut ukkoskuuro iltakuuden maissa. Lähde: Ilmatieteen laitos

Sanomalehtitietojen mukaan alueella on kaatunut kymmeniä hehtaareja metsää. Kyseessä on saattanut olla trombi tai syöksyvirtaus. Trombi kaataa tyypillisesti puita sikin sokin, kun taas syöksyvirtauksessa puut lakoontuvat pääasiassa yhteen suuntaan. Saattaa olla, että molemmat voivat olla osasyyllisiä puunkaatoihin.

Yllä oleva tutkakuva antaa viitteitä supersolumaisista piirteistä. Lauantain GFS malliennuste ei antanut viitteitä näinkin tuhoisista ukkosista. Mahdollinen supersolu syntyikin melko heikkojen tuuliväänteiden vallitessa (DLS n. 10-17 m/s). GFS mallin sunnuntai-iltapäivän malliajo näytti n. 1200 J/kg SBCAPEa. Ajoin samaisesta sunnuntain 12z ajosta kolmen tunnin ennusteelle erilaisia konvektioparametrejä, joita seuraavassa:

3672507278_c1a417582e_o.png

Supercell composite parameter antaa viitteitä, että supersolu on GFS mallin perusteella ollut marginaalisesti mahdollinen.

3671697709_e18c493024_o.png

Significant hail parameter on samoilla linjoilla ennakoiden suurien rakeiden mahdollisuuksia, tosin hieman todellista pohjoisempana.

3672507152_a1274beebc_o.png

EHI-indeksi on niin ikään ollut hieman koholla (ennakoi mahdollisia supersoluja).

3672507004_0765e1364c_o.png

Significant tornado parameter antaa myös pieniä signaaleja, lähinnä 0-1 km tuuliväänne oli sen verran heikkoa, että parametri ei suurempia arvoja antanut.

Näiden tietojen perusteella ei supersolun mahdollisuutta voidan sulkea pois. Tilanne on mielenkiintoinen, sillä ennakkoon ei aivan näin voimakkaita ukkosia osattu odottaa. Tämä vain osoittaa ukkosten ennustamisen hankaluuden: kuinka marginaalistenkin konvektioarvojen vallitessa esiintyy rajuja ukkosia.

Lisää ukkosia on odotettavissa seuraavina päivinä. Lähinnä keskiviikkona saadaan ukkosia Oulun läänissä, maan keski- ja itäosissa. Instabiilius on ehkä jopa sunnuntaita korkeammalla, mutta syvän kerroksen tuuliväänne on tämän hetkisen näkemyksen mukaan jäämässä vaisuksi. Lähinnä taajamatulvat ja mahdollisesti rakeet ovat riskinä, mutta tilannetta täytyy tarkentaa mahdollisesti tiistaina.

Hellettä on näillä näkymin riittämässä maan eteläosissa vielä perjantaihin saakka, sen jälkeen ilmamassa näyttäisi palaavan tyypillisiin arvoihin. Pohjois-Suomessa ilmamassa näyttäisi GFS mallin parviajon perusteella tippuvan selvästi kylmempiin lukemiin kuin mitä tyypillisesti heinäkuun alussa vallitsee.  

Ilmatieteen laitos on kesäkuun alusta lähtien julkaissut viikottain pitkän ajan ennusteita. Niissä keskitytään kerran kuukaudessa saatavaan Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF tekemään vuodenaikaisennusteeseen, sekä ns. kuukausiennusteeseen. Välillä kyseiset ennusteet eivät anna merkittävästi signaaleja mihin suuntaan sää on Suomessa menossa, mutta mikäli merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä tai kylmemmästä jaksosta on, tullaan siitä informoimaan kyseisellä sivulla. Pitkän ajan ennusteet ovat vielä melko alkuvaiheissaan. Tropiikissa ne toimivat jo melko hyvin, mutta Suomen vaihtelevassa ilmastossa pitkän ennusteen tekeminen on hyvin haastavaa. Ennusteita voi seurata osoitteessa: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_186.html.