Paikoin jopa arktista ilmamassaa virtaa Suomeen ja sää on koko tämän viikon erittäin kylmä. Etelässä rikotaan tämän talven kylmyysennätyksiä seuraavina päivinä.

Etelään vesisateita tuoneen matalapaineen jälkipuolella ilma kylmenee huomattavasti ja sää on pääosin poutaista. Tiistaina ja keskiviikkona saadaan etelässä väännellä naamoja kylmässä oikein kunnolla. Etenkin tiistaina tuulet ovat etelässä vielä sen verran tuntuvia, että pakkanen voi tuntua kuin olisi jopa yli 30 astetta pakkasta tyynessä ilmassa. Keskiviikkona puolestaan tuulet ovat jo heikkoja, mutta pakkanen vielä kiristyy Helsingissäkin jopa -20 asteeseen päivällä. Öisin päästään etelässäkin paikoin 30 pakkasasteeseen.

Loppuviikolla sää "hieman lämpenee", vaikka vielä jäädään -10 asteen tienoille. Sateita ei ole korkeapaineen vallitessa luvassa, kuitenkin merien tuntumasta voi heikkoja lumisateita ajautua paikoin rannikoille. Päivät ovat pääosin aurinkoisia, mutta jälleen rannikoille voi mereltä ajautua enemmän pilvisyyttä.

Keskiviikkona ja torstaina voi ilmanlaatu olla huono, kun tuulettomassa säässä inversio saattaa kehittyä. Tämä estää pakokaasujen ja muiden epäpuhtauksien sekoittumisen ilmakehään, jolloin ne jää ihmisten kiusaksi alatroposfääriin.

Sulan meren ylle voi jälleen kehittyä kunnon merisavua, kunhan lämpötilaero on vähintään 15 astetta ilman ja meren välillä. Konvektiota voi myös kehittyä sulan meren ylle ja se saa aikaan enemmän pilvisyyttä meren ylle. Meri kuitenkin jäähtyy nyt hyvin nopeasti kun on yötä päivää kylmää, joten parhaat hetket merisavulle on tiistai- ja keskiviikkoaamuina. Suomenlahdella on vielä pieni kaistale n. 3-6 asteista vettä, mutta jääpeite kyllä kasvaa tämän viikon aikana huomattavasti.

GFS mallin pitkä ennuste jaksaa lupailla kahden viikon ennusteen toiselle puoliskolle jälleen suojakeliä useaksi päiväksi kun korkeapaine siirtyisi Venäjälle ja matalapaineet kääntäisivät virtauksen etelän puolelle. Mutta eipä siitä nyt enempää.

Muistakaa pukeutua lämpimästi seuraavina päivinä, sillä tämä viikko voi hyvinkin todennäköisesti olla tämän talven kylmin.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan