1584786.jpg

Alkuviikko on epävakainen, loppuviikosta ehkä lämpenee. Ukkosia on odotettavissa lähipäivinä.

1812057.jpg

Maanantaina ukkoset painottuvat maan länsiosiin. Aamulla ukkosta esiintyy etenkin maan lounaisosissa rintamavyöhykkeen yhteydessä, jossa on olemassa pieni riski yksittäiselle heikolle trombille, johtuen melko alhaisesta LCL-korkeudesta sekä kohtalaisesta tuuliprofiilista. Riski on kuitenkin alhainen. Lisäksi ukkoskuuroista voidaan saada rakeita. Idempänä päivän aikana saadaan myös kuurosateita, mutta salamointi jäänee vain paikalliseksi ilmiöksi johtuen heikommasta instabiiliudesta ja alhaisemmista neutraalin nosteen tasoista. Lounaassa saattaa uusia ukkoskuuroja kehittyä rintaman jälkipuolellekin mikäli aurinko pääsee nostamaan lämpötiloja tarpeeksi. Mallit näyttävät vievän ensimmäisen erän ukkoskuuroja lounaasta kohti koillista 08.00-12.00 välisenä aikana ja uuden ryppään muodostuvan n. klo. 15.00 paikkeilla. Rannikolla alkaa tällöin jo poutaantua.

Muualla maassa maanantaina saadaan melko yleisesti sadetta tai sadekuuroja. Lapissa päivä on suurelta osin poutainen. Maan keskiosissa saadaan runsaammin sadetta. Lämpötilat sateessa jäävät +15 asteen tienoille, lounaassa päästään päivällä lähelle +20 astetta. Lapissa liikutaan +15 asteen molemmin puolin. Sateet liikkuvat niin, että idässä ja myös Lapissa saadaan sateita illasta alkaen.

Tiistaina jatkuvamman sateen alue on jo siirtynyt suurelta osalta maan rajojen ulkopuolelle Koillis-Lapissa. Ruotsista Lappia lähestyvä yläsola indusoi myös heikon aallon Perämeren tienoille ja se epävakaistaa säätä Oulun läänissä sekä Lapissa. Sade voi olla paikoin jatkuvampaa, mutta pääasiassa kyse on kuuroista. Sää on epävakaista myös muualla maassa ja etenkin maan keski- ja itäosissa saadaan ukkoskuuroja. Kuurot voivat olla voimakkaita ja mikäli tilanne näyttää samanlaiselta seuraavissakin malliajoissa voi päivitys olla maanantaina illalla paikallaan. Lämpötilat kohoavat maan etelä- ja keskiosissa hieman yli +20 asteen, Lapissa liikutaan pääosin +10..+15 asteen välillä. Pilvisyys on runsainta Lapissa.

Keskiviikoksi matalan osakeskus saapuu lounaasta. Se tuo näillä näkymin runsaita sateita etenkin maan keski- ja itäosiin. Maan etelä- ja keskiosissa olisi luvassa ukkoskuuroja. Lapissa sää olisi poutaisempaa. Sunnuntain 12z GFS ajo näytti hyvin raflaavaa ukkostilannetta etelään, joten voimakkaat ukkoset ovat mahdollisuus. Malliajot kuitenkin muuttuvat vielä sen verran, että mitään varmaa ei pysty/uskalla vielä sanoa. Keskiviikon ukkostilannetta on päivitettävä tiistai-iltana.

Loppuviikolla säätila näyttäisi muuttuvan niin, että pitkään jatkunut matalapaineiden sarja lounaasta koilliseen näyttäisi tyrehtyvän. Venäjältä vahvistuisi korkeapaineen selänne Lappiin ja samalla virtaus kääntyisi puhaltamaan kaakosta. Tällä hetkellä mallit näyttäisivät voimakkaan matalapaineen kulkevan Suomen ja Ruotsin välistä pohjoiseen tuoden mukanaan mahdollisesti runsaasti sateita, mutta myös lämpimämpää ilmamassaa. Näiden matalapaineiden ennustaminen on tutusti tietokonemalleille tuskallista, joten varmuutta loppuviikon säästä ei voi sanoa.

Seuraava päivitys viimeistään tiistai-iltana, mahdollisesti maanantai-iltana.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

101055605.jpg