1941493.jpg

4306415878_eacdd55f4f_o.jpg

Jäämerellä matkaa parhaillaan voimakas myrskymatala, joka voimistaa tuulia illasta alkaen Lapissa ja huomenna myös merialueilla. Suomen etelä- ja itäosissa on vahva korkeapaine ja Jäämerellä tosiaan syvä matalapaine. Näiden välissä painegradientti kasvaa hyvin suureksi ja samalla tuulet voimistuvat. Illasta alkaen Lapissa puuskat ovat matalilla alueilla yli 20 m/s, parhaimmillaan voidaan päästä noin 26-28 m/s luokkaan Keski- ja Pohjois-Lapissa käsivartta lukuunottamatta. Korkeammalla hyvin voimakas suihkuvirtaus kasvattaa tuulia entisestään ja korkeilla tuntureilla tuuli riepottelee myrskyn voimalla, keskituuli voi olla jopa 30 m/s luokkaa, ehkä enemmänkin. Pohjois-Pohjanmaalla tuuli on yöstä alkaen puuskissa paikoin noin 20 m/s tienoilla ja pieni mahdollisuus on olemassa, että huomenna iltapäivällä länsirannikollakin puuskat olisivat 20 m/s lukemissa.

Koska maa on kunnon roudassa ei merkittäviä puustovahinkoja todennäköisesti ilmene, mutta etenkin Etelä-Lapin länsiosissa on odotettavissa kaatuvia puita. Koska Keski- ja Pohjois-Lapissa vähäinen puusto on tottunut tällaisiin tuuliin ei siellä ole odotettavissa yhtä suuria vahinkoja vaikka puuskat ovat kovempia. Toki mahdollisesti tuulessa irtoavat esineet aiheuttavat vaaratilanteita.

Lappiin saapuu yön aikana runsaita lumisateita, jotka voimakkaan tuulen kanssa tekevät ajokelistä erittäin huonon. Lunta saattaa kertyä paikoin yli 20 cm ja tuuli kinostaa lunta tehokkaasti korkeammiksikin kasoiksi. Muutoin runsaimmat sateet jäävät Ruotsin puolelle, jossa lumikertymät ovat myös runsaita. Sadealue kuin tarkoituksella kiertää muun Suomen, lähinnä länsirannikolla voi tulla muutama sentti lunta. Torstaina/perjantaina etelässä ja idässä voi tulla useampi sentti lunta.

Lähipäivinä tuuli lisää ERITTÄIN merkittävästi pakkasen purevuutta koko maassa. Esimerkiksi idässä huomenna pakkanen tuntuu kuin olisi pahimmillaan noin -38 astetta pakkasta. Suuressa osassa maan etelä- ja keskiosia (itäpainotteisesti) huomenna aamulla sää tuntuu kuin olisi reippaasti yli -20 astetta pakkasta, Itä-Suomessa yli -30. Iltapäivällä lämpötila hellittää hiukan, mutta tuuli voimistuu ja päivälläkin tuntuu kuin olisi yli -20 astetta pakkasta, idässä n. -30 C.

Eli kiprakkaa säätä luvassa koko maahan.

Tänään tiistaina Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) päivittää neljän vuoden tauon jälkeen globaalin sääennustusmallinsa horisontaalista resoluutiota. Kyseistä mallia pidetään yhtenä parhaista, ellei jopa parhaana globaalina sääennustusmallina ja esimerkiksi Ilmatieteen laitos käyttää kyseistä mallia ennusteita tehtäessä. Lisäksi ns. hienohilamalli Hirlam käyttää Euroopan keskuksen ennusteita pohjanaan. Alla on taulukko mitä nyt muuttuu.

