Hieman asiaa ensin Suomen säästä. Lännestä saapuva matalapaine on hieman hidastunut siitä miltä vielä viikonloppuna näytti. Keskiviikkona saadaan lähinnä sadekuuroja lännessä. Torstaiksi saapuu sitten itse matalapaine. Se tuo jatkuvia sateita maan etelä- ja keskiosiin. Torstai tuntuu kyllä melko syksyiseltä. Matalapaine väistyy itään perjantain vastaisena yönä. Sen jälkipuolella tuuli voimistuu ja on puuskaista perjantaina etelässä. Se saa sään tuntumaan mittaria viileämmältä.

Viikonloppuna Suomeen on vahvistumassa korkeapaine. Etelässä saatetaan saada tosin aluksi vielä sadekuuroja. Viikonloppu näyttää viileältä. Sitten mallit hajoavat. Saattaa olla, että Suomi on korkeapaineen huonommalla puolella ja sää pysyy viileänä. Tällä hetkellä näyttää tosin hieman todennäköisemmältä, että korkeapaine siirtyy hieman Suomen kaakkoispuolelle, jolloin lounaasta pääsisi virtaamaan lämpimämpää ilmaa alkuviikosta. Mitään varmaa ei vielä kuitenkaan voida sanoa.

 

Haitin yllä parhaillaan riehuva hurrikaani Gustav on tämän hurrikaanikauden ensimmäinen potentiaalisesti tuhoisa trooppinen hirmumyrsky. Kaikki kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

1855517.jpg

Gustav on melko pienikokoinen myrsky. Se voimistui nopeasti trooppisesta matalapaineesta hurrikaaniksi ja iskeytyi Haitiin melkein toisen luokan hurrikaanina. Trooppiset myrskyt ovat erityisesti Haitissa jokavuotinen ongelma. Köyhässä valtiossa rakennukset ovat usein heikosti kestäviä mitä tulee tuulten aiheuttamiin vaikutuksiin. Suurin ongelma on kuitenkin runsaat metsähakkuut. Vuoristoisella saarialueella trooppisten systeemien tuoma valtaisa sademäärä aiheuttaa Haitissa ja Dominikaanisessa tasavallassa herkästi muta- ja maanvyörymiä. Esimerkiksi hurrikaani Jeanne iski Dominikaaniseen tasavaltaan 1-luokan hurrikaanina ja heikkeni nopeasti trooppiseksi myrskyksi. Sen tuoma sademäärä (330 mm) kuitenkin surmasi yli 3000 ihmistä Haitissa.

Gustav on satelliittikuvien perusteella kulkenut melko korkean vuoristojonon yli, joka hajottaa myrskyn rakennetta. Reitti hieman lännempää olisi ollut Gustaville terveellisempi vaihtoehto. Voimakkaimmat tuulet ja sateet osuvat näillä näkymin seuraaviin kaupunkeihin: Jacmel, Marigot, Bainet sekä Côtes-de-Fer.

Haitin ylitys todennäköisesti heikentää Gustavia. Satelliittikuvien perusteella se on heikentynyt jo jonkin verran. Se saattaa olla juuri ja juuri 1-luokan hurrikaani tai trooppinen myrsky ylityksen jälkeen.

Alueelle on voimistumassa korkeapaine, jonka odotetaan kääntävän myrskyn reittiä lännemmäksi. Vielä eilen näytti siltä, että Gustav matkaisi pohjoisempaa reittiä ja kulkisi Kuuban pohjoisrannikkoa viistäen. Tänään reittiennuste näyttää tältä:

1855510.jpg

Päästyään eroon Haitista, Gustavilla on makoisat oltavat. Olosuhteet ovat lähes täydelliset nopealle voimistumiselle. Ylle voimistuva korkeapaine tuulettaa myrskyn yläosia. Siinä missä veden yllä tuulet konvergoivat (kasautuvat kohti silmää), ylhäällä ne divergoivat: yläkorkeapaine auttaa divergoimaan tuulia tehokkaammin.

Kuuban ympärillä merivesi on koko Atlantin suosiollisinta hurrikaaneille.

1855526.jpg

Yllä on yksi Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen (NHC) käyttämä tietokonemalli GFDL. Se ennusti trooppinen myrsky Fayn liikkeet kaikkein parhaiten ja niinpä NHC näemmä luottaa sen reittiin myös virallisessa ennusteessaan. Kuvasta nähdään meriveden pintalämpötila, joka Kuuban eteläpuolella on yli 30 asteista. Hurrikaanien ylläpitoon vaaditaan n. 26,5 C.

1855521.jpg

Pelkästään lämmin pintavesi ei riitä hurrikaanien voimistumiseen. Lämmintä vettä on oltava tarpeeksi syvässä kerroksessa pinnan alla. Muutoin hurrikaanin voimakkaat tuulet sekoittavat pintavettä runsaasti ja kylmempää vettä kumpuaa ylös heikentäen hurrikaanin energianlähdettä. Yllä oleva "tropical cyclone heat potential" kuvaa meriveden sisältämää energiamäärää, joka on hurrikaanin käytettävissä. Gustav on kulkemassa tämän hetkisen ennusteen perusteella hyvin suotuisten vesien yli. Tosin aivan Kuuban etelärannikon edustalla vesikerros on matalaa ja niinpä reitti liian lähellä Kuuban etelärannikkoa saattaa pitää voimistumisen kurissa.

Tuuliväänne troposfäärissä eli tuulen voimistuminen ylöspäin mentäessä pitää olla heikkoa, jotta hurrikaanin rakenne pysyy kasassa. Muutoin tuuliväänne rikkoo systeemiä ja kaataa sen nokalleen ja myrsky heikkenee. Ennustettu tuuliväänne on tulevina päivinä välillä lähes nolla, joten se suosii kehitystä.

Näin ollen mikäli ennustettu reitti toteutuu saattaa Gustav voimistua ryminällä ohitettuaan Haitin, mahdollisesti jopa neljännen luokan hurrikaaniksi. GFDL ennustaa sen voimistuvan 5-luokan hurrikaaniksi. Reittivaihtoehdot riippuvat Yhdysvaltain yli liikkuvasta matalapaineesta, joka saattaa kääntää Gustavia pohjoisemmalle reitille. Tarkka reitti riippuu siis tuon matalapaineen aikataulusta ja voimakkuudesta. Suurin osa malleista vie Gustavin ainakin Kuuban eteläpuoleiselle merialueelle. Tästä eteenpäin reitti voi kulkea aina Floridasta Texasiin tai Jukatanin niemimaan yli. Yllä ollut GFDL malli vie Gustavin suoraan kohti New Orleansia.

1855524.jpg

TCHP ei Meksikonlahdella ole yhtä vaikuttavaa kuin Kuuban lähistöllä. Rannikoiden läheisyydessä arvot ovat alhaisempia, koska vesimassa ei ole kovinkaan syvää. Meriveden lämpötilat ovat sen sijaan suosiollisia kaikkialla Meksikonlahdella. Niinpä mikäli Gustav on nopealiikkeinen hurrikaani, ei se ehdi sekoittaa vettä kovinkaan kauan samalla alueella ja niinpä tämä TCHP:n puute ei sitä pahemmin hetkauta.

1855518.jpg

Yllä on Meksikonlahden meriveden lämpötilat. Floridan luoteisrannikolla nähdään vielä trooppinen myrsky Fayn sekoittamaa vettä, joka on ympäristöään viileämpää.

Uusimman GFDL ajon perusteella (uudempi kuin yllä) tähtäimessä on Louisianan osavaltio, New Orleansista länteen.

1855515.jpg

Kuin tilauksesta alueella sijaitsee suurin keskittymä öljynporauslauttoja koko Meksikonlahdella. GFDL:n ennustama neljännen luokan hurrikaani tuohon ryppääseen ei kyllä tietäisi hyvää bensanhinnan kannalta.

Niinpä Gustav saattaa olla tämän syksyn nimekkäin trooppinen hirmumyrsky. Paljon riippuu sen reitistä, pysyykö se tarpeeksi irti Kuuban rannikosta.. osuuko se ennakoidusti Kuuban länsikärkeen.. kääntääkö Yhdysvalloissa liikkuva matalapaine sen reittiä pohjoisemmaksi kohti Yhdysvaltain rannikkoa.. kuinka voimakas tuuliväänne tuolloin vallitsee.. jne.. Paljon on vielä auki ja verrattuna eilisiin ennustereitteihin muutos oli melko suuri tälle päivälle, joten yhtä suuria muutoksia voi vielä olla edessä. Riski kuitenkin on, että kyseessä on päivän kahden päästä merkittävä hurrikaani.