Viimeisin myräkkä helpottaa ja sunnuntaina on aurinkoinen ja lämpöisempi päivä. Ensi viikon keskivaiheilla lämpenee lisää.

Viikonlopun matalapaine ei tuonutkaan pahaa lumimyräkkää Keski-Suomeen johtuen hieman ennakoitua lämpimämmästä säästä. Vielä torstai-aamun malliajo lupaili melkoista myräkkää. Erot olivat kuitenkin pieniä ja hieman viileämpi sää olisi tuonut sateet räntänä ja lumena, jolloin tuo yli 10-20cm lumikerros olisi toteutunut. Nyt kevään kannalta onnekkaasti siltä pahemmalta vältyttiin. Helsingissäkään ei tänään aamulla ollut lumipeitettä johtuen juuri tuosta aavistuksen liian lämpimästä kelistä.

Sunnuntaina siis korkeapaineen selänne ulottuu Suomeen ja sää poutaantuu. Etelässä päästään 10 asteeseen. Maanantaina saadaan vesisateita ja lämpötilat jää sen myötä sunnuntaisista arvoista. Tiistaina korkeapaine alkaa taas vahvistua Suomen kaakkoispuolelle ja sää lämpenee jälleen.

Tiistaina päästään hieman yli kymmenen asteen etelässä. Keskiviikkona sää lämpenee vielä ja paikoin päästään 15 asteen tienoille. Torstaina on ehkä vielä hieman lämpimämpää etelässä ja päästään lähemmäksi 20 astetta. Perjantaina ollaa vielä 15 asteen tuntumassa, mutta tuon korkeapaineen alue siirtyy lännemmäksi, jolloin Suomi alkaa olla sen huonommalla puolella. Lauantaina Suomen itäpuolelle valahtaa matalapaine ja korkea siirtyy Norjanmerelle. Virtaus puhaltaa silloin luoteesta ja sää viilenee 10 asteen tuntumaan. Sitten sunnuntaina tuo korkea yrittää hivuttautua hieman kohti Suomea heikentäen tuota kylmän virtausta ja lämpötila pysyttelisi hieman 10 asteen yläpuolella.

Sitten päästäänkin jälleen kuumaan aiheeseen, millainen on vapun sää. Sekä hyviä, että huonoja uutisia. Viime aikoina GFS malli on ennustellut maanantaiksi sellaista 10-15 astetta etelään. Uusimmassa ajossa tuo korkeapaine näyttäisi siirtyvän Suomen eteläpuolelle, jolloin selänne ulottuu tänne ja lämmintä ilmaa pääsee etenkin Länsi-Suomeen. Tässä uusimmassa ajossa lämpötilat kohoaisivat etenkin lännessä lähelle 20 astetta ja sää olisi Lappia lukuunottamatta poutaista. Vappupäiväksi tuorein ajo ennustaisi jopa melkein hellekeliä Keski-Suomeen. Sitten huonommat uutiset. GFS malli ei ole mikään maailman luotettavin malli. Euroopan keskuksen malli sen sijaan on melko hyvä, tosin kaikilla malleilla on suurta heittoa yli viikon ennusteissa. Euroopan keskuksen malli ennustaa vappuaatoksi hyvin epämääräistä, vaihtelevampaa säätä ja mahdollisesti kylmempää luoteisvirtausta. Eli tosiaan vapun säästä ei voi vieläkään sanoa lopullista juuta eikä jaata. Vasta maanantain tiistain tienoilla vappu osuu tuohon 7-8 päivän hieman luotettavempien ennusteiden kantamaan. Potentiaalia tosin vielä on hyvinkin lämpimälle ja sään puolesta kuivalle vapulle.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan