Lämpötilat on nyt kaikkialla kohdillaan pohjoisella pallonpuoliskolla. Atlantilla muodostui sunnuntaina kesän ensimmäinen trooppinen myrsky Alberto. Tästä se mielenkiintoinen vuodenaika alkaa meteorologin näkökulmasta, kun voi seurata myrskyjen kehitystä kuin reality ohjelmaa. Samaan aikaan Suomessa on kesän toinen hellejakso saapumassa, tällä kertaa pidempänä. Sää näyttää nyt pysyvän pitkään lämpöisenä. Helleraja tullaan rikkomaan monilla paikkakunnilla ja myös Helsingissä elohopea tulee varmasti nousemaan yli 25 asteen, vaikka meri vielä voi viilentää jonkin verran. Lämpöä on siis riittämässä tosiaan tuonne juhannukseen asti. Sitten asia vasta muuttuu mielenkiintoiseksi. Yhden mallin mukaan on juuri juhannusaatonaattona ja juhannusaattona mahdollista, että etelässä rikotaan jopa 30 asteen lämpötiloja, etenkin kaakon suunnalla, mutta saman ennusteen mukaan sitten heti juhannuspäivänä jäädään etelässäkin alle 20 asteen. Eli kunnon lämpötilarysäys voi tapahtua juuri juhannuksen paikkeilla. Se, että jatkuuko vai loppuuko helle ennen vai jälkeen juhannuksen on vielä vaikea arvata. Kaikki tämä kuitenkin merkkaa sitä, että kunnon ukkosia on ensi kertaa tässä kesässä luvassa etelään, sillä tuommoisista lämpötiloista ei ilman ukkosia selvitä.

Onneksi lämpöaalto jatkuu melko hyvin lähes parikin viikkoa, että saan niistä nauttia tämän viikon työrupeaman jälkeen. Päivityksiä on luvassa torstaina tai perjantaina, jolloin on vapaata, kunhan vaan on energiaa jäljellä.

Nyt tämän kerran kuviin. Niiden ottamisesta on jo viikko, eli 4. kesäkuuta käväsin Katajanokalla kävelyllä ja edellisen päivän runsaat sateen piti tuolloin ilman kosteana. Kun päivällä sitten aurinko lämmitti mannerta ja merituuli puhalsi viileämpää ilmaa mereltä oli sumu valmis. Tosin se vaikutti aivan rannan tuntumassa, mutta merellä oli sankkakin sumu. Sen näki nuolevan tien pintoja kun se hiipi mereltä melko nopeasti. Kauaa tämä sumu ei jaksanut mantereella, sillä heti kun aurinko taas kunnolla pääsi paistamaan pilvien välistä se kaikkosi ja alkoi jo suunnata takaisin kauas merelle päästäen veneilijät takaisin auringonottoon.

Kuvasta pääset valokuva-albumiin

Tästä pääset kuvagalleriaan