Lauhaa säätä etelässä ja vuoronperään tulossa sateisia ja poutaisia päiviä.

Viime päivinä on mitattu hyvin lauhoja lukemia lounaassa, osittain Föhn-tuulen ansiosta. Jatkossa siis lauha sää jatkuu etelässä kun taas pohjoisessa on vielä talvista säätä.

Huomenna maanantainakin Föhn-tuuli puhaltelee etelässä, mutta viime päivien lukemiin ei päästä sillä ilmamassa on sen verran viileämpää. Kuitenkin lämpötilat nousevat etelässä selvästi plussalle kun taas Keski-Suomessa ollaan nollan tienoilla ja Lapissa keskimäärin -5 ja -10 asteen välillä. Päivällä on lumikuuroihin syytä varautua eteläisintä Suomea lukuunottamatta matalapaineen sijaitessa Oulun läänissä. Illalla myös etelässä voi yksittäisiä kuuroja tulla. Päivä on lännessä ja etelässä tuulinen ja hyvin puuskainen.

Tiistaina korkean selänne saapuu Suomeen ja päivä on koko maassa poutainen. Lämpötilat eivät maanantain lukemista paljoa muutu. Aurinko paistelee ajoittain pilvien lomasta ja tuulet ovat heikkoja.

Näillä näkymin myöhään tiistaina illalla tai keskiviikon vastaisena yönä sadealue saapuu lännestä maan lounaisosiin. Sade tulee yöllä rannikolla todennäköisesti yksinomaan vetenä, mutta sisämaassa räntänä. Sademäärät voivat olla runsaita. Sadealue siirtyy päiväksi Oulun läänin korkeudelle ja siitä saadaan pääosin lunta. Sen jälkipuolella sateet muuttuvat kuuroluonteiseksi ja tulevat päivällä Keski-Suomessa räntänä. Etelään näyttäisi saapuvat uusi runsaamman sateen alue, joka saadaan vetenä. Niinpä keskiviikko on sateinen päivä etenkin maan eteläosissa. Lapissa päivä on poutainen ja osin aurinkoinen. Lämpötilat Lapissa pilvisyydestä riippuen -5 ja -15 välillä kun taas etelässä on selvästi suojasäätä.

Torstaina matalapaineen keskus on siirtynyt Venäjän puolelle, mutta aluksi ainakin idässä ja kaakossa saadaan lumikuuroja. Suomeen vahvistuu tilapäisesti korkean selänne ja päivä on pääosin heikkotuulinen ja poutainen, vaikkakin melko pilvinen. Etelässä tuulet ovat päivällä muuta maata voimakkaampia. Paikoin voi aurinko paistella pilviverhon lomasta. Lämpötilat ovat pakkasella koko maassa etelärannikkoa lukuunottamatta.

Perjantaiksi saapuu uusi matalapaine. Sen reitti ja ajankohta on vielä hiukan auki. Sateet näyttävät painottuvan maan etelä- ja keskiosiin. Olomuoto saattaa olla mitä vaan vedestä lumeen, joten tuota tilannetta täytyy tarkentaa myöhemmin.

Tämän jälkeen ennustemallit erkanevat sen verran paljon, että ennustettavuus kärsii. Kuitenkin Norjan tai Ruotsin eteläosiin on kehittymässä myrskymatala, joka tuo voimakkaita tuulia lähinnä Britanniaan, Benelux maihin ja Saksaan.

Sunnuntaina ja sen jälkeen Suomi näyttäisi kuuluvan matalapaineen alueseen ja sää saattaa viiletä alkavaksi viikoksi parviajojen perusteella. Niin tai näin, talvella on näillä näkymin maksimissaan kaksi viikkoa aikaa esiintyä täällä etelässä tuosta mahdollisesta viilenemisestä alkaen viikon kuluttua. Tämän talven trendin perusteella sekin näyttää melko epätodennäköiseltä, joten mahdollista on, että etelässä ei varsinaista talvea koeta ollenkaan.

Alkavalla viikolla päivitykset ovat harvemmassa kun tenttikausi on ovella.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

93369020.jpg