Euroopassa tapahtuu paljon sään osalta. Länsi-Eurooppa hytisee kolean, sateisen ja tuulisen sään kourissa kun idässä ja etelässä hikoillaan ennätyshelteissä.

Eurooppa on siis hyvin kahtiajakautunut tällä hetkellä ja syynä on tällä hetkellä Tanskan yllä majaileva voimakas matalapaine, joka on tuonut runsaasti ongelmia läntiseen Eurooppaan. Harvinaista tuossa matalapaineessa on sen voimakkuus näin keskikesällä. Se sai alkunsa 18. päivä tätä kuuta, kun Atlantilla kuroutumismatala (yläilmakehän kylmä matala) antoi vanhalle matalapaineryppäälle uutta energiaa. Tuo matalapaine saapui Brittein saarille ja alkoi täyttyä kunnes juhannuksena uusi annos hyvin kylmää polaari-ilmaa purkautui pohjoisesta ja antoi uuden sysäyksen tuolle Brittein matalapaineelle. Suuren lämpötilagradientin avulla samainen matala alkoi voimistua viikonvaihteessa alkaen tuodan runsaita sateita koko Brittein saarille.

Sateita onkin siellä sitten saatu oikein kunnolla. Useita ihmisiä on hukkunut kun padot ovat pettäneet ja vesimassat ovat vallaneet useita kyliä. Useilla paikkakunnilla satoi eilen yli 70 mm ja paikoin yli 100 mm. BBC mukaan sadetta kertyi 12 tunnissa kuudennes koko vuoden sademäärästä. Etenkin kun kyseessä on Englanti, vettä on siis satanut rutkasti.

Samainen matalapaine on vuorostaan tuonut lisää rajuilmoja Saksaan, mutta niiden väistyttyä on uusi varoitus annettu koskien tuulta. Osiin Saksaa on nimittäin annettu "hurrikaanivaroitus" kun tuulten ennustettiin voimistuvan korkeilla alueilla yli 32 m/s. Lisäksi Itämeren rannikkoalueille annettiin varoitus "orkanartige böen" eli hurrikaanin kaltaisista tuulenpuuskista. Muilla maa-alueilla varoitus oli "vain" myrskypuuskista. Rannikkokaistaleita varoitettiin myös yli metrin normaalia korkeammasta vedenkorkeudesta. Useat lennot on peruttu Frankfurtin lentokentältä tuulen takia ja vain vajaa viikko sitten toistasataa lentoa peruttiin rajujen ukkosten takia.

Tarina on täysin erilainen kun mennään Välimeren maihin. Siellä puolestaan on ihmisiä menehtynyt uuvuttavaan kuumuuteen. Italiassa on mitattu 47 asteen lämpötiloja eikä lukemat paljoa tuosta kalpene muissakaan maissa. Syynä on tuo sama kauas etelään kuroutunut yläsola läntisessä Euroopassa. Sen myötä virtaus on puhaltanut itäiselle Välimerelle Afrikan kuivalta mantereelta. Tuo ilmamassa on järkyttävän kuumaa. Sisilian ja Ateenan luotaukset tänään kertovat 850 hPa:n lämpötilan (lämpötila n. 1,5 km korkeudella) olevan tyrmäävät 27-28 astetta. Vertailun vuoksi viime päivityksessä toivomani ensi viikon Suomen helleilmamassan samainen lämpötila on 10-15 astetta. Eli kun ilma yleensä lämpenee mitä alemmaksi tullaan, voidaan päästä juuri noihin hurjiin 47 asteen lämpötiloihin.

691487.jpg

Kuvasta näkyy GFS mallin analyysi tiistaille. Siitä erottuu selvästi tuo Afrikan erittäin lämmin ja kuiva ilmamassa, joka on puhaltanut lounaasta kohti itäistä Välimerta.

Siitä ensi viikon lämpenemisestä täällä Suomessa sen verran, että kyllä se sieltä voi vielä tulla. Näin nopeasti vain vilkaistuna näyttää jokatapauksessa tästä viikosta lämpenevän, mutta kuinka paljon, se on vielä auki. Jonkin sortin korkeapaine yrittäisi vahvistua alkuviikosta Suomen lähituntumaan kun taas yläsola parkkeeraan Keski-Eurooppaan. Siinä on riskinä, että matalapaineet kurvaa sen koillisreunaa Suomea hipoen, joten ei ehkä sateilta vältytä, mutta katsotaan mitä mallit sanoo kunhan tämä nykyinen voimakas matalapaine alkaa täyttyä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan