Sää viilenee seuraavien päivien aikana tuntuvasti ja jatkokin näyttää kylmältä.

Voimakas matalapaine saapuu torstain aikana Suomeen ja sen tuomat sateet kulkevat nopeasti yön ja aamun aikana itään. Sade on hetkellisesti runsasta, mutta melko lyhytaikaista. Tämän matalapaineen merkittävin anti ei ole sade, vaan tuulet. Ne voimistuvat siis tulevan yön aikana Suomenlahdella hetkellisesti myrskylukemiin ja voimistuvat uudelleen matalapaineen jälkipuolella torstaina iltapäivällä.

Tuuli on siis iltapäivästä alkaen etenkin Länsi-Suomessa voimakasta. 850 hPa:n suihkuvirtauksessa tuuli on n. 25 m/s. GFS malli ennustaa voimakasta tuuliväännettä ja hyvin sekoittunutta kerrosta lähes kilometriin asti. Kun aurinko vielä pääsee päivällä lämmittämään rajakerrosta näyttää tuuli olevan etenkin lännessä ja myös Keski- ja Etelä-Suomessa hyvin puuskaista. Puuskissa tuuli on kovaa ja välillä voi olla lähellä myrskylukemia. Niinpä hatuista kannattaa pitää kiinni. Joitakin tuulivahinkoja saattaa esiintyä lännessä.

Voimakkaita tuulenpuuskia lisää okluusiorintaman jälkipuolella aamun ja aamupäivän tunteina heikko instabiilius matalassa kerroksessa. Alatroposfäärin tuuliväänne on hyvin voimakasta, 0-1 km tuuliväänne kasvaa päivän mittaan ja on n. 15-20 m/s. Niinpä hieman konvektiivisemmilla alueilla puuskat voivat siis olla paikoin hyvin voimakkaita. Lisäksi on olemassa hyvin pieni mahdollisuus trombeille lähinnä länsirannikolla aamun aikana ja myöhemmin aamupäivällä mahdollisesti etelärannikolla. Tässä tilanteessa on trombeille otolliset alatroposfäärin tuuliväänne ja tuulen hodografit, lisäksi rajakerroksen kosteus on ennen kuivalinjaa kohtalaista. Ainoa selvästi trombeja rajoittava tekijä on heikko rajakerroksen instabiilius. Eli termodynamiikka rajoittaa riskin hyvin pieneksi.

Sitten kun tuo myräkkä on ohi varsinainen kylmeneminen alkaa. Tuuli puhaltaa navakasti pohjoisesta perjantaina ja se saa sään tuntumaan hyvin kylmältä. Yksittäisiä lumikuuroja voidaan siis saada Pohjanmaan rannikolla ja suurien vesistöjen lähellä. Muuten päivä on poutainen ja pääosin aurinkoinen.

Lauantaina aamulla Atlantilla oleva syvä matalapaine kehittää uuden osakeskuksen Etelä-Suomen länsipuolelle, josta tuo matalapaine alkaa hitaasti syvetä ja kulkea itäkaakkoon. Tuo matalapaine kulkee sen verran eteläistä reittiä, että sateet tulevat etelässä pääosin silkkana lumena. Lähinnä aivan rannikon tuntumassa sade voi tulla vetenä tai räntänä. Todennäköistä on, että sade alkaa rannikolla vetenä, mutta muuttuu mahdollisesti myöhemmin rännäksi tai lumeksi. Sade on runsainta aivan lounaassa. GFS malli on viime ajoissa ennustanut lunta kertyvän paikoin lähelle 10 cm, missä sade on siis lunta alusta alkaen.

Matalapaineen jälkipuolella Euroopan keskuksen malli ennustaa melko voimakasta tuulta aivan etelään. Saksalainen malli on samoilla linjoilla kuten myös Kanadalainen malli, mutta jenkkiläiset GFS ja NOGAPS eivät puolla kovin tuulista säätä. Tuuli on todennäköisesti lauantaina illasta alkaen kovaa Suomenlahdella, on myös mahdollista, että tuuli voimistuu myrskyksi asti. Silloin voisi olla pienoisen lumimyrskyn potentiaalia, mutta tuota täytyy tarkentaa seuraavina päivinä.

Sunnuntaina kylmää ilmaa virtaa Suomeen pohjoisesta ja päivä on ainakin aluksi tuulinen ja puuskainen. Iltaa kohti tuuli alkaa hellittää ja Suomeen vahvistuu tilapäinen korkeapaine, joka ei kuitenkaan enään näin myöhään syksyllä lämmitä paljoakaan. Alkuviikosta sitten hyvin laaja ja voimakas matalapaine on Atlantilla Suomen luoteispuolella. Maanantaina virtaus käy voimakkaasti lounaasta, mutta ilma ei juurikaan enään lämpene. Tuossa tiistain paikkeilla matalapaineen sola venyy etelämmäksi ja siihen saattaa kehittyä oma osakeskus. Tuosta matalapaineesta GFS malli tuokin alkuviikolla lisää lunta maan länsiosiin. Kahdessa viimeisessä GFS mallin pääajossa kyseinen malli on ennustellut, että Länsi-Suomeen voisi ensi viikon torstaihin mennessä kertyä lähemmäksi 20 cm lunta.

Tuossa maanantain ja tiistain paikkeilla mahdollisen osakeskuksen synnyssä tuuli voi olla läntisillä merialueilla myrskyisää GFS mallin mukaan. Sitten myöhemmin GFS malli ennustaa uuden osakeskuksen syntyä keskiviikkona, joka toisi uudestaan myrskyä. Euroopan keskuskin on tuollaista väläytellyt. Jokatapauksessa erot mallien välillä tuosta tiistaista eteenpäin ovat niin suuria, että jatkosta ei voi varmuudella sanoa paljoakaan. Sen nyt kuitenkin voi ennustaa, että sää näyttää jatkuvan ensi viikollakin kylmänä ja selvempää lämpenemistä saadaan odottaa nyt ainakin viikko ellei pidempäänkin.

Trooppinen myrsky Noel vietti eilen aikaa Kuuban yllä ja heikkeni heikoksi myrskyksi. Nyt se on jälleen meren yllä ja kulkemassa kohti Bahamas-saaria voimistuneena. Sen ei odoteta enään pystyvän voimistuvan hurrikaaniksi asti ennen tempautumistaan barokliinisen matalapaineen mukaan. Se on kuitenkin saanut aikaan paljon tulvia ja mutavyöryjä etenkin Dominikaanisessa tasavallassa, jossa kuollonuhreja on ainakin 41 ja koko alueella ainakin 60. Paikoin on Dom. tasavallassa satanut yli 500 mm vettä viime päivien aikana.

Seuraava päivitys todennäköisesti perjantai-iltana.