Arktista ilmaa levittäytyy ensin Suomeen, mutta torstai-illan/perjantain vastaisena yönä etelässä lauhtuu. Sitten väliaikaisesti sää jälleen viilenee, mutta viikonloppuna sää lauhtuu koko maassa.

Keskiviikon aikana on lähes koko maahan virtaamassa arktista ilmamassaa pohjoisesta. Suomen koillispuolella on matalapaineen alue ja läntiseen Skandinaviaan ulottuu lännestä korkean selänne. Niinpä meillä puhaltaa kylmä pohjoinen ilmavirtaus, joka pitää sään selkeänä suuressa osassa maata. Kylmässä ilmamassassa on jälleen odotettavissa lumikuuroja läntisille merialueille, joten länsirannikolla voi tulla heikkoja lumikuuroja. Lisäksi Jäämereltä voi ajautua Pohjois- ja Itä-Lappiin lumikuuroja. Lämpötilat ovat etelässä ja maan keskiosissa pääosin -10..-15. Oulun läänissä ja Länsi-Lapissa pakkasta on -20 asteen verran ja Pohjois- ja Itä-Lapissa -10 astetta, mutta siellä voimakas tuuli lisää merkittävästi pakkasen purevuutta.

Torstain vastaisena yönä korkean selänne ulottuu selvemmin Suomeen ja pakkanen voi kiristyä etelässäkin -15..-20 asteen välille. Päivällä tuuli alkaa voimistua ja pilvisyys lisääntyä, joka alkaa vetää terää kovimmilta pakkasilta lännestä alkaen. Lämpötilat ovat kuitenkin idässä vielä -15..-20 ja muuallakin ollaan pääasiassa -10..-15 asteen välillä. Aivan lännessä lämpötila alkaa nousta jo selvästi päivän aikana ja siellä tulee päivällä lumikuuroja. Idässä on vielä selkeää ja poutaa. Illan aikana kuitenkin lännestä saapuu matalapaine, joka tuo sateita lähinnä maan etelä- ja keskiosiin. Sade tulee pääosaltaan lumena, etenkin etupuolella, mutta viimeiset sateet voivat olla aivan lännessä ja lounaassa ja etelärannikolla paikoin vedensekaista.

Perjantaina matalapaineen jälkipuolella Suomeen vahvistuu jälleen korkean selänne ja sen myötä sää poutaantuu suuressa osassa maata, lähinnä kaakossa tulee vielä lumikuuroja. Sää on laajalti myös osin aurinkoista, vaikka maan itäosissa on vielä runsaampaa pilvisyyttä. Lisäksi Pohjois-Lapissa voi tulla vähäisiä lumikuuroja, vaikka niiden todennäköisyys on vielä auki. Lämpötilat ovat maan itä- ja pohjoisosissa pakkasella, lännessä ja etelässä nollan tienoilla.

Lauantain vastaisena yönä Jäämerellä liikkuu voimakas matalapaine, joka voimistaa tuulia Lapissa. Etelässä sen sijaan on vielä paikoillaan kutistuva korkean selänne, joka pitää sään poutaisena ja osin selkeänä. Niinpä säteilyjäähtymisen ansiosta etelässä ja maan keskiosissa on luvassa pakkasyö. Pohjoisessakin ollaan vielä pakkasella, mutta pilvisyys, paikallinen lumisade ja voimistuva tuuli lauhduttaa säätä jonkin verran. Lauantaina päivällä korkean selänne vetäytyy maan eteläpuolelle ja koko maassa vallitsee läntinen ilmavirtaus. Lämpötila kohoaa suuressa osassa maata nollan tienoille. Lähinnä lännessä ja etelässä voidaan olla asteen pari plussalla. Maan itäosissa ollaan päivällä vielä selvemmin pakkasella ja vaikka Lapissakin saatetaan olla pakkasella, on lämpötilat lähellä nollaa. Lapissa voi tulla heikkoja lumikuuroja. Lännessä sää on todennäköisimmin aurinkoisinta.

Sunnuntaiksi Atlantilla ja Suomen pohjoispuolella oleva laaja matalapaineen alue voimistuu entisestään kun taas Keski-Euroopassa vallitsee korkeapaine. Niinpä Suomessa vallitsee voimakas lounaisvirtaus ja päivä on tuulinen koko maassa. Lounaasta saapuu hyvin lämmintä ilmamassaa Etelä-Suomeen ja lämpötila kohoaakin lännessä ja etelässä suojan puolelle. Muualla maassa on pikkupakkasta. Päivä on melko pilvinen, mutta etelässä pilvipeite saattaa repeillä. Lähinnä pohjoisessa tulee heikkoja lumikuuroja.

Ensi viikolle mentäessä ennustettavuus alkaa jo kärsiä selvemmin. Kuitenkin suursäätila näyttää jatkuvan samanlaisena. Lounaasta virtaa voimakkaasti lämmintä ilmamassaa ja viikko näyttää alkavan etelässä selvästi plussan puolella vesisateen kera. Ilmamassa on lähes keväistä. Euroopan keskuksen tuorein ajo tuo matalan osakeskuksen maan keskiosiin ja maan eteläosiin hyvin tuulisen kelin. GFS on yksityiskohdissa eri mieltä, mutta sama lauha virtaus siitäkin ilmenee. Loppuviikon osalta on vielä epäselvää pääseekö pohjoisesta jälleen virtaamaan kylmempää ilmaa Suomeen. Eli ei talvi etelän osalta tähän välttämättä pääty.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä