Luvassa myös wappusääarvailuja.

Flunssa iski viikonloppuna ja vieläkin se haittaa, joten pidän tämän päivityksen lyhyenä.

Hyviä sääuutisia on siis annettavana. GFS mallin parviennusteen mukaan viime päiviin asti jatkunut ajankohdan keskiarvoa viileämpi ilmamassa on muuttumassa viikonlopun aikana normaalia lämpimämmäksi.

Viikonloppuna laaja korkeapaine on Suomen etelä/kaakkoispuolella, jolloin virtaus kääntyy puhaltamaan etelä/lounaan suunnalta. Alkuviikosta virtaus näyttäisi käyvän enemmänkin etelän suunnalta.

Lauantaihin asti sää on mukavan aurinkoista ja melko lämmintä mittarin kohotessa +15 asteen tienoille etelässä. Ilmamassa pysyttelee melko samanlaisena, mutta lauantaina alkaa siis lounaasta tulla lämpimämpää ilmaa.

Sunnuntaina lämmintä ilmamassaa on levinnyt jo maan etelä- ja keskiosiin. Samalla kuitenkin ilma on sen verran kosteaa, että päivä on melko pilvinen ja sateisiin tulee varautua etenkin lännessä. Pilvet ja sateet pitävät 2 metrin lämpötilat vielä kurissa noin +10 asteen molemmin puolin suuressa osassa maata.

Maanantaina näyttäisi entistä lämpimämpää ilmamassaa leviävän Suomeen. Samalla sää näyttäisi selkenevän etelässä sen verran, että lämpötilat pääsee kohoamaan tämän kevään ennätyslukemiin. Mallien välillä on kuitenkin eroja ja paljon riippuu pääseekö pilvipeite repeämään ajoissa ja kuinka kauan aurinko pääsee porottamaan. Lisäksi GFS ja Euroopan keskuksen ajoissa on hieman hajontaa ilmamassan lämpöisyydessä, mutta jos nyt vaikka otetaan suosiollisempi ECMWF mallin 00z ajo ja oletetaan, että aurinko pääsee etelässä paistamaan maanantaina niin lämpötilat voi kohota lähelle +20 astetta. Rannikkoalueilla tosin meri viilentää useilla asteilla. Pohjoisempana päivä näyttäisi olevan pilvisempi ja sateisempi.

Vappuaaton osalta mallit ovat vielä ymmärrettävästi hieman erimielisiä. Kun pilvet ja sateet vaikuttavat myös lämpötilaan, on tarkkaa ennustetta vielä mahdoton tehdä. Ilmamassat sen sijaan antavat jonkinlaista kuvaa. Molemmat mallit sen puolesta eivät ennakoi ainakaan keskiarvoa kylmempää vappua. Kuitenkin siis sateet ja pilvet siis pitkälti määräävät minkälaisena vappu muistetaan ja niitä voidaan alkaa hioa kuntoon viikonlopun aikana. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää melko hyvältä vappusää, etelävirtaus nimittäin on jatkumassa. Toivotaan, että ennusteet pysyvät positiivisina ja sateet loitolla.