Vappu oli ja meni. Toukokuu on alkanut viileähkönä ja seuraavina päivinä sää on epävakaista etenkin maan etelä- ja itäosissa. Muualla maassa aurinkoa mahtuu enempikin mukaan.

Tämän hetken mielenkiintoisin sääjuttu koskee tulevaa viikonloppua. Espanjaan parhaillaan kuroutuva ylämatala on kehittämässä pintamatalapainetta Välimerelle. Tuo systeemi on torstain aikana nousemassa kohti pohjoista.  Samalla se pumppaa Kaakkois-Euroopasta mukaansa hyvin lämmintä ilmamassaa. Matalapaineen lämpimään rintamaan liittyvät sateet näyttäisivät saapuvan etelään perjantaina. Sitten tilanne muuttuu mielenkiintoisaksi. Tuo lämmin rintama on hidastamassa vauhtiaan viikonloppua kohti mentäessä. Rintaman eteläpuolella majailee helleilmamassaa kun taas pohjoispuolella ilmamassa on noin 15 astetta kylmempää.

Suuri kysymys kuuluukin, kuinka pohjoiseen lämmin pintarintama jaksaa matkata. Tällä hetkellä pintarintama on joidenkin mallien perusteella jäämässä Pohjois-Viroon tai Suomenlahdelle. Tällöin rintamapintaa matkaavat sateet putoavat Suomen eteläosiin ja sää on suttuista ja viileää. Jos rintama matkaa hieman pohjoisemmaksi ja etelässä päästään lämpimään sektoriin, voivat lämpötilat kohota jopa +20 asteen tienoille. Viroon mallit ennustavatkin yli +20 asteen lämpötiloja. Tuossa lämpimässä sektorissa on siis hyvin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa. Se tietää myös ukkosia. Yhdysvaltain GFS ja Euroopan keskuksen mallit ennakoivat sektoriin syntyvän ukkosia, jotka matkaisivat pohjoiseen kohti rintamaa ja kääntyisivät sitä lähestyessään itään. Edelleen riippuen rintaman lopullisesta sijainnista, voi lauantaina illalla tai yöllä olla etelässä/kaakossa odotettavissa ukkosia. Tilanne on kuitenkin hyvin herkkä muutoksille, joten vielä ei voida sanoa juuta eikä jaata. Mielenkiintoista seurata tilanteen kehittymistä viikon mittaan.

Blogi ei vielä siirry uuteen osoitteeseen. Tämä on tarkoitus saada valmiiksi lähiviikko(i)na.

4576170094_43d46e3a6e.jpg

GFS-mallin näkemys lauantai-iltapäivän lämpötiloista.