Hyytävän kylmää ilmaa on virrannut Yhdysvaltojen pohjois- ja itäosiin. Wisconsinin osavaltiossa mies menehtyi kylmyyteen kävellessään unissaan ulos CNN:n mukaan. Minnesotan osavaltiossa mies sai toiseen asteen paleltumia sormiinsa luodessaan lunta ilman hanskoja -27 C pakkasessa.  Kanadan puolella Winnipegissä mitattiin yöllä -37 C, tuulen hyytävyys mukaan laskettuna ilma tuntui -50 C asteiselta. Tämä oli vasta ensimmäinen kylmän purkaus. Toinen, rajumpi annos arktista ilmaa on virtaamassa torstain aikana etelämmäksi. Vertailun vuoksi: Mahdollisesti aina Floridaan asti Meksikonlahdelle on virtaamassa yhtä kylmää ilmamassaa kuin oli tänään keskiviikkona Etelä-Suomessa.

Yllä on GFS mallin ennuste perjantain vastaiseksi yöksi. Värit näyttävät 850 hPa eli n. 1,4 km korkeuden lämpötilaa, jolla voidaan kuvata ilmamassan lämpötilaa. Paksulla valkoisella viivalla on kuvattu arktisen ilmamassan rajaa, joka ulottuu aina 35N leveyspiirille, eli sama kuin Algeriaan tai Marokkoon asti täällä päin maapalloa.

Yllä on lähikuva Yhdysvaltain koillisosista. Jälleen vertailun vuoksi keskiviikkona ja torstaina Suomen Lapissa vastaava ilmamassan lämpötila on n. -15 C. New Yorkissa asti ollaan puolestaan menossa n. -22 C asteen tienoille. Tämä kertoo siis kuinka kylmää ilmamassa on. Pilvisyys, tuulet, maasto ja muut tekijät vaikuttavat kuinka kylmäksi sää pääsee viilenemään maan lähellä.

New Yorkissa jännitetään päästäänkö vuoden 1994 lukemiin, jolloin kaupungissa viimeksi rikottiin 0 fahrenheit raja (-18C). Näillä näkymin torstaina kaupungissa saadaan 5-10 cm lunta, jonka jälkeen tuo kaikkein kylmin ilmamassa virtaa kaupunkiin. Perjantain vastaisena yönä lämpötila saattaa tippua -15 asteen tienoille. Kun otetaan huomioon tuulen hyytävyys, sää tuntuu kuin olisi -20..-26 C pakkasta. Päivälläkin on -10 astetta pakkasta. Alla ovat vastaavat 2m lämpötila ja ilman purevuus GFS mallin mukaan perjantain vastaiseksi yöksi:

Luvassa on useilla paikoilla kylmimmät päivät (ja yöt) yli 10 vuoteen. Kylmän purkaus tulee aiheuttamaan laajalti ongelmia aina liikenteestä lämmitykseen ja kodittomien tilanteeseen. Tästä kylmästä säästä saadaan kyllä uutisissa kuulla, sillä lämpötila on laskemassa pakkasen puolelle aina Meksikonlahden rannikkoa myöden.

Sitten Suomen "lämpöisään" säähän.

Perjantaina pohjoisesta valunut kylmin ilmamassa on etelän päällä ja samalla lännestä voimistunut korkeapaine kattaa suuren osan maata. Lapissa tuuli alkaa hieman voimistua ja samalla siellä kovimmat pakkaset hellittävät ja pilvisyys alkaa pikku hiljaa lisääntyä. Etelässä on heikkotuulista ja selkeää. Lämpötilat koko maassa pakkasen puolella, etelässä -10 asteen tienoilla (rannikolla lauhempaa), muualla n. -15 asteen molemmin puolin, kylmintä Etelä-Lapissa.

Hyvin laaja ylämatala on siirtymässä Atlantille ja se on indusoimassa erittäin intensiivistä matalapainetta Islannin lähistölle lauantain/sunnuntain aikana. Keskuspaine saattaa pudota aina 935 hPa GFS mallin mukaan ja Euroopan keskuksen malli myös ennakoi alle 945 hPa matalaa. Suuren aallonpituuden vuoksi tuo matalapainealue jämähtää lähes paikoilleen ja uusia matalapaineen aaltoja kehittyy sen eteläreunaan. Keskileveysasteiden lämmin ilmamassa jäänee Etelä- ja Keski-Eurooppaan, josta sitä ei pääse virtaamaan meille asti.

Lauantaina lounainen ilmavirtaus viriää laajemmaltikin, mutta silti kuulumme pääosin korkeapaineen vaikutuksen alle. Pohjoisessa tulee joitakin vähäisiä lumikuuroja, kun taas etelämpänä on selkeämpää. Lämpötilat yhä pakkasella, kylmintä idässä, jossa yli -10 astetta pakkasta, muualla pääosin -5..-10.

Sunnuntaina pilvisyys lisääntyy muuallakin ja heikkoja lumisateita voi tulla lähinnä ehkä etelässä ja pohjoisessa. Lämpötilat pakkasella.

Maanantaiksi lounaasta näyttäisi saapuvat pieni matalapaineen aalto, joka tuo mukanaan lumisateita maan etelä- ja keskiosiin. Etelässä lähellä nollaa tai pikkupakkasella, muualla -5 asteen molemmin puolin, kylmintä Lapissa jossa n. -10 C.

Tästä eteenpäin yksittäisten matalapaineiden ennustaminen on hyvin hankalaa. Kuitenkin laaja ylämatala näyttäisi edelleen jylläävän Atlantilla, pikku hiljaa siirtyen idemmäksi ja voimakkain matalapainetoiminta keskittyy Suomen eteläpuolelle, jolloin me jäisimme polaari-ilmamassan vaikutusalueeseen. Niinpä jatko näyttäisi siltä tyypilliseltä talvisäältä Suomessa myrskyjen moukaroidessa Keski-Eurooppaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä