Talvi oli tilastojen lämpimin. Nyt mennään kuitenkin pitkästä aikaa selvästi kylmempään suuntaan.

Hyppään lähipäivien yli tällä kertaa, sillä mitään erikoisempaa säätä ei ole luvassa. Lämpötilat ovat koko maassa pakkasella, paitsi etelässä liikutaan aluksi nollan molemmin puolin. Etelärannikolle voi lähinnä sunnuntain vastaisena yönä ajautua sankempia lumikuuroja, vaikka niiden todennäköisyys on melko pieni.

Alkuviikolla ilmamassa viilenee niin, että kylmimmillään ollaan keskiviikon tienoilla. Mitään arktista ilmamassaa ei ole luvassa, mutta selvästi ollaan polaari-ilmamassan alueella. Suomi kuuluu ensi viikolla laajan yläsolan alueelle. Varsinaista lämpenemistä ei ole näköpiirissä. Ennuste hajoaa torstain tienoilla. Parviajoissakin on ollut viime ajohetkien välillä hajontaa, näillä näkymin kevään alkamista saataisiin odottaa kuitenkin koko ensi viikko. Ehkä viikon lopussa voisi hiukan lauhtua.

Muualla maailmalla sen sijaan säässä tapahtuu jälleen. Parhaillaan Britannian koillispuolella on hyvin voimakas matalapaine, joka on tuonut voimakkaita tuulia ja sateita saarivaltioon. Puuskissa on Irlannin pohjoisrannikolla mitattu 39 m/s ja sisämaassakin n. 30 m/s puuskia.

Tuosta matalapaine jatkaa matkaansa kohti itää kehittäen uuden osakeskuksen, joka on Etelä-Ruotsin yllä päivällä. Painegradientti on hyvin voimakas Benelux-maiden ja Saksan yllä, jonne odotetaankin hurrikaanipuuskia. Alavilla mailla puuskat voivat kohota lähelle 40 m/s ja vuoristossa aina 45 m/s asti. Vaaraa aiheuttaa erityisesti kylmään rintamaan mahdollisesti kehittyvä lineaarinen ukkosnauha, joka tuo yön ja aamun aikana hyvin voimakkaita puuskia ja mahdollisesti myös lyhytikäisiä tornadoja.

Myös Yhdysvalloissa ollaan kevään koittaessa pääsemässä tornadokauteen. Sinänsä merkittävää on, että tammikuun ja helmikuun aikana ollaan jo saatu 368 tornadohavaintoa kun normaalisti helmikuun loppuun mennessä tornadoja on todettu keskimäärin 59. Maaliskuussa kausi vasta pääsee vauhtiin ja ihan kuin tilauksesta on ensi viikon alussa luvassa jälleen merkittävä rajuilmatapaus, joka alkaa jo sunnuntaina ja jatkuu ainakin tiistaihin. Luvassa on tornadoja, voimakkaita syöksyvirtauksia kehittyvän matalapaineen kylmään rintamaan liittyen.

Päivitän todennäköisesti sunnuntaina laajemmalla katsauksella Saksan myrskytuhoihin, Suomen säänkehitykseen sekä Yhdysvaltain rajuilmoihin.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

93423362.jpg