Lyhyt päivitys uhkaavasta myrskystä Yhdysvaltain koillisosissa. Tällä kertaa en pysty laittaa ennusteanimaatioita sivustolle.

Tyypillisen El Nino -vuoden tapaan suihkuvirtaus putoaa hyvin etelään Yhdysvaltain kaakkoisosiin ja tällöin kehittyvä matalapaineet saavat noukittua mukaansa Meksikonlahdelta runsaasti lämpöä ja kosteutta. Siitä ne matkaavat itärannikkoa pitkin pohjoiseen, kunnes olosuhteet muuttuvat täydelliseksi äkilliselle matalapaineen syvenemiselle.

Näin on käymässä torstain aikana kun New Yorkin edustalle on muodostumassa hyvin voimakas matalapaine. Yhdysvaltalaiset meteorologit puhuvat tämän talven pahimmasta lumimyrskystä. Pahiten tulee kärsimään seuraavat osavaltiot Yhdysvaltain koillisosissa: Maine, Vermont, New York ja New Hampshire. Nämä alueet tyypillisesti ovat tottuneet runsaisiin lumisateisiin.

Tällä kertaa ennuste ei ennakoi aivan samanlaisia lumikertymiä kuin joitakin viikkoja sitten Washingtonissa koettiin. Lunta kertyy ennusteiden mukaan paikoin 30-60 cm, suurimmissa kaupungeissa (esim. Philadelphia) lunta sataa ehkä 15-30 cm. Verrattuna edelliseen kunnon lumimyrskyyn, on tässä tapauksessa tuuli aivan eri luokkaa. Ennustetut puuskat yltävät maa-alueilla n. 30 m/s, ehkä ylikin. Kun tämä yhdistetään runsaaseen lumisateeseen on ajokeli laajalla alueella erittäin huonoa ja ajaminen lähes mahdotonta. Lentoliikenne tulee olemaan täysin pysähdyksissä joissakin kaupungeissa ja sähkökatkoja on odotettavissa.

Myrskyssä on potentiaalia olla hyvinkin lamauttava, mutta näyttäisi siltä, että suurimmat kaupungit säästyisivät kaikkein pahimmilta olosuhteilta. Tästä myrskystä kuitenkin saadaan melko varmaan perjantain aikana kuulla uutisissa.

Yhdysvallat eivät ole yksin talvimyrskyjen kanssa. Tietokonemallit ovat ennakoineet, että viikonlopun aikana Madeiran, Portugalin, Espanjan tai ehkä Ranskan tienoilla saattaisi jyllätä hyvin voimakas matalapaine. Merellä tuuli yltyisi hirmumyrskylukemiin ja maa-alueillakin keskituulet voisivat olla lähellä 20 m/s puuskien yltäessä reippaasti yli 30 m/s. Erot mallien ja ajojen välillä ovat vielä sen verran isoja, että tarkkaan matalan reittiä ja ajoitusta ei voi täsmentää, mutta tässäkin tapauksessa on potentiaalia tuhoisaksi talvimyrskyksi. On myös mahdollista, että myrsky syntyy jo aiemmin merelle ja vaikuttaisi esimerkiksi Madeiraan tuoden mukanaan hyvin voimakkaita tuulia ja kaatosateita. Tätä saari ei todellakaan tarvitsisi. Päivitän tilannetta mahdollisesti lähipäivinä twitteriin.

Tässä pikapäivitys säästä maailmalla. Suomen säästä sen verran, että viikonloppuna käväistään etelässä suojan puolella, mutta ensi viikolla sää jälleen pakastuu. Oma veikkaukseni on, että tämä on tyypillinen kuvaus seuraavan kuukauden säästä. Välillä tilapäisesti käväistään jo hieman suojan puolella, mutta talvisäätä on vielä odotettavissa useaksi viikoksi.