4305789983_78f4c91b70_o.png

(Lähde: ECMWF)

Tähän saakka ECMWF pääajo on ajettu noin 25 km hilavälillä ja päivityksen myötä tämä väli muuttuu noin 16 km. Hilaväli tarkoittaa sitä, kuinka lähekkäin laskentapisteet ovat toisistaan. Jokaisessa laskentapisteessä lasketaan siis suuri joukko muuttujia lämpötiloista tuulen suuntiin ja nopeuksiin jne. Mitä tiuhemmassa hilapisteet ovat, sitä pienempiä sääilmiöitä voidaan suoraan kuvata ja tarkempia paikkakohtaisia ennusteita luoda. Vertailun vuoksi toinen johtava globaalimalli, Yhdysvaltalaisten ylläpitämä GFS, pitää horisontaalisen erotuskykynsä 35 km, vaikka on huhuja, että tämä muuttuisi ehkä toukokuussa n. 27 km (tai 22 km). Euroopan keskuksen pääajo ajetaan siis tästä lähtien n. 16 km hilavälillä, joka vastaa Ilmatieteen laitoksen ja muiden maiden kehittämää hienohilamalli Hirlamin "vanhempaa" versioita, jossa on noin 15-16 km hilaväli. Eli ECMWF ottaa suuren harppauksen tällä muutoksella. Alla on vielä kuva mitä tämä käytännössä tarkoittaa hilojen eli laskentapisteiden määrässä Isossa-Britanniassa.

4305814527_031522e917.jpg

(Lähde: ECMWF)

Eli laskentapisteiden määrä kasvaa reilusti. Tämä kun vielä tapahtuu 91 tasossa ilmakehässä ympäri maailman voi vaan kuvitella laskentakapasiteetin vaatimuksia.

ECMWF pääjo ei pelkästään muutu sillä myös parviajot tarkentuvat. Parviajoilla tarkoitetaan sitä, että hieman heikommalla resoluutiolla ajetaan mallia useampi kymmenen kertaa hieman muuttaen alkutilaa ja/tai parametrisointeja. Tällöin saadaan esimerkiksi 7 vuorokauden päähän useita vaihtoehtoja säätilasta. Mikäli kaikki parviajon ennusteet ovat samansuuntaisia, voidaan melko hyvällä mielellä luottaa näiden ennusteisiin. Jos ennusteissa on tällöin suurta vaihtelua kertoo se, että ennustettavuus on tällöin 7 päivän päässä jo huonoa. Parviajojen avulla voidaan antaa todennäköisyyksiä sääilmiöitä ennustettaessa. Yleensä ns. pääajot ovat paremman erotuskykynsä vuoksi parempia ennustettaessa lähipäivien säätä, mutta jossain 3-5 vuorokauden päässä alkaa parviajot olla jo hyödyllisempiä niiden todennäköisyyksien tuoman lisätiedon vuoksi.

ECMWF on kasvattamassa siis myös 1-10 vuorokauden ennusteissa parviajojen resoluutiota 50 km hilavälistä noin 30 km, joka vastaa lähes vanhaa pääajoa tarkkuudessaan ja on jo tarkempi kuin GFS mallin pääajo. Myös pidempien ennusteiden 11+ vrk hilavälit paranevat.

Mitä nämä ihmeen resoluutioiden rukkaamisen nyt käytännössä tarkoittavat, parempia ennusteita? Hyvin todennäköisesti kyllä. Pienemmän hilavälin ansiosta voidaan maastojen yksityiskohdat ottaa paremmin huomioon ja ennustaa yhä pienemmän skaalan sääilmiöitä. Yhtenä karkeana esimerkkinä on GFS malli, joka edelleen olettaa Suomenlahden itäosan olevan "järvi", sillä hilapisteet eivät sen länsiosassa riitä osumaan merialueille. Tällöin malli kerryttää alkutalvesta lunta Suomenlahden länsiosiin, vaikka meri on vielä täysin sula. Kun hilaväliä piennetään entisestään päästään jo yksittäisten sadekuurojen kuvaamiseen kuten noin 2,5 km malli Arome tekee. Näistä on apua esimerkiksi kesäisin ukkosten tyypin ennustamisessa. Hyötyjä on lukuisia ja henkilökohtaisesti odotan tätä ECMWF muutosta suurella innolla. Kun GFS mallin resoluutiota vielä muokataan tämän vuoden aikana ja Ilmatieteen laitoksen hienohilamalleja parannetaan uuden supertietokoneen myötä, ovat ennusteet tarkentumassa entisestään "uusiin sfääreihin".

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

121124759.jpg