Nyt sää lämpenee, perjantaina sää puolestaan viilenee. Vappuna ei todennäköisesti vietetä kovin lämpimässä kelissä.

Keskiviikkona tulee sateita kun rintamat pyyhältävät Suomen yli. Niiden myötä myös annos lämpimämpää ilmaa virtaa Suomeen. Lämpötilat jäävät sateen takia n. 10 asteen tienoille. Sateet tulevat koko maassa päivällä vetenä ja Lappia myöden päästään reilusti plussalle. Torstai on sitten viikon lämpimin päivä. Toinen rintama alue saapuu torstaiksi ja lämpimän rintaman ohitettua etelän ollaan täällä lämpimässä sektorissa, jossa lämpötila voi kohota paikoin jopa 20 asteeseen. Sitten illan ja yön aikana kun saman systeemin kylmä rintama menee ohi sää alkaa kylmetä.

Perjantaina virtaus käy siis luoteesta ja sää viilenee. Lämpötilat kuitenkin yltävät vielä 15 asteeseen, mutta koko ajan tulee viileämpää ilmaa pohjoisesta. Sama tilanne jatkuu lauantain, jolloin jäädään etelässäkin 10 asteen tienoille. Sunnuntaina sama näyttää jatkuvan.

Noniin, mennään siihen pääasiaan, eli vapun säähän. Hieman huonompaan suuntaan ollaan siis menty. Tuo sulkukorkeapaine on lähes kaikkien mallien mukaan jämähtänyt tuonne Norjan rannikolle ja se pysyttelee lähes paikoillaan. Silloin matalapaineet kulkevat sen yli ja valahtavat sitten etelään korkeapaineen itäpuolella. Suomi näyttää siis olevan tuolla huonommalla puolella, jolloin päävirtaus käy koko ajan luoteesta. Tämä siis alkaa perjantaina. Kysymys onkin kuulunut nyt jonkin aikaa, että missä tarkalleen tuo korkeapaine sijaitsee Suomeen nähden, mikäli se on hieman lännempänä, hyvin kylmä virtaus pitää vapun säät viileänä, jos se siirtyy idemmäksi, Suomi on heikomman virtauksen kohdalla ja sää olisi lämpimämpi.

Vielä tarkkaan ei voida sanoa kummin käy. Sen kyllä uskaltaisin veikata, että 20 asteen vappua ei tule. Lämpötilat tulevat todennäköisemmin jäämään 10-15 asteen tienoille, kuten jo 14. päivä GFS malli ennusti kun vappu ilmestyi ajoihin.

Jotkin mallit ennustavat pienen matalapaineen kehittyvän sunnuntaina juuri tuon sulkukorkeapaineen pohjoispuolelle ja alkaa siitä valahtamaan kohti Suomea. Sen myötä voisi juuri vappuaatoksi virrata tilapäisesti etelään hiukan lämpimämpää ilmaa, jolloin päästäisiin tuonne 15 asteen tienoille. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että rintamat tuovat sateita. Tosin sateet olisivat jäämässä etelässä vähemmälle, kun taas mitä pohjoisempaan mennään sitä sateisemmaksi sää muuttuu.

Sitten vappupäivästä on hieman erilaisia ajoja. GFS malli vahvistaisi tuota matalapainetta Suomen itäpuolella ja hyvin kylmä virtaus alkaisi juuri vappuyönä, jolloin piknikeistä voi tulla melko vilpoisia. Edellinen ajo ennusti vain 5 asteen lämpötiloja, tuorein n. 10 C. Euroopan keskuksen malli on melko samaa mieltä vappuaatosta, mutta vappupäiväksi se vahvistaisi korkeapaineen Suomen päälle ja tappaisi tuon äsken mainitun kehittyvän matalapaineen. Se voisi tuoda sittenkin vappupäiväksi parempaa säätä, mutta ei vielä mitään kovin lämmintä.

Eli hajontaa on vielä. Yhteenvetona voisi nyt veikata, että vappuaatto etelässä siis 10-15 astetta, pääosin poutainen, pohjoisempana sadetta ja 5-10 astetta. Vappupäivä viileämpi,  5-10 ja räntäkuuroja mahdollisesti Keski-Suomeen asti. Nämä vappu ja juhannuspyhät ovat kyllä yksiä meteorologien kauhistuspäiviä, sillä ennusti melkein mitä tahansa, niin aina tulee varmaan valituksia. Kun vappuun on vielä lähes viikko ovat ennusteet vielä epävarmoja. Päivä päivältä vappu sisältyy useampien mallien ajoihin ja ennusteet tarkentuvat. Torstaina meillä on synoptiikan viimeinen luento ja silloin todennäköisesti pohditaan ryhmässä vapun säätä. Eli torstaina voisin kertoa yli kymmenen aloittelevan meteorologin ja yhden konkarin arvion millaiseksi vapun sää muodostuu, siis mikäli yhteisymmärrykseen päästään.

Jos kaipaatte lämmintä vappua, voisin suositella varata laivamatka Ruotsiin, siellä nimittäin korkeapaineen alla vietetään vappua ehkä yli 20 asteen lämpötiloissa. Varmempikin veto olisi matkustaan Keski-Eurooppaan, sää tulee olemaan ainakin Saksassa ja Ranskassa helteistä. Siellä on jo nyt Saksan vai oliko se Itävallan Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja kommentoinut huhtikuuta poikkeukselliseksi. Hellettä helteen perään ja sateetonta ollut jo kolme viikkoa. Saksaan on ennustettu ainakin ensi tiistaihin asti hellettä ja nyt koko loppuviikoksi paikoin jopa 30 astetta. Että repikää siitä huumoria!

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